Connect with us

Vesti

NIVO DUNAVA DOSTIGAO ISTORIJSKI MINIMUM: Bageri na reci, 3 broda se NASUKALA!

Objavljeno

-

Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

Radovi će obezbediti propisanu dubinu plovnog puta, čak i u periodu izrazito niskog vodostaja

Nivo Dunava dostigao je istorijski minimum, zbog čega su se samo za tri dana nasukala dva teretna i jedan putnički brod. Kako bi se obezbedila plovnost reka celom dužinom, bageri su počeli čišćenje dna reka od peska na tri lokacije na Dunavu i Savi.

Sektor Čortanovci jedna je od kritičnih tačaka na Dunavu. Bager Mlava počeo je da vadi nanose peska, kako bi se obezbedila plovnost reke.

„Najniža tačka, odnosno minimalna dubina je negde oko 2,2 metra. Izvode se hidrotehnički radovi na obezbeđivanju još povoljnijih uslova za plovidbu u smislu ostvarivanja, odnosno prokopavanja još većih i povoljnijih dubina“, kaže Milan Nikolić, načelnik odeljenja za poslove lučkih kapetanija.

Radovi se izvode i kod Futoga i na Savi kod Bariča, a zbog niskog vodostaja i nepoštovanja upozorenja, krejem jula, nekoliko brodova se nasukalo.

Radovi će obezbediti propisanu dubinu plovnog puta, čak i u periodu izrazito niskog vodostaja.

Advertisement

„Svaka država garantuje 2,5 metara dubine plovidbenog puta do niskog plovidbenog nivoa. Ispod kreću ili ograničenja ili obustava plovidbe. Mi pokušavamo i da 20 santimetara ispod niskog plovidbenog nivoa garantujemo 2,5 metara dubine“, ističe Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodeni saobraćaj i bezbednost plovdbe.

Rečni saobraćaj prioritet je za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića.

„Kada je krenula ova energetska kriza, mi smo se maksimalno organizovali, jer smo znali da će rečni saobraćaj biti ključan za snabdevanje energentima, ugljem, naftom, i kao što vidite, jedini u Evropi mi nemamo većih problema. Na ove tri deonice mi imamo kontrolisani rečni saobraćaj, ostali deo Dunava i Save je potpuno slobodan za plovidbu. I to u ovim okolnostima, kada imamo istorijski nizak vodostaj“, navodi Momirović.

Završetak radova kod Čortanovaca, Futoga i Bariča očekuje se, kaže, za mesec dana.

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

OVAKVO NEŠTO NIJE VIĐENO NA NEBU IZNAD SRBIJE! Ljudi masovno SLIKALI, prizor ostavio sve u ČUDU (FOTO)

Objavljeno

-

Objavio

Mesec, Foto: Espreso

Građani iz cele Srbije javljaju da su primetili čudan krug oko meseca


Tokom večeri na nebu iznad Srbije mogao se videti koncentrični krug oko Meseca, koji je sudeći po objavama zbunio mnoge korisnike društvenih mreža.

Građani iz cele Srbije javljaju da su primetili čudan krug oko meseca.

Međutim, reč je o fenomenu koji se stručno naziva „halo efekat“.

Mesečev halo i mesečeva korona nastaju na sličan način kao i duga – prelamanjem svetlosti na kristalima leda ili kapljicama vode u gornjim slojevima atmosfere.

Advertisement

Halo ima oblik velikog prstena koji okružuje Mesec.

Nastaje prelamanjem svetlosti Meseca na kristalima leda u oblacima na velikim visinama. Mehanizam nastanka ovih kristala leda nije u potpunosti poznat ali svi oni imaju približno isti oblik šestougla i slične dimenzije.

Nastaju u cirusima, oblacima koji se nalaze na visini od oko 6000 metara, brzim zaleđivanjem kapljica vode.
Izvor: Espreso
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h