Connect with us

Vesti

POLOVINA NOVOSAĐANA BEZ STRUJE DANAS: Izašao spisak opština

Objavljeno

-

Foto: Ilustracija

Zbog radova na električnoj mreži bez struje će danas od 8 do 13 časova biti Bogdana Šuputa 51-79, 58a-90; Adi Endrea 1-25, 2-28 i Jablanička 41 i 50 u Novom Sadu

Bez struje će od 9 do 10 sati biti Petra Kočića; Gajeva 21-65, 22-66; Vojvode Putnika parna strana; Zmaj Jovina 3-15 ,4-14; S. Bajića12-62, 21-55; Trg Zmaj Jove i SOS Dečije selo u Sremskoj Kamenici.

POGLEDAJ:  DA LI ĆEMO POBEDITI KORONU? Ohrabrujuća statistika za Beograd u poslednja 24h!

U Futogu će bez električnog napajanja od 8.15 do 9.15 sati biti Carice Milice 4-24, 3-25; Proleterska 2-22, 3-21; Dom zdravlja Futog; Dečiji vrtić; Crpna stanica kanalizacija i Pumpa bunar Vodovoda.

Na sat vremena, od 9 do 10 sati će bez struje u Rakovcu biti naselje Stošin Do i potez Krvavić.

Bez tople vode na području Toplane „Jug“

POGLEDAJ:  DR KON SMATRA DA JE POTREBNO ZAKLJUČAVANJE NA 14 DANA: Ovo je neizbežno!

Zbog planiranih radova na obaveznoj reviziji trafostanica na Toplani „Jug“, doći će do blagog poremećaja u isporuci toplotne energije za pripremu tople potrošne vode za objekte na konzumnom području Toplane „Jug“.

Normalizacija u isporuci toplotne energije za pripremu tople potrošne vode očekuje se istog dana u poslepodnevnim časovima.

Društvo

DANAS SPC I VERNICI SLAVE PRVOG JEVANĐELISTU: Ne zaboravite da se pomolite uz ove reči, zaštitnik je ovih ljudi!

Objavljeno

-

Objavio

Matijevdan, Foto: Printscreen/youtube

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve


Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici slave dana Svetog apostola i jevanđelistu Mateja. Ovaj dan u crkvenom kalendaru je označen podebljanim, crnim slovom.

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik i sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Danas je, kažu, dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

POGLEDAJ:  Suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića: Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnice protiv šest osoba

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

POGLEDAJ:  PAO JE SNEG, STIGLA JE VELIKA OBAVEZA ZA GRAĐANE: Kazne mogu biti PAPRENE, dobro vodite računa ŠTA RADITE!

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej – Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

POGLEDAJ:  TAKSI JE POSKUPEO U BEOGRADU: A da li se građani voze MANJE ILI VIŠE?

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Ovu molitvu danas bi trebalo izgovoriti:

– Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h