Connect with us

Vesti

NIVO DUNAVA DOSTIGAO ISTORIJSKI MINIMUM: Bageri na reci, 3 broda se NASUKALA!

Objavljeno

-

Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

Radovi će obezbediti propisanu dubinu plovnog puta, čak i u periodu izrazito niskog vodostaja

Nivo Dunava dostigao je istorijski minimum, zbog čega su se samo za tri dana nasukala dva teretna i jedan putnički brod. Kako bi se obezbedila plovnost reka celom dužinom, bageri su počeli čišćenje dna reka od peska na tri lokacije na Dunavu i Savi.

Sektor Čortanovci jedna je od kritičnih tačaka na Dunavu. Bager Mlava počeo je da vadi nanose peska, kako bi se obezbedila plovnost reke.

POGLEDAJ:  Lončar: Logičan zahtev lekara da nevakcinisani plaćaju lečenje

„Najniža tačka, odnosno minimalna dubina je negde oko 2,2 metra. Izvode se hidrotehnički radovi na obezbeđivanju još povoljnijih uslova za plovidbu u smislu ostvarivanja, odnosno prokopavanja još većih i povoljnijih dubina“, kaže Milan Nikolić, načelnik odeljenja za poslove lučkih kapetanija.

Radovi se izvode i kod Futoga i na Savi kod Bariča, a zbog niskog vodostaja i nepoštovanja upozorenja, krejem jula, nekoliko brodova se nasukalo.

Radovi će obezbediti propisanu dubinu plovnog puta, čak i u periodu izrazito niskog vodostaja.

POGLEDAJ:  TEMPERATURA SE SPUŠTA I DO MINUS 15! RHMZ IZDAO UPOZORENJE: Slede LEDENI DANI

„Svaka država garantuje 2,5 metara dubine plovidbenog puta do niskog plovidbenog nivoa. Ispod kreću ili ograničenja ili obustava plovidbe. Mi pokušavamo i da 20 santimetara ispod niskog plovidbenog nivoa garantujemo 2,5 metara dubine“, ističe Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodeni saobraćaj i bezbednost plovdbe.

Rečni saobraćaj prioritet je za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića.

„Kada je krenula ova energetska kriza, mi smo se maksimalno organizovali, jer smo znali da će rečni saobraćaj biti ključan za snabdevanje energentima, ugljem, naftom, i kao što vidite, jedini u Evropi mi nemamo većih problema. Na ove tri deonice mi imamo kontrolisani rečni saobraćaj, ostali deo Dunava i Save je potpuno slobodan za plovidbu. I to u ovim okolnostima, kada imamo istorijski nizak vodostaj“, navodi Momirović.

POGLEDAJ:  DANAS EKSTREMNO VISOKE TEMPERATURE: I do 38 stepeni, ne izlazite bez VODE

Završetak radova kod Čortanovaca, Futoga i Bariča očekuje se, kaže, za mesec dana.

Društvo

DANAS SPC I VERNICI SLAVE PRVOG JEVANĐELISTU: Ne zaboravite da se pomolite uz ove reči, zaštitnik je ovih ljudi!

Objavljeno

-

Objavio

Matijevdan, Foto: Printscreen/youtube

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve


Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici slave dana Svetog apostola i jevanđelistu Mateja. Ovaj dan u crkvenom kalendaru je označen podebljanim, crnim slovom.

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik i sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Danas je, kažu, dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

POGLEDAJ:  MUŠKARAC UBODEN NOŽEM U LEĐA U ZEMUNU!

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

POGLEDAJ:  Muškarac izboden, pronađen pored automobila u LOKVI KRVI

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej – Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

POGLEDAJ:  NA TERAZIJAMA NAPADNUTA KOMUNALNA RADNICA: Muškarac koji prosi je udario u glavu

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Ovu molitvu danas bi trebalo izgovoriti:

– Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h