Connect with us

Vesti

VUČEVIĆ PONOSAN: Novi Sad će prvi u Srbiji imati električne autobuse

Objavljeno

-

Miloš Vučević, Foto: Instagram

Mnogo drugačije danas izgleda ovaj deo Novog Sada gde se spajaju Novo naselje i Veternik sa Futoškim putem. Ovaj lokalitet je dobio novu vrednost i to olakšava život građanima. Urađena je kompletna infrastruktura i mislim da su Uprava za građevinsko zemljište i investicije i izvođač radova “Put invest“ uradili dobar posao, u ugovorenim rokovima. Ne stajemo sa aktivnostima.


Na prostoru oko nekadašnjeg rasadnika JKP „Gradsko zelenilo“ u okviru prve faze radova, Grad Novi Sad uložio je 192,5 miliona dinara u izgradnju saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom. Taj lokalitet obišao je gradonačelnik Miloš Vučević i tom prilikom naglasio je da je ravnomeran razvoj Novog Sada jedan od principa kojim se rukovodi gradska administracija.

– Mnogo drugačije danas izgleda ovaj deo Novog Sada gde se spajaju Novo naselje i Veternik sa Futoškim putem. Ovaj lokalitet je dobio novu vrednost i to olakšava život građanima. Urađena je kompletna infrastruktura i mislim da su Uprava za građevinsko zemljište i investicije i izvođač radova “Put invest“ uradili dobar posao, u ugovorenim rokovima. Ne stajemo sa aktivnostima. Čeka nas nastavak radova na potezu bulevara, zacevljenje kanala T800 koji je dugačak preko 2km, izgradnja nove crpne stanice i razvoj pravca prema Somborskoj rampi. Ovde smo predvideli novo zelenilo, jer vodimo računa o zaštiti životne sredine, a drago mi je da je tu i jedan prodajni objekat stranog investitora. Ne nameravmo da ovo bude krak Bulevara Jovana Dučića. Postoji inicijativa da ovaj potez dobije naziv po herojima sa Košara. Videćemo kako će Skupština Grada o tome odlučiti, a razmišljamo da sa urbanistima predvidimo i postavljanje adekvatnog spomen obeležja posvećenog tim junacima sa Kosova i Metohije. Ovo je dobar uvod, vredan blizu 200 miliona dinara, da napravimo još jedan bulevar u Novom Sadu – istakao je gradonačelnik Vučević. On je takođe rekao da će do septembra biti raspisan teneder za kupovinu 10 električnih autobusa, a taj projekat Grad realizuje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

POGLEDAJ:  MENJA SE USTAV SRBIJE! Dačić: Referendum o promeni trebalo da bude održan 16. januara

– Ponosan sam što će Novi Sad prvi u Srbiji imati električne autobuse i time najaviti novu eru u javnom prevozu – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Radovi oko nekadašnjeg rasadnika su obuhvatili izgradnju saobraćajnice sa istočne strane lokaliteta u dužini od 400m, a pored kolovoza, izgrađena su 203 nova parking mesta, od kojih je sedam namenjeno osobama sa invaliditetom. Takođe izgrađene su obostrane pešačke staze u dužini od 800m, kao i 400m dugačka biciklistička staza sa desne strane saobraćajnice (posmatrano u pravcu Futoškog puta). Radovi su obuhvatili i izgradnju vodovoda u dužini od 450m, fekalne (360m) i atmosferske kanalizacije (451m). Novoizgrađene saobraćajne površine pokrivene su sa 11 stubova javnog osvetljenja. Izgrađena su i dva priključka na Futoški put – u okviru tih radova proširena je kolovozna traka duž državnog puta u dužini od 366m sa dva priključka – jedan ka istočnoj saobraćajnici sa koje je omogućen pristup novoizgrađenom poslovnom objektu i drugi priključak za buduću saobraćajnicu (ka susednoj parceli). Takođe, izgrađena je nova biciklistička staza u dužini od 436m, kao i pešačke staze dužine 450m, a postavljeno je 19 stubova javnog osvetljenja. Kada je reč o uređenju zelenila na ovom prostoru, predviđeno je ukupno 5.500m² zelenih površina, a taj posao do kraja godine realizovaće JKP „Gradsko zelenilo“.

POGLEDAJ:  NAJNOVIJE SAOPŠTENJE: Novac će sutra leći na račune ovim građanima!

Grad Novi Sad

Društvo

DANAS SPC I VERNICI SLAVE PRVOG JEVANĐELISTU: Ne zaboravite da se pomolite uz ove reči, zaštitnik je ovih ljudi!

Objavljeno

-

Objavio

Matijevdan, Foto: Printscreen/youtube

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve


Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici slave dana Svetog apostola i jevanđelistu Mateja. Ovaj dan u crkvenom kalendaru je označen podebljanim, crnim slovom.

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik i sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Danas je, kažu, dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

POGLEDAJ:  POGLEDAJTE KAKO JE UHAPŠEN UBICA BAKA RADINKE: Pokušao da je SILUJE, ona je imala 84 godine, on je 84. GODIŠTE!

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

POGLEDAJ:  AKO GA VIDITE ZOVITE POLICIJU! Nestao mladić (29) iz Vrdnika, porodica moli za pomoć!

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej – Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

POGLEDAJ:  PRVOG DANA U GODINI PROLEĆNE TEMPERATURE: Najviša dnevna i do 16 stepeni!

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Ovu molitvu danas bi trebalo izgovoriti:

– Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h