Connect with us

Vesti

Živković (SSP) na Dan osoba sa autizmom: Hitno uspostaviti registar osoba sa smetnjama

Objavljeno

-

Dan osoba sa autizmom Srbija je i ove godine dočekala bez Registra osoba sa smetnjama i bez zakona o roditelju-staratelju, bez definisane podrške i uz ignorisanje vlasti – izjavila je majka deteta sa autizmom i narodna poslanica Stranke slobode i pravde Irena Živković uz zahtev da nadležni što pre uspostave Registar i usvoje taj zakon koji udruženja roditelja predlažu već godinama.

„U takvoj realnosti moguće je da (Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović) ‘Batut’ objavi sraman podatak o samo 157 dece sa smetnjama, rekla je Živković.

„Da je neko iz ‘Batuta’ samo prešao ulicu i prebrojao kartone dece sa smetnjama u Klinici za dečiju neurologiju, shvatio bi da ih je samo tu nekoliko hiljada, pri čemi svi upućeni u problematiku znaju da je samo osoba sa autizmom najmanje jedan procenat društva, uz stalni porast“ – navela je ona.

Dodala je da deci nedostaju lični pratioci, personalni asistenti i programi za autizam bez kojih je inkluzija samo mrtvo slovo na papiru, porodice nemaju garantovanu finansijsku pomoć, a ne postoje ni razrađeni programi za stanovanje uz podršku kao ni mogućnost zaposlenja.

„U protekloj deceniji u ime reforme školstva i pomoć i podrške deci sa smetnjama potrošeno je više od 100 miliona evra, a rezultati su gotovo nikakvi“ – rekla je poslanica i ocenila da je jedan od razloga za to korupcija, te da se samo u toku jedne godine preko pet miliona evra namenjenih nejugroženijim kategorijama, među ostalim i deci sa smetnjama, slilo u privatne džepove.

Advertisement

Živković je rekla da Srbija neće biti država svih svojih građana sve dok su „nevidljive“ osobe sa smetnjama.

(Beta)

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vesti

Gutereš: Ni region ni svet ne mogu sebi priuštiti još ratova

Objavljeno

-

Objavio

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je večeras da ni region ni svet ne mogu više sebi da priušte još ratova, posle iranskog napada na Izrael.

„Ni region ni svet ne mogu sebi priuštiti još ratova“, rekao je Gutereš i pozvao na maksimalnu uzdržanost.

Gutereš je na sednici Saveta bezbednosti UN o napadu Irana na Izrael rekao da je Bliski istok na ivici provalije.

„Bliski istok je na ivici provalije. Ljudi u regionu suočeni su sa stvarnom opasnošću od razornog širenja sukoba. Vreme je za smirivanje napetosti i maksimalnu uzdržanost“, rekao je Gutereš.

Sednica Saveta bezbednosti UN sazvana je posle napada Irana na Izrael tokom protekle noći.

Advertisement

Iran je protekle noći pokrenuo veliki napad dronovima i projektilima, i to je prvi direktan napad na teritoriju Izraela koji je izazvao strah od šireg regionalnog sukoba.

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h