Connect with us

Društvo

ZA PROMENU UTIČNICE UZMU 5.000 DINARA, KAŽU JEDNU CENU, A ONDA SE PREDOMISLE: Kako izbeći probleme sa majstorima?

Objavljeno

-

Majstor, Foto: Espreso, Profimedia

Predračun je obavezan za radove koji koštaju više od 5.000 dinara


Sve je teže naći dobre majstore, koji neće svoj rad naplatiti papreno. Još teže se zaštititi od prevaranata i onih koji bi da zamenu utičnice naplate kao grejač u bojleru. Ali ima načina. Da li ste znali da imate pravo da tražite predračun pre nego što popravka počne?

Kada se pokvari bojler, pukne slavina, zapuši cev ili strada utičnica, eto posla za majstore.

Bez drugog izbora bili su i oni kojima je ovih dana jedna firma popravljala bojler i utičnicu.

„Javio se jedan potrošač, vidi se pokušaj obmane. Potrošaču je za promenu utičnice naplaćeno 5.000 dinara, a zanimljivo je kako su oni podvedeni, pod neke sasvim druge troškove koji nemaju veze s tim što je ugrađeno. Tako da je on obmanut i preko računa, za uslugu koja mu je pružena, uopšte nije navedena“, kaže Jovan Ristić iz udruženje potrošača „Efektiva“.

Advertisement

Dešava se da vam majstor preko telefona kaže jednu cenu, ali kada pogleda kvar, zaključi da je ona veća. Zbog toga dobro pogledajte šta piše u predračunu pre nego što ga potpišete.

Predračun je obavezan za radove koji koštaju više od 5.000 dinara, ali vi imate pravo da ga tražite i za manje iznose.

„Dobar dan – dobar dan. Molim vas cenovnik i molim vas identifikujte se, da vidim iz koje ste radnje, gde ste, šta ste. Uopšte nemojte da vas bude sramota, ako krene da se buni, onda: gospodine, nećemo raditi s vama“, predlaže Jovan Ristić.

Mirjana Damjanović iz Tržišne inspekcije savetuje građanima da vode računa šta potpisuju, da se unapred dogovore o usluzi i da pogledaju šta im trgovac daje.

I ovde važi pravilo bolje sprečiti, nego lečiti, odnosno tražiti pomoć od tržišne inspekcije. Dakle, dogovor sa majstorom mora da ima pisani trag – predračun i fiskalni račun.

Advertisement

Izvor: Espreso

Društvo

OD DANAS MOŽETE DA KUPITE TAG UREĐAJE U POŠTAMA, A EVO KAKO SE KORISTE: Putarina će vam biti JEFTINIJA!

Objavljeno

-

Objavio

Naplatna rampa, Foto: Aleksandra Čolić

Pomoćnik direktora „Puteva Srbije“ za naplatu putarine Darko Savić kazao je da će se TAG uređaju poštama prodavati po ceni od 2.022 dinara, a namenjen je isključivo za putnička vozila fizičkih lica


Građani Srbije od danas mogu da uređaje za elektronsku naplatu putarine, tzv. TAG uređaje, kupe i na šalterima pošta širom Srbije, najavio je juče ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

– U Srbiji trenutno ima 2,8 miliona registrovanih automobila, a pre 10 godina bilo ih je 1,8 miliona. Zato smo potpisali ugovor da uređaji za elektronsku naplatu putarine mogu da se kupuju i u poštama, a brzo ćemo omogućiti i u drugim maloprodajnim objektima – kazao je Vesić na Sajmu automobila nakon potpisivanja ugovora između „Pošte Srbije“ i „Puteva Srbije“ i dodao:

– U Srbiji trenutno oko 50 odsto vozača koristi TAG uređaje i na naplatnim rampama gde se koriste nema gužvi, zato je važno da stimulišemo što veći broj ljudi da koristi elektronsku naplatu putarine.

Podsetio je i da je Vlada Srbije nedavno donela odluku o povećanju cena putarine od 1. aprila za 14 odsto, ali i da je za elektronsku naplatu putarinu cena povećana za osam odsto.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h