Connect with us

Vesti

Žofre: Evropske institucije žele ubrzanje proširenja na Zapadni Balkan

Objavljeno

-

Ambasador Evropske unije (EU) Emanuele Žofre izjavio je danas u Beogradu da Evropske institucije žele ubrzanje porširenja na Zapadni Balkan.

On je to rekao posle potpisivanja Memorandum o razumevanju između Fakulteta političkih nauka (FPN) i Delegacije EU u Srbiji sa dekanom FPN-a Draganom Simićem.

„Proširenje EU je ponovo na vrhu agende EU i sve evropske institucije jasno su pokazale da žele ubrzanje i inteziviranje procesa proširenja posebno na Zapadni Balkan. Želimo da se taj proces odvija brže nego do sada i zato je EU pokrenula inicijativu Plana rasta za Zapadni Balkan kojom želimo da pomognemo partnerima da brže postanu deo naše porodice“, kazao je ambasador EU.

Žofre je kazao da je Memorandum korak napred u intenziviranju saradnje sa fakultetom sa kojim EU razvija saradnju više godina.

Dodao je da su razmene studenata i nastavnog osoblja sa zemljama EU korisne da bi se što bolje upoznali sa načinom funkcionisanja institucija i kreiranja politika EU.

Advertisement

„Posle izbora za Evropski parlament (EP), koji će se održati od 6. do 9. juna imaćemo novi parlament, koji će izabrati novu Komisiju, dakle novi tim koji će voditi EU narednih pet godina, ali tema proširenja ostaje glavni prioritet i pravac razvoja“, kazao je on.

Simić je nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju u prostorijama FPN-a kazao da je u pitanju iskorijski dan fakulteta jer se ne dolazi tako lako do „sazrevanja uslova i okolnosti“ za postavljanje „krune i potvrde jedne višedecenijske temeljne saradnje i podrške koju EU pruža studentima u Srbiji“.

„FPN je najotvoreniji fakultet u smislu razmene studenata i osoblja“, kazao je on i dodao da su reči Žofrea da je proces proširenja ponovo u fokusu ohrabrujuće, jer se Srbija i region trude da ispune sve uslove da postanu članice.

Nakon potpisivanja Memoranduma održana je tribina o temama koje su dominantne tokom predizborne kampanje na izborima za Evropski parlament (EP), koje je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žofre nazvao jednom od najvećih demokratskih vežbi na svetu i pozvao Srbe koji imaju dvojno državljanstvo da iskoriste pravo glasa.

(Beta)

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vesti

Tepić (SSP): Zbog nasilja u školama da zaseda skupštinski Odbor za obrazovanje

Objavljeno

-

Objavio

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić je kazala da je u Srbiji nasilje u školama svakodnevno i zatražila da zbog toga odmah zaseda skupštinski Odbor za obrazovanje.

Ona je u saopštenju navela da traži „hitnu sednicu“ tog odbora „zbog galopirajućeg i sada već svakodnevnog nasilja u školama“, prenela je danas SSP.

U školama „deca tuku decu, deca tuku nastavnike, roditelji tuku nastavnike, a nakon godine u kojoj su deca ubijala decu, zahtevam hitnu sednicu Odbora za obrazovanje – dok ne bude prekasno, opet“, kazala je Tepić, koja je i narodna poslanica.

Zatražila je od predsednika tog skupštinskog odbora Marka Atlagića da na sednicu pozove i ministarku prosvete, kao i predsednicu parlamenta i premijera.

„Rasprava, momentalne reakcije sistema i urgentne mere za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama, ne mogu više da čekaju“, navela je.

Advertisement

Kako je kazala, „uvođenje statusa službenog lica za nastavnike više ne može da čeka“ kao ni izmene Krivičnog zakonika i obrazovnih zakona.

„Ako se bude čekalo da raspust pojede ove probleme ili da nova školska godina poništi probleme iz stare, za svaki novonastali slučaj nasilja u školama biće direktno odgovorni navedeni funkcioneri vlasti zbog nečinjenja“, navela je.

Prema njenin rečima, to traži i kao narodna poslanica i kao majka, a u ime svih koji se ne mire sa takvom situacijom u obrazovnom sistemu.

Kazala je da deca i nastavnici moraju biti bezbedni u školama.

„Škole moraju biti njihova druga kuća, obrazovanje ne sme biti polje partijskih kalkulacija, polje gde vlast i opozicija obaraju ruke“, rekla je ona.

Advertisement

„U školama su sva naša deca zajedno, svi nastavnici zajedno“, rekla je Tepić.

„U borbi protiv ovako snažne pošasti, svi moramo biti zajedno. Zadnji je čas“, navela je.

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h