Connect with us

Hronika

ZA MESEC DANA ODUZETO 30 LAŽNIH ZNAČKI Posle filmske pljačke na Zvezdari otkrivamo ALARMANTNE PODATKE POLICIJE

Objavljeno

-

Foto: Ilustracija

Korišćenje lažne policijske značke u pljački na Zvezdari, kada su nepoznate osobe upale u stan investitora Saše P. i oteli mu 100.000 evra, uznemirio je građane u Srbiji. Posebno je zastrašujuće ako se uzme u obzir da su prema podacima MUP, samo u proteklih mesec dana, nadležni u Srbiji oduzeli 30 lažnih znački!


Znali su lažni policajci da je Saša P. tog dana podigao kredit u banci i da je kod sebe imao 100.000 evra. Najpre su upali u stan, brata i sestru vezali, a zatim i započeli brutalno mučenje kako bi otkrili gde je novac. Kada su se dokopali plena od 100.000 dinara, pobegli su.

Ova vest uznemirila je Beograđane ali i građane širom naše zemlje i to ne samo po brutalnosti i bahatosti pljačkaša, već i zbog činjenice da bi sami pre ili kasnije mogli postati žrtva ovakvih prevaranata.

Kako za “Blic” navode u MUP, u poslednjih mesec dana oduzeto je blizu 30 značaka koje su svojim izgledom, kožnim povezom i unutrašnjim delom približne izgledu zvanične službene legitimacije ovlašćenih službenih lica MUP-a.

– Građanima je teško da razlikuju pravu od lažne legitimacije i zbog toga mogu biti dovedeni u zabludu i postati žrtve različitih krivičnih dela. Zato će u cilju zaštite lične i imovinske sigurnosti građana pripadnici MUP-a i u narednom periodu, pojačano vršiti kontrolu, nadzor i oduzimanje legitimacija koje podsećaju na službene policijske – navode u MUP.

Novi propisi

Oni dodaju i da je u ovoj instituciji u toku izmena propisa koji će podrazumevati sankcionisanje svih radnji u vezi sa neovlašćenim korišćenjem policijskih službenih značaka i legitimacija, kao i u vezi s korišćenjem značaka ili drugih obeležja i oznaka koje sadrže elemente vizuelnog identiteta policijskih službenih značaka i legitimacija.

– Navedenim izmenama propisana je zabrana posedovanja, odnosno korišćenja službene značke ili službene legitimacije od strane lica koja nisu policijski službenici, odnosno državni službenici MUP. Pored navedenog, pravnim licima, udruženjima i fizičkim licima zabranjeno je zahtevanje izrade, izrada, stavljanje u promet, posedovanje, odnosno korišćenje značke ili drugog obeležja odnosno oznake koji sadrže elemente vizuelnog identiteta službene značke ili službene legitimacije – navode u MUP i dodaju da za kršenje navedenih zabrana, propisane su visoke novčane kazne, kao i izricanje zaštitne mere oduzimanja predmeta.

– Usvajanje ovih izmena propisa se očekuje u najkraćem roku. Time se stiču uslovi za sankcionisanje svakog postupanja koje je u suprotnosti sa ovim zabranama, pa će svako takvo postupanje i biti sankcionisano i to bez obzira na činjenicu da li značke ili druga obeležja i oznake mogu da dovedu bilo koga u zabludu – navode oni.

Biznis devedesetih

žZloupotreba policijskih znački nije novina u našoj zemlji. Kako je za “Blic” objasnio kriminolog Dobrivoje Radovanovića, još od devedesetih godina prošlog veka poznato je da kriminalci dobijaju policijske značke. Kako je istakao ističe, do njih su dolazili gotovo svi prestupnici koji su značili u podzemlju.

– Bio sam svedok situacije kada je jedan od njih, zajedno sa policajcem, legitimisao ljude u kafanici “Proleće”. Svaki iole značajniji lik u podezmlju imao je legitimaciju, a to je postojalo kao pravilo. Oni su do tih znački dolazili preko Državne bezbednosti, policije… – rekao je naš sagovornik.

Sada, smatra Radovanović situacija je drugačija, a kako kaže, ako kriminalci mogu da falsifikuju pasoše i lične karte, mogu i policijsku legitimaciju.

– Davanje kriminalcima policijske značke prestalo je ili se smanjilo nakon velike hajke koja je bila krajem devedesetih. Moguće je da sadašnji kriminalci imaju značke iz tog doba, moguće je da dobijaju i nove legitimacije preko veze, a na kraju krajeva, mogu ih i glatko falsifikovati – kazao je Radovanović.

On je dodao da otpadnici su koji dobijaju značke vođe navijačkih grupa, članovi podzemlja koji rade za državu, policiju, ali i članovi kriminalnih grupa koji su utočište pronašli u Srbiji.

Kazne zatvora

Inače, Krivični zakonik Srbije propisao je kazne zatvora za one koji se lažno predstavljaju kao službena lica. Kako stoji u Zakonu, onaj ko u nameri da sebi ili drugom pribavi kakvu korist ili da drugom nanese kakvu štetu, lažno predstavlja kao službeno ili vojno lice ili neovlašćeno nosi kakve znake službenog ili vojnog lica, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Izvor: Blic

Hronika

KUVALE IH U LONCU, ZALIVALE BETONOM, A TO NIJE NAJGORE:Ove žene su zverski ubijale muževe, a sve se dešava u Srbiji

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Profimedia, Društvene mreže


Na listi žena ubica našle su se Jasmina S., Tereza Perić i Biljana S


Čak tri žene od početka 2022. godine osumnjičene su za brutalna i krajnje nesvakidašnja ubistva svojih muževa u Srbiji. Žene iz Lazarevca, Zrenjanina i Leskovca nakon izvršenih zločina nisu prijavljivale policiji šta se dogodilo, već su na krajnje neuobičajene načine pokušavale da se reše tela svojih emotivnih partnera.

Na listi žena ubica našle su se Jasmina S., Tereza Perić i Biljana S. One su posle jezivih zločina tela svojih supružnika Siniše, Srđana i Ivana polivale hemikalijama, masakrirale motornom testerom i zalivale betonom.

Jasmina S. iz Lazarevca nakon što je pre više od deset dana nožem izbola supruga Sinišu S, prerezala je sebi vrat i navodno ostavila oproštajno pismo.Bračni par je živeo u stanu u Ulici Dula Karaklajića s četvoro dece, starosti 21, 9, 8 i 6 godina. Deca su majku zatekla u lokvi krvi iza vrata dnevnog boravka i tada su pozvali komšije u pomoć.

Tereza P. (46) osumnjičena da je u Zrenjaninu ubila svog muža Srđana (42), pa ga potom isekla motornom testerom i delove tela kuvala u loncu, uspela je pre hapšenja da suprugu izvadi srce i bubrege i stavi ih u posebnu šerpu!

Biljana Pfoto: Printscreen

Jezivi zločin dogodio se u kući u Ulici Duška Trifunovića i to dok se tu nalazila Terezina maloletna ćerka, koja je o monstruoznom ubistvu obavestila starijeg brata. Terezin sin je pozvao policiju koja je pronašla unakaženo telo Srđana Perića. Posle hapšenja, Tereza je bila neko vreme u bolnici, a potom je prebačena u pritvor.

Biljana Stojanović (38) iz Velikog Trnjana kod Leskovca se, nakon što je, kako se sumnja, ubila supruga Ivana i zabetonirala ga u podrumu, tri-četiri godine ponašala normalno, kao da se ništa nije dogodilo, bila je vesela i komšijama je govorila kako očekuje njegov povratak, samo je odlagala trenutak kada će se dogoditi.

Kako pričaju meštani sela Veliko Trnjane, Ivan je godinama unazad radio u inostranstvu, ali se poslednje tri, četiri godine uopšte nije pojavljivao kući. Za to vreme na osnovu Biljaninog ponašanja se, prema tvrdnjama komšija, nije moglo pretpostaviti kakva se strahota dogodila.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h