Connect with us

Vesti

VUČEVIĆ: Saniranjem izvorišta vode „Štrand“, obezbeđena je veća i sigurnija snabdevenost pijaćom vodom

Objavljeno

-

Miloš Vučević, Foto: Instagram

U ovoj fazi urađena je funkcionalna rekonstrukcija i bunar je pušten u pogon, dok će u narednoj fazi koja počinje, uslediti nabavka nove hidromašinske, elektro i sve druge neophodne opreme

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je bunar Reni 1 – izvorište vode „Štrand“ na keju, gde su okončani radovi na njegovoj sanaciji. Zahvaljujući rehabilitaciji tog izvorišta, postignuto je povećanje kapaciteta sirove i prerađene vode što će doprineti stabilnijem vodosnabdevanju u budućnosti.

– Za grad je ova investicija višestruko značajna, a u pitanju je kompletna rekonstrukcija najstarijeg bunara u Novom Sadu, na Keju. Njegovim saniranjem, obezbeđena je veća i sigurnija snabdevenost pijaćom vodom. On nije bio u upotrebi od 2008. godine, bio je potpuno isključen zbog bakterioloških problema, a onda je nakon adaptacije i čišćenja davao 20 do 30 litara u sekundi. Danas ovaj bunar može da daje do 100 litara vode u sekundi. U letnjem periodu je velika potrošnja vode, a u naredne dve nedelje očekuje nas veoma toplo vreme, tako da upućujemo apel svim građanima da racionalno koriste vodu za piće, da ne pune njome bazene i ne zalivaju bašte. U septembru će JKP „Vodovod i kanalizacija“ započeti radove na rekonstrukciji bunara broj 4 na Ratnom ostrvu, zatim bunara broj 9, a sledeće godine sledi saniranje bunara broj 2 na izvorištu „Štrand“. U dogovoru sa Pokrajinskom vladom, koja će finansirati izradu projekta, ulagaćemo u sremsku stranu grada, u izgradnju nove fabrike vode u Petrovaradinu. Cilj je bolje i sigurnije vodosnabdevanja celog grada, jer će ta nova fabrika biti podrška ovoj fabrici na Keju, koja jeste proširena pre par godina, ali njen stari deo zahteva rekonstrukciju. U okviru projekta „Čista Srbija“, kreće velika rekonstrukcija kanalizacionog sistema na Limanu 1 i Limanu 2, što je odlična vest. Takođe, JKP „Vodovod i kanalizacija“ sad ugovara i dalju izgradnju magistralnog voda prema Futogu za šta su obezbeđena sredstva rebalansom budžeta, a sledeće godine slede radovi u Begeču – rekao je Miloš Vučević.

U ovoj fazi urađena je funkcionalna rekonstrukcija i bunar je pušten u pogon, dok će u narednoj fazi koja počinje, uslediti nabavka nove hidromašinske, elektro i sve druge neophodne opreme. U okviru te faze biće urađen i “vizitorski deo“, odnosno pokrivanje izvorišta čvrstim, neprobojnim staklom kroz koji će građani moći da vide kako izgleda polazna tačka sirove vode.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozden Perković naglasio je da su postavljeni novi drenovi specijalnom metodom, 45 metara prema Dunavu.

– Izvršene su neophodne analize i dobili smo zdravu, pitku vodu. Cilj je bio povećanje kapaciteta sirove vode da bi grad imao dovoljno vode za preradu. U planu je posle ovoga da nastavimo sa rekonstrukcijom bunara broj 4 na Ratnom ostrvu, naredne godine radimo „dvojku“ na Štrandu i „devetku“ na Ratnom ostrvu, a upravo od toga zavisi stabilno snabdevanje grada vodom – rekao je Perković.

Bunar Reni 1 izvorište „Štrand“ na keju koji dugi niz godina nije bio u upotrebi i ujedno je najstariji tog tipa izgrađen u Novom Sadu, datira iz šezdesetih godina prošlog veka. Investicija je iznosila 85 miliona dinara i sve je urađeno najsavremenijom nemačkom tehnologijom od prohromskih drenova. Zahvaljujući toj intervenciji, ukupno je povećan kapacitet za 80 litara u sekundi, koji može doseći kapacitet i do 100 l/s.

POGLEDAJ:  Manje od 5.000 zaraženih za dan! Preminulo 49, sve više ljudi u TEŠKOM STANJU
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

DANAS SPC I VERNICI SLAVE PRVOG JEVANĐELISTU: Ne zaboravite da se pomolite uz ove reči, zaštitnik je ovih ljudi!

Objavljeno

-

Objavio

Matijevdan, Foto: Printscreen/youtube

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve


Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici slave dana Svetog apostola i jevanđelistu Mateja. Ovaj dan u crkvenom kalendaru je označen podebljanim, crnim slovom.

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik i sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Danas je, kažu, dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

POGLEDAJ:  DECA U DEPRESIJI I BEZ NADZORA STRUČNJAKA: Bačka Palanka konačno će da dobije objekat za ometene u razvoju

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

POGLEDAJ:  NEĆE BITI KRIVIČNOG POSTUPKA U SLUČAJU SMRTI DEČAKA NA BAZENU! Gurnuo ga je vršnjak na dno, čuvar bio gluvonem

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej – Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

POGLEDAJ:  UHAPŠEN MUŠKARAC (45) IZ BAČKE PALANKE: Zvao policiju i lažno prijavio da je ranjen i da neko hoće da ga ubije

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Ovu molitvu danas bi trebalo izgovoriti:

– Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h