Connect with us

Društvo

VIRUS JE MUTIRAO, TREĆI TALAS JE NAJTEŽI: Ozbiljno upozorenje direktorke kovid bolnice

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ukazala je i da se trenutno na bolničkom lečenju nalaze 533 bolesnika i istakla da drugi deo zgrade još nije u funkciji, a da je ukupni kapacitet bolnice 930 mesta


Rukovodilac nove kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević smatra da je korona virus mutirao i ocenjuje da je, po dinamici i težini kliničke slike, ovaj treći talas najteži, pre svega zbog velike transmisije virusa.

„Kao kliničar sa višedecenijskim iskustvom, mislim da je virus mutirao, pre svega zbog većeg stepena prenosivosti s čoveka na čoveka i zbog težih oblika kliničkih slika u odnosu na prvi talas bolesti“, rekla je Adžić Vukičević za današnji Blic.

Ona je istakla da se ne bavi bazičnom medicinom, odnosno istraživanjem, imunologijom, ali je navela da je duboko ubeđena da je u osnovi ovog RNK virusa došlo do višestrukih mutacija.

Adžić Vukičević je ocenila da se bolnica u Batajnici pojavila u pravo vreme, kada je dnevni broj obolelih iznosio oko 8.000 i kada su svi dostupni kapaciteti u bolnicama bili praktično ispunjeni.

Ukazala je i da se trenutno na bolničkom lečenju nalaze 533 bolesnika i istakla da drugi deo zgrade još nije u funkciji, a da je ukupni kapacitet bolnice 930 mesta.

Što se tiče starosne strukture pacijenata u Batajnici, ona kaže da je ona različita i da je njihova prosečna starost 67 godina. Napominje da najmlađi bolesnik ima 23 godine, a najstariji 96 godina.

„Od 85 raspoloživih mesta u jedinicama intenzivne nege, u ovom momentu je 42 (49 odsto) bolesnika intubirano, dok su preostali bolesnici na nekom od drugih vidova asistirane ventilacije, a to su neinvazivna mehanička ventilacija (NIV), njih oko 30 odsto, i oko 20 odsto bolesnika na mašinama sa visokim protokom kiseonika“, rekla je Adžić Vukičević i kao veliki uspeh izdvaja to što je tim anesteziologa pre dva dana uspeo da samo u jednom danu odvoji od mašine sedam bolesnika.

Ona je pozvala građane da poštuju sve mere zaštite, pre svega da nose masku i drže fizičku distancu.

„Bolest je i te kako prisutna svuda oko nas. Najopasniji su zdravi prenosioci“, upozorila je Adžić Vukičević.


IZJAVA DOKTORA JANKOVIĆA NAJBOLJE GOVORI O TOME KROZ ŠTA PROLAZE SRPSKI LEKARI


Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

RHMZ IZDAO UPOZORENJE ZA NAREDNA 3 DANA: U Srbiji se nastavljaju VELIKE VRUĆINE, a onda preokret

Objavljeno

-

Objavio

Vrućina, Foto: Dragana Udovičić


U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i veoma toplo


Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je danas da će se do srede, 6. jula, na području Srbije zadržati veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom u većini mesta od 33 do 36 stepeni.

U drugoj polovini sledeće sedmice temperatura će biti u padu, posebno od petka, saopštio je RHMZ.

U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i veoma toplo, a od sredine dana u jugozapadnim, južnim, jugoistočnim i istočnim predelima uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju se kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.

Najniža temperatura od 17 do 23, a najviša od 34 do 36 stepeni Celzijusa.

Vetar slab, uglavnom severni.

I u Beogradu sutra pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab, uglavnom severni. Najniža temperatura od 20 do 23 °C, a najviša oko 36 °C.

Do srede, 6. jula, na području Srbije će se zadržati veoma toplo vreme, a u utorak posle podne uz lokalni razvoj oblačnosti kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.

Od srede osveženje ponegde sa pljuskovima i grmljavinom u svim krajevima, a lokalno se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode, samo u četvrtak i subotu uglavnom suvo.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h