Connect with us

Društvo

ZAHLAĐENJE NAM NE GINE: Prvi dan vikenda LEDEN, temperatura do -12, očekuju se SNEŽNI NANOSI

Objavljeno

-

Foto: Srbijauživo

– Ubrzo, nakon vedrog i ledenog jutra, došlo je do naoblačenja, ali i osetnijeg otopljenja, uz temperature i do 12-13 stepeni


Iako je od početka godine bilo toplih dana, vreme u trećoj dekadi januara biće u skladu sa kalendarom. Jučerašnji dan je Sjenici ujutru doneo -18, a ostatku Srbije od -11 do minus dva stepena.

– Ubrzo, nakon vedrog i ledenog jutra, došlo je do naoblačenja, ali i osetnijeg otopljenja, uz temperature i do 12-13 stepeni. Ipak, otopljenje nije dugo potrajalo, jer je krajem dana i tokom večeri sa severa došlo do prodora hladnog fronta sa kišom, susnežicom i snegom, uz osetniji pad temperature, a jugozapadni vetar bio je u skretanju na jak severozapadni. Dok su padavine stigle do juga Srbije, istovremeno su prestale na sever – kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Hladni front danas je odmakao dalje na jugoistok, a zajedno sa njim i padavine, pa je u Srbiji danas suvo, ali i hladno, a sneg pada samo u planinama. Temperature se kreću od nula do četiri, u Beogradu je dva stepena, a na Kopaoniku -10.

– Iako su temperature uglavnom iznad nule, subjektivni osećaj je da je mnogo hladno, jer duva jak severozapadni vetar. Inače, Srbija se danas nalazi između ciklona sa istoka i anticiklona sa zapada Evrope, a ovakva sinoptička situacija uslovljava i izraženo severno strujanje i priliv hladne vazdušne mase, a izraženiji gradijent pritiska uslovljava i vetrovito vreme – dodaje Đurić.

U Srbiji će u subotu ujutru biti veoma hladno, uz umeren do jak mraz, a temperatura će biti od -12 stepeni na jugu do minus dva na severu Srbije. U Beogradu do minus tri.

– Vrlo brzo očekuje se jače naoblačenje sa snegom, a doći će i do manjeg formiranja snežnog pokrivača. Kako će se Srbija i u subotu nalaziti između ciklona sa istoka i anticiklona sa zapada, biće vetrovito. Severno strujanje uslovljavaće priliv hladne vazdušne mase sa severoistoka, a jak severni vetar u predelima sa snegom i mećavu. Maksimalna temperatura u subotu biće od minus jedan do tri, u Beogradu do jedan stepen – objašnjava meteorolog.

Već oko podneva u Vojvodini, a posle podne i u ostalim predelima na severu Srbije očekuje se razvedravanje, pa će biti vedro. Iako će Srbiju narednih dana zahvatiti hladan vazduh, povremeno i sneg, glavnina ledenog vazduha i obilnih snežnih padavina premeštaće se sa istoka Evrope i Rusije prema oblasti Crnog mora, istoka Balkana i prema Turskoj i Grčkoj, tj. istočnije od Srbije, tako da će Srbija biti samo na rubnom delu ledene vazdušne mase sa istoka i očekuje se znatno manje padavina, a toplije će biti sa zapada.

– Zbog toga će narednih dana veoma obilnog snega biti širom Turske, a dodatne količine snega očekuju se i zbog morskog efekta snega, jer će ledeni vazduh prelaskom preko toplije površine Crnog i Egejskog mora doneti sneg, tako da će sneg zabeleti i grčka ostrva u Egejskom moru, a na severnoj obali Turske očekuje se i preko pola metra snega – ističe.

Srbija će od nedelje biti pod uticajem snažnog anticklona i očekuju se veoma visok vazdušni pritisak, uz uglavnom suvo i stabilno, ali i hladno vreme.

– Na severu će biti suvo, a u ostalim predelima može biti provejavanje slabog snega, naročito na planinama, ali se značajniji sneg ne očekuje. Od nedelje do utorka u većem delu Srbije očekuju se ledeni dan – maksimalna temperatura tokom celog dana nula stepeni ili ispod nule – a maksimalne temperature bile bi od minus četiri do jedan stepen, dok se ujutru očekuje umeren do jak mra – kaže Đurić.

Sreda i četvrtak doneće prolazna naoblačenja sa snegom i tek uz manje formiranje snežnog pokrivača od nekoliko centimetara. Ujedno, sreda i četvrtak doneće i malo topliji vazduh, pa će jutarnji mrazovi biti znatno ublaženi, a i dnevne temperature biće koji stepen iznad nule. Potom uglavnom suvo, uz slab jutarnji mraz, a tokom dana blagi porast temperatura na vrednosti oko pet stepeni.

– Nalazimo se prosečno gledajući u najhladnijem delu godine. Prosek maksimalne temperature za kraj januara je od nila do pet stepeni. Dakle, u narednom periodu temperature u Srbiji biće uglavnom oko ili malo ispod prosečnih vrednosti. Inače, januar je i potpuno je normalno da u ovom periodu imamo niže temperature. Prema trenutnim proračunima, do kraja meseca u Srbiji se ne očekuju ekstremnije vremenske prilike – zaključuje.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

ŽELITE DA SE KUPATE U ADI CIGANLIJI? Posle ovoga ćete DOBRO RAZMISLITI da li je TO PAMETNA IDEJA!

Objavljeno

-

Ada Ciganlija, Foto: Emilija Jovanović


JP Ada Ciganlija apeluju na građane da ne ulaze u Savsko jezero dok zvanično ne počne sezona i dok ne budu na raspolaganju spasilačke ekipe


Visoke temperature u maju izmamile su sugrađane i na Adu Ciganliju, pa su tako već zabeleži prvi kupači ove godine.

Ipak, iz JP Ada Ciganlija apeluju na građane da ne ulaze u Savsko jezero dok zvanično ne počne sezona i dok ne budu na raspolaganju spasilačke ekipe.

Otvaranje sezone na Adi Ciganliji očekuje se polovinom juna, a tačan dan zavisi od temperature vode, odnosno minimalna temperatura vode treba da bude 22 stepena Celzijusa.

Navodi se da je kvalitet vode na zavidnom nivou i da će se tokom cele kupališne sezone kontrolisati.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h