Connect with us

Vesti

ZLF: Unaprediti obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu osoba s autizmom

Objavljeno

-

Zeleno-levi front (ZLF) je danas, na Međunarodni dan osoba s autizmom, saopštio da nepostojanje nacionalnog registra tih osoba u Srbiji otežava planiranje, organizovanje i pružanje adekvatnih usluga.

ZLF je u saopštenju naveo da daje podršku osobama sa autizmom i njihovim porodicama: „Svesni smo nedostataka obrazovnog sistema, kao i sistema socijalne i zdravstvene zaštite, zbog čega smo tu za sve aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje pristupa obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti“.

Kako je navedeno, mnogo je primera da Srbija nije spremna da deci sa autizmom u potpunosti omogući pristup obrazovanju.

„Ako bi se u obzir uzela samo slova na papiru, mogli bi da steknemo pogrešan utisak da su obrazovni sistem, sistem zdravstvene i socijalne zaštite prilagođeni deci sa autizmom“, kazala je narodna poslanica Marina Mijatović.

Ipak, kako je navela, „jasno je da najveći problemi postoje u pogledu edukacije nastavnika za rad sa decom sa autizmom i u nedostatku kapaciteta obrazovnih ustanova u broju defektologa, pedagoga, pedagoških asistenata, odnosno ličnih pratilaca učenika i drugih stručnih saradnika“.

Advertisement

U saopštenju piše da Srbija ima obavezu da svakom detetu sa autizmom obezbedi uslove i standarde za pružanje usluga socijalne zaštite što podrazumeva i angažovanje ličnog pratioca.

ZLF je saopštio i da će kroz svoje programe za bolje obrazovanje, unapređenje socijalne i zdravstvene zaštite uticati da se dostigne potrebni nivo individualizacije programa za decu sa autizmom, te da će jedan od prvih koraka biti formiranje registra na nacionalnom nivou.

Lokalne samouprave, škole, centri za socijalni rad, zdravstvene ustanove moraju biti uključene u obezbeđivanju potrebnog kvaliteta života dece sa autizmom – piše u saopštenju.

(Beta)

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vesti

Gutereš: Ni region ni svet ne mogu sebi priuštiti još ratova

Objavljeno

-

Objavio

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je večeras da ni region ni svet ne mogu više sebi da priušte još ratova, posle iranskog napada na Izrael.

„Ni region ni svet ne mogu sebi priuštiti još ratova“, rekao je Gutereš i pozvao na maksimalnu uzdržanost.

Gutereš je na sednici Saveta bezbednosti UN o napadu Irana na Izrael rekao da je Bliski istok na ivici provalije.

„Bliski istok je na ivici provalije. Ljudi u regionu suočeni su sa stvarnom opasnošću od razornog širenja sukoba. Vreme je za smirivanje napetosti i maksimalnu uzdržanost“, rekao je Gutereš.

Sednica Saveta bezbednosti UN sazvana je posle napada Irana na Izrael tokom protekle noći.

Advertisement

Iran je protekle noći pokrenuo veliki napad dronovima i projektilima, i to je prvi direktan napad na teritoriju Izraela koji je izazvao strah od šireg regionalnog sukoba.

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h