Connect with us

Hronika

ZA MESEC DANA ODUZETO 30 LAŽNIH ZNAČKI Posle filmske pljačke na Zvezdari otkrivamo ALARMANTNE PODATKE POLICIJE

Objavljeno

-

Foto: Ilustracija

Korišćenje lažne policijske značke u pljački na Zvezdari, kada su nepoznate osobe upale u stan investitora Saše P. i oteli mu 100.000 evra, uznemirio je građane u Srbiji. Posebno je zastrašujuće ako se uzme u obzir da su prema podacima MUP, samo u proteklih mesec dana, nadležni u Srbiji oduzeli 30 lažnih znački!


Znali su lažni policajci da je Saša P. tog dana podigao kredit u banci i da je kod sebe imao 100.000 evra. Najpre su upali u stan, brata i sestru vezali, a zatim i započeli brutalno mučenje kako bi otkrili gde je novac. Kada su se dokopali plena od 100.000 dinara, pobegli su.

Ova vest uznemirila je Beograđane ali i građane širom naše zemlje i to ne samo po brutalnosti i bahatosti pljačkaša, već i zbog činjenice da bi sami pre ili kasnije mogli postati žrtva ovakvih prevaranata.

Kako za “Blic” navode u MUP, u poslednjih mesec dana oduzeto je blizu 30 značaka koje su svojim izgledom, kožnim povezom i unutrašnjim delom približne izgledu zvanične službene legitimacije ovlašćenih službenih lica MUP-a.

– Građanima je teško da razlikuju pravu od lažne legitimacije i zbog toga mogu biti dovedeni u zabludu i postati žrtve različitih krivičnih dela. Zato će u cilju zaštite lične i imovinske sigurnosti građana pripadnici MUP-a i u narednom periodu, pojačano vršiti kontrolu, nadzor i oduzimanje legitimacija koje podsećaju na službene policijske – navode u MUP.

Advertisement

Novi propisi

Oni dodaju i da je u ovoj instituciji u toku izmena propisa koji će podrazumevati sankcionisanje svih radnji u vezi sa neovlašćenim korišćenjem policijskih službenih značaka i legitimacija, kao i u vezi s korišćenjem značaka ili drugih obeležja i oznaka koje sadrže elemente vizuelnog identiteta policijskih službenih značaka i legitimacija.

– Navedenim izmenama propisana je zabrana posedovanja, odnosno korišćenja službene značke ili službene legitimacije od strane lica koja nisu policijski službenici, odnosno državni službenici MUP. Pored navedenog, pravnim licima, udruženjima i fizičkim licima zabranjeno je zahtevanje izrade, izrada, stavljanje u promet, posedovanje, odnosno korišćenje značke ili drugog obeležja odnosno oznake koji sadrže elemente vizuelnog identiteta službene značke ili službene legitimacije – navode u MUP i dodaju da za kršenje navedenih zabrana, propisane su visoke novčane kazne, kao i izricanje zaštitne mere oduzimanja predmeta.

– Usvajanje ovih izmena propisa se očekuje u najkraćem roku. Time se stiču uslovi za sankcionisanje svakog postupanja koje je u suprotnosti sa ovim zabranama, pa će svako takvo postupanje i biti sankcionisano i to bez obzira na činjenicu da li značke ili druga obeležja i oznake mogu da dovedu bilo koga u zabludu – navode oni.

Biznis devedesetih

Advertisement

žZloupotreba policijskih znački nije novina u našoj zemlji. Kako je za “Blic” objasnio kriminolog Dobrivoje Radovanovića, još od devedesetih godina prošlog veka poznato je da kriminalci dobijaju policijske značke. Kako je istakao ističe, do njih su dolazili gotovo svi prestupnici koji su značili u podzemlju.

– Bio sam svedok situacije kada je jedan od njih, zajedno sa policajcem, legitimisao ljude u kafanici “Proleće”. Svaki iole značajniji lik u podezmlju imao je legitimaciju, a to je postojalo kao pravilo. Oni su do tih znački dolazili preko Državne bezbednosti, policije… – rekao je naš sagovornik.

Sada, smatra Radovanović situacija je drugačija, a kako kaže, ako kriminalci mogu da falsifikuju pasoše i lične karte, mogu i policijsku legitimaciju.

– Davanje kriminalcima policijske značke prestalo je ili se smanjilo nakon velike hajke koja je bila krajem devedesetih. Moguće je da sadašnji kriminalci imaju značke iz tog doba, moguće je da dobijaju i nove legitimacije preko veze, a na kraju krajeva, mogu ih i glatko falsifikovati – kazao je Radovanović.

On je dodao da otpadnici su koji dobijaju značke vođe navijačkih grupa, članovi podzemlja koji rade za državu, policiju, ali i članovi kriminalnih grupa koji su utočište pronašli u Srbiji.

Advertisement

Kazne zatvora

Inače, Krivični zakonik Srbije propisao je kazne zatvora za one koji se lažno predstavljaju kao službena lica. Kako stoji u Zakonu, onaj ko u nameri da sebi ili drugom pribavi kakvu korist ili da drugom nanese kakvu štetu, lažno predstavlja kao službeno ili vojno lice ili neovlašćeno nosi kakve znake službenog ili vojnog lica, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Izvor: Blic

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Hronika

VAPAJ SESTRE TRAGIČNO NASTRADALOG MALIŠANA IZ BAČKE PALANKE

Objavljeno

-

Foto: Milena Đorđević

U Bačkoj Palanci 31. jula, stradao je trinaestogodišnji dečak od strujnog udara dok se igrao sa drugarima


Građani Bačke Palanke održali su protest zbog tragične smrti dečaka A.M. (13) koji je stradao od strujnog udara.

Dečak je stradao kada se uhvatio za pokidani strujni kabl. Kako se navodi na društvenim mrežama, građani su se spontano okupili i traže krivca za nastalu tragediju.

Foto: Privatna arhiva

Danas se na profilu majke tragično nastradalog dečaka na  društvenoj mreži “Fejsbuk” oglasila sestra, čiji status prenosimo u celosti:

MOLIM SVE RODITELJE KOJI
ORGANIZUJU PROTEST DA SE TO UKINE….. PRAVITE PROBLEME UPLICETE MOJE RODITELJE NI KRIVE NI DUZNE.. IMENUJETE NI KRIVOG NI DUZNOG MOG OCA I MAJKU U SVE TO… ZNAM DA JE SVIMA KRIVO TO STO SE DESILO I ZNAM DA SE PLASITE ZA VASU DECU,KRIVAC MORA POSTOJATI NEMOZE DA PRODJE BEZ NI JEDNOG KRIVCA… ALI RAZUMITE MALO I MOJE RODITELJE… VI ACU NECETE VRATIRI I DA SE DIGNE CELA SRBIJA VI NJEGA NE MOZETE VRATITI… TAKO DA MOLIM LJUDE DA SE TAJ PROTEST PREKINE ISPRED OPSTINE…
PRAVITE SEBI A POGOTOVO NAMA PROBLEM.. ZATO SAM ZELELA DA UDJETE MALO U MOJU KOZU I VIDITE KAKO SE JA OSECAM KAKO JE TO OSTATI BEZ RODJENOG BRATA SA MOJIH 14
GODINA NIJE DOZIVEO NI
SOPSTVENU SVADBU… KAKO MI JE KAD ODEM NA SLADOLED DA SKRENEM BAR MALO MISLI I TO JA VIDIM VAS KAKO NJEGA SPOMINJETE KAKO STE VI TU ZBOG NJEGA… ZNACI KAZEM VAM PORODICU NE UZIMAJ TE USTA…!!!!

Foto: FB/Printscreen

ELEKTRODISTRIBUCIJA Srbije saopštila je juče povodom nesrećnog događaja u Bačkoj Palanci 31. jula, kada je stradao trinaestogodišnji dečak, da je posebna komisija Elektrodistribucije pokrenula postupak za utvrđivanje propusta u radu u periodu saniranja posledica velikog nevremena u Bačkoj Palanci protiv suspendovanih dispečera Pogona Bačka Palanka D. R. i M.T.

Protiv njih je nadležnom tužilaštvu podneta prijava za utvrđivanje krivične odgovornosti, a doneta je odluka i o razrešenju M.M. – odgovornog lica za rukovođenje Pogonom Bačka Palanka.

Advertisement

EDS navodi da nadležni istražni organi preduzimaju službene radnje u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima na osnovu kojih će biti utvrđene sve okolnosti i uzroci, koji su doveli do ovog nesrećnog slučaja.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h