Connect with us

Vesti

Zašto se u Novom Sadu svaki čovek oseća kao kod kuće?

Objavljeno

-

Foto: Stojan Maleš

Ako se ovih dana osećate kao da ne pripadate nigde, predlažem da odete do Novog Sada, evo i zašto


Prvo osećanje koje svaki posetioc dobije kada uđe u Novi Sad je : napokon sam kod kuće! Da li je to zbog vetrova koji donose miris Dunava, ili zbog ravnih ulica koje ne zahtevaju napor da bi se njima kretalo, ili zbog pitomih ljudi koji te prihvate kao svog, uglavnom Novi Sad je za sve ljude koji uđu u njega njihov grad! To je moj grad, to je tvoj grad, to je grad dvadesetak nacija koje su pod Petrovaradinskom tvrđavom našle svoj dom.

Da li ste znali da se davne 1748. Godine, Novi Sad zvao Neoplanta? Latinski prevod imena Neoplanta na srpskom jeziku je Novi Sad ili novi zasad – iz grada opustošenog ratovima, ponovo kreće novi život.

A ima li išta lepše nego naći se u gradu u kojem sve počinje, u kojem se rađa novi život?

I svi smo mi nešto dali tom gradu, ali je Novi Sad nama dao osećaj pripadanja. I sve što je vojvođansko nama je postalo blisko i naše.

Jedući „žutu supu“ osećam kao da je to nešto što sam radila ceo život, jer iako sam dođoška, ova supa je tradicionalno moja. Kao što je moja šunka, kobasice, kulen, gulaš, gomboce, ali i „nasuvo sa makom“…

Da bi se osetio kao kod kuće, svakog gosta vodim na neki od vojvođanskih salaša da tamo pojede začinjenu riblju čorbu ili da proba „rinflajš“. Uz dobro domaće vino, „bocnemo“ Neoplantino suhomesnato, slušamo tamburaše i čekamo da se život ponovo „uspori“, uravnoteži i postane lep.

Ono, novo, vojvođansko u meni, natera me da gostu pošaljem jednu Fruštuk kobasicu, „da mu se nađe“, uz put, da ne ogladni – jer samo oni koji su osetili kako je kad nemaš, shvataju vrednost onog što imaš.

Ako se ovih dana osećate kao da ne pripadate nigde, predlažem da odete do Novog Sada, jer ćete se tamo sigurno osećati kao kod kuće. Povratak kući je povratak sebi, na to nas Neoplanta uvek podseća.


VUČEVIĆ: Ne znam da li sam prisluškivan, ali mislim da je Novi Sad bezbedan grad


Izvor: Stil Kurir

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

NAJNOVIJE SAOPŠTENJE NARODNE BANKE: Tiče se kursa EVRA za danas

Objavljeno

-

Novac, Foto: Profimedia, Stefan Jokić, Zorana Jevtić


Dinar prema evru vredi jednako kao pre mesec dana, 0,2 odsto više nego na početku ove godine i 0,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,39966 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije. Dinar prema evru vredi jednako kao pre mesec dana, 0,2 odsto više nego na početku ove godine i 0,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Najslabija vrednost dinara prema evropskoj valuti bila je 13. aprila kada je za evro bilo potrebno 117,7627 dinara, dok je najveća vrednost dinara preme evru bila 4. jula, kada se evro mogao kupiti za 117,3896 dinara.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h