Connect with us

Vesti

VUČEVIĆ: Saniranjem izvorišta vode „Štrand“, obezbeđena je veća i sigurnija snabdevenost pijaćom vodom

Objavljeno

-

Miloš Vučević, Foto: Instagram

U ovoj fazi urađena je funkcionalna rekonstrukcija i bunar je pušten u pogon, dok će u narednoj fazi koja počinje, uslediti nabavka nove hidromašinske, elektro i sve druge neophodne opreme

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je bunar Reni 1 – izvorište vode „Štrand“ na keju, gde su okončani radovi na njegovoj sanaciji. Zahvaljujući rehabilitaciji tog izvorišta, postignuto je povećanje kapaciteta sirove i prerađene vode što će doprineti stabilnijem vodosnabdevanju u budućnosti.

– Za grad je ova investicija višestruko značajna, a u pitanju je kompletna rekonstrukcija najstarijeg bunara u Novom Sadu, na Keju. Njegovim saniranjem, obezbeđena je veća i sigurnija snabdevenost pijaćom vodom. On nije bio u upotrebi od 2008. godine, bio je potpuno isključen zbog bakterioloških problema, a onda je nakon adaptacije i čišćenja davao 20 do 30 litara u sekundi. Danas ovaj bunar može da daje do 100 litara vode u sekundi. U letnjem periodu je velika potrošnja vode, a u naredne dve nedelje očekuje nas veoma toplo vreme, tako da upućujemo apel svim građanima da racionalno koriste vodu za piće, da ne pune njome bazene i ne zalivaju bašte. U septembru će JKP „Vodovod i kanalizacija“ započeti radove na rekonstrukciji bunara broj 4 na Ratnom ostrvu, zatim bunara broj 9, a sledeće godine sledi saniranje bunara broj 2 na izvorištu „Štrand“. U dogovoru sa Pokrajinskom vladom, koja će finansirati izradu projekta, ulagaćemo u sremsku stranu grada, u izgradnju nove fabrike vode u Petrovaradinu. Cilj je bolje i sigurnije vodosnabdevanja celog grada, jer će ta nova fabrika biti podrška ovoj fabrici na Keju, koja jeste proširena pre par godina, ali njen stari deo zahteva rekonstrukciju. U okviru projekta „Čista Srbija“, kreće velika rekonstrukcija kanalizacionog sistema na Limanu 1 i Limanu 2, što je odlična vest. Takođe, JKP „Vodovod i kanalizacija“ sad ugovara i dalju izgradnju magistralnog voda prema Futogu za šta su obezbeđena sredstva rebalansom budžeta, a sledeće godine slede radovi u Begeču – rekao je Miloš Vučević.

Advertisement

U ovoj fazi urađena je funkcionalna rekonstrukcija i bunar je pušten u pogon, dok će u narednoj fazi koja počinje, uslediti nabavka nove hidromašinske, elektro i sve druge neophodne opreme. U okviru te faze biće urađen i “vizitorski deo“, odnosno pokrivanje izvorišta čvrstim, neprobojnim staklom kroz koji će građani moći da vide kako izgleda polazna tačka sirove vode.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozden Perković naglasio je da su postavljeni novi drenovi specijalnom metodom, 45 metara prema Dunavu.

– Izvršene su neophodne analize i dobili smo zdravu, pitku vodu. Cilj je bio povećanje kapaciteta sirove vode da bi grad imao dovoljno vode za preradu. U planu je posle ovoga da nastavimo sa rekonstrukcijom bunara broj 4 na Ratnom ostrvu, naredne godine radimo „dvojku“ na Štrandu i „devetku“ na Ratnom ostrvu, a upravo od toga zavisi stabilno snabdevanje grada vodom – rekao je Perković.

Bunar Reni 1 izvorište „Štrand“ na keju koji dugi niz godina nije bio u upotrebi i ujedno je najstariji tog tipa izgrađen u Novom Sadu, datira iz šezdesetih godina prošlog veka. Investicija je iznosila 85 miliona dinara i sve je urađeno najsavremenijom nemačkom tehnologijom od prohromskih drenova. Zahvaljujući toj intervenciji, ukupno je povećan kapacitet za 80 litara u sekundi, koji može doseći kapacitet i do 100 l/s.

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

OVAKVO NEŠTO NIJE VIĐENO NA NEBU IZNAD SRBIJE! Ljudi masovno SLIKALI, prizor ostavio sve u ČUDU (FOTO)

Objavljeno

-

Objavio

Mesec, Foto: Espreso

Građani iz cele Srbije javljaju da su primetili čudan krug oko meseca


Tokom večeri na nebu iznad Srbije mogao se videti koncentrični krug oko Meseca, koji je sudeći po objavama zbunio mnoge korisnike društvenih mreža.

Građani iz cele Srbije javljaju da su primetili čudan krug oko meseca.

Međutim, reč je o fenomenu koji se stručno naziva „halo efekat“.

Mesečev halo i mesečeva korona nastaju na sličan način kao i duga – prelamanjem svetlosti na kristalima leda ili kapljicama vode u gornjim slojevima atmosfere.

Advertisement

Halo ima oblik velikog prstena koji okružuje Mesec.

Nastaje prelamanjem svetlosti Meseca na kristalima leda u oblacima na velikim visinama. Mehanizam nastanka ovih kristala leda nije u potpunosti poznat ali svi oni imaju približno isti oblik šestougla i slične dimenzije.

Nastaju u cirusima, oblacima koji se nalaze na visini od oko 6000 metara, brzim zaleđivanjem kapljica vode.
Izvor: Espreso
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h