Connect with us

Politika

Vučić danas sa Putinom u Sočiju o ceni gasa i drugim temama

Objavljeno

-

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/Instagram / buducnostsrbijeav

Putin i Vučić će razgovarati i o rešavanju kosovskog pitanja, situaciji u regionu i svetu, zajedničkim projektima i ekonomskoj saradnji.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će u Sočiju razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a ključna tema sastanka biće cena gasa.

Putin i Vučić će razgovarati i o rešavanju kosovskog pitanja, situaciji u regionu i svetu, zajedničkim projektima i ekonomskoj saradnji.

U nedeljama uoči puta u Rusiju, Vučić je često ukazivao na značaj sastanka sa Putinom, navodeći da će najvažnija tema razgovora biti dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa Srbiji.

Vučić je više puta rekao da će moliti Putina da Srbija dobije povoljnu cenu gasa, jer će od nje zavisiti privredni razvoj zemlje.

Srbija je gotovo u potpunosti zavisna od ruskog gasa, a ugovor Srbijagasa i ruskog Gasproma ističe krajem godine, u vreme izrazito visoke cene tog energenta.

Dok cena 1.000 kubika gasa na berzi prelazi 1.000 dolara, Srbija prema važećem ugovoru plaća svega 270 dolara za tu količinu.

Ako bi Srbija ubuduće plaćala 500 dolara za 1.000 kubika gasa, imala bi direktan gubitak od 600 miliona evra godišnje, rekao je Vučić juče u Beogradu.

Vučić je sinoć, po dolasku u Soči, kazao da će sa Putinom biti sam u prostoriji kako bi mogućnost zaražavanja korona virusom bila svedena na minimum.

Kremlj je juče saopštio da će dva lidera razgovarati o brojnim temama, medju kojima su i izgledi za rešenje kosovskog problema.

„Planirano je da se dotaknu važnih pitanja rusko-srpskog strateškog partnerstva u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi, i da razmene mišljenja o situaciji na Balkanu, uključujući izglede za rešenje pitanja Kosova“, naveo je Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da će Putin i Vučić razgovarati o medjunarodnim pitanjima, borbi protiv korona virusa, saradnji dve zemlje i ceni gasa za Srbiju. Naveo je da će to biti „veoma značajni razgovori sa saveznikom i prijateljem Rusije“.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Kakve nas promene očekuju ukoliko odgovor na referendumu bude „DA“

Objavljeno

-

Skupština Srbije, Foto: Ana Paunković


Posle 16 godina, građani će 16. januara na birališta. Povod isti i tada i sada – iskazivanje mišljenja o promeni najvišeg pravnog akta.


Dan nakon što su poslanici usvojili Predlog Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, a predsednik Skupštine raspisao referendum, mi smo proveravali šta znači pitanje „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?“ i kakve promene bi moglo da donese ukoliko odgovor DA dobije neophodnu podršku.

Posle 16 godina, građani će 16. januara na birališta. Povod isti i tada i sada – iskazivanje mišljenja o promeni najvišeg pravnog akta.

Ipak, raspisivanju ovog referenduma prethodile su izmene Zakona o referendumu, kada je ukinut cenzus, pa je za odlučivanje o referendumskom pitanju dovoljna većina izašlih na glasanje.

Drugačije je i to što se aktuelne promene odnose isključivo na oblast pravosuđa, a najveći broj izmena na rad sudstva.

„Građani su do sada imali jedan utisak da su sudije pod jakim uticajem političke vlasti, izvršne i zakonodavne. Ove ustavne odredbe omogućavaju jedan stabilniji status sudija u kojem izvršna i zakonodavna vlast suštinski neće uticati na njihov položaj. To ne znači da će ovaj Ustav biti čarobni štapić i da će odmah kada bude usvojen obezbediti da sve bude savršeno u pravosuđu“, kaže Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije.

Još jedan segment pravosuđa – tužilaštvo – naći će se na meti višestrukih izmena.

Lidija Komlen Nikolić iz Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca Srbije je rekla da će građani po pitanju uređenja tužilaštva dobiti 12 amandmana koji će nakon 75 godina ukinuti monokratski sistem uređenja javnih tužilaštva, što znači uspostavljanje odgovornosti u radu sadašnjih javnih tužilaca.

„Uspostaviće nov tužilački savet tužilaštva, uspostaviće ukidanje probnog mandata. Generalno gledano, doneće situaciju koja bi na papiru teoretski trebalo da stvori mogućnost za bolju borbu protiv svih vidova kriminala“, rekla je Komlen Nikolić.

A da li će izmena Ustava i doneti pomake u jačanju vladavine prava, zavisiće od njene primene – podvukla je u hitnom mišljenju Venecijanska komisija. Predložene amandmane to telo analiziralo je dva puta i dalo pozitivnu ocenu. Ista ocena stiže i od struke.

„Kada promenite sam sistem kako se biraju sudije i tužioci znači da ćete imati kvalitetniji i depolitizovaniji kadar sudija i tužilaca, što znači njihovu veću stručnost i veću pravednost u odlukama i postupanjima. I zaista tu postoji čitav niz tema koje se ne nalaze u Ustavu, ali stvaraju ovi ustavni amandmani odličnu podlogu za zakonsku regulativu koja sada treba da usledi i da reguliše taj niz pitanja, što ranije ne bi bilo moguće zbog ograničenja Ustava iz 2006. godine“, kaže Miroslav Đorđević iz Instituta za uporedno pravo.

Promena Ustava iz 2006. u oblasti pravosuđa jedan je od ključnih uslova za napredovanje u evrointegracijama i članstvo Srbije u EU.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h