Connect with us

Vesti

Završen protest ispred Informera, upućen zahtev da intervju sa silovateljem bude povučen

Objavljeno

-

Foto: Beta

Protest ispred redakcije dnevnog lista Informer završen je danas nakon što se razišlo nekoliko stotina aktivista i gradjana, nezadovoljnih objavljivanjem intervjua tog lista sa višestruko osudjivanim silovateljem Igorom Miloševićem.

Sa skupa je poslat zahtev da snimak tog intervjua bude povučen, a aktivisti su uzvikivali i „Nasilnike u zatvor, ne u medije“ i „Ua saučesništvu“.

Aktivisti i gradjani prvobitno su blokirali saobraćaj u ulici Terazije, a zatim prešli u prolaz koji vodi od Čumićevog sokačeta do te ulice, gde se nalazi ulaz u redakciju tog lista, koji su gadjali jajima.

Urednika tog lista Dragana J. Vučićevića, jedna aktivistkinja je polila vodom i šutnula u Čumićevom sokačetu, kada je dolazio u redakciju, nakon čega su ga ispred redakcije dočekali aktivisti i gradjani koji su mu dobacivali.

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/p1OqlbE8dLo“ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture“ allowfullscreen></iframe>

Nakon ulaska Vučićevića, ispred redakcije je došao kordon od više od 20 policajaca, koji se razišao kada i okupljeni.

POGLEDAJ:  Imenovani novi šefovi dve odborničke grupe

Predstavnica neformalne feminističke organizacije Ženska solidarnost, koja je pozvala na taj protest, Andjela Kovačević izjavila je za agenciju Beta da su se gradjani okupili zbog davanja medijskog prostora Igoru Miloševiću, koji je, kako je objasnila, silovao više puta od svoje 14 godine.

„Bilo kakva medijska pažnja koju on trenutno dobija nije dobra, ne treba mu davati medijski prostor, jer se opet silovatelji predstavljaju kao ‘zle čike iz mraka’, a realnost je da je u više od 90 odsto slučajeva to zapravo neko koga žena poznaje, njen otac, brat, pratner, drugar, rodjak… Čemu retraumatizacija njegovih žrtava“, upitala je ona.

Ona je istakla da su poruke upućene sa protesta upućene i drugim medijima, koje je pozvala da prate smernice „Novinarki protiv nasilja“ kada izveštavaju o tom tipu zločina.

POGLEDAJ:  Vesić: Novaku Đokoviću Nagrada grada Beograda

Članica pokreta Ne davimo Beograd Andjela Ruvidić kazala je agenciji Beta, koja je zajedno sa drugim članovima pokreta bila ispred Informera, da su došli da bi ukazali kako je nedopustivo da jedan od medija pravi intervju sa silovateljem i da je nedopustivo da se o tome na senzacionalistički način govori u javnosti.

„To dovodi do retraumatizacije žrtava i konstantno podsećanje na sve strašno što im se dogodilo. Ovako nešto ne sme da se dogadja u javnom prostoru“, istakla je ona.

Ruvidić je najavila da će Ne davimo Beograd poslati zahtev tužilaštvu da se obustavi dalja proizvodnja lista Informer, kao i da će u parlamentu govoriti o tom problemu, ističući da želi da veruje da će protest uticati na razmišljanje tog lista.

Aktivistkinja Ženske solidarnosti Anita Marković rekla je agenciji Beta da bezbednost žena mora biti ispred publiciteta, profita, kao i da se takvim izveštavanjem medija i institucija „šalje poruka da je bezbednost naša odgovornost“.

POGLEDAJ:  RAZMATRANJE PRVOSTEPENE PRESUDE DARKU ŠARIĆU: Apelacioni sud zaseda u novembru!

„To nije tako, vrlo je bitno da mi na ulicama budemo zaštićene, to je obaveza institucija. Ovaj intervju Informera je direktno saučesništvo u nasilju, zbog toga što simak sadrži opis nasilja i to učestvuje u retraumatizaciji žrtava. To je izdaja svih žena koje su imale iskustvo muškog nasilja“, istakla je Marković.

Istakla je da oni zahtevaju da taj snimak bude uklonjen, radi bezbednosti i zaštite, naglašavajući da svi mediji imaju veliku odgovornost pri izveštavanju o takvim slučajevima i da davanjem prostora nasilnicima i oni sami učestvuju u nasilju.

Urednik Informera Dragan J. Vučićević izjavio je ranije za list Danas da je motiv za objavljivanje tog intervjua bio – „novinarstvo“.

(Beta)

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

DANAS SPC I VERNICI SLAVE PRVOG JEVANĐELISTU: Ne zaboravite da se pomolite uz ove reči, zaštitnik je ovih ljudi!

Objavljeno

-

Objavio

Matijevdan, Foto: Printscreen/youtube

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve


Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici slave dana Svetog apostola i jevanđelistu Mateja. Ovaj dan u crkvenom kalendaru je označen podebljanim, crnim slovom.

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik i sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Danas je, kažu, dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

POGLEDAJ:  ŽAO MI JE ŠTO NISAM MOGAO DA SE BORIM ZA ČETVRTU DESETKU: Predsednik Vučić završio prvi semestar

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

POGLEDAJ:  Imenovani novi šefovi dve odborničke grupe

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej – Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

POGLEDAJ:  Do sutra raspodela starijih akademaca u studentske domove

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Ovu molitvu danas bi trebalo izgovoriti:

– Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy