Connect with us

Hronika

VEŠTAK IZNEO JEZIVE DETALJE SA OBDUKCIJE ŽRTVE IKONOPISCA! Ubica mu postavio 1 pitanje, nastao je MUK

Objavljeno

-

Foto: Printscreen/facebook

Na pitanje Grahovčevog branioca po službenoj dužnosti advokata Jelene Arsić, da li su povrede glave koje je žrtva zadobila mogle dovesti do gubitka svesti, Karadžić je potvrdno odgovorio


Specijalista sudske medicine dr Radovan Karadžić koji je radio obdukciju tela Verice Tartarovski (82) ubijene 31. avgusta 2019. godine u njenom stanu na Bulevaru Zorana Đinđića, danas je pred Višim sudom u Nišu izneo jezivo svedočanstvo o njenim poslednjim trenucima.

Veštak je objasnio da je Vladan Grahovac (28) iz Raške, optužen za teško ubistvo, nemoćnu staricu duže od 15 minuta jurio iz sobe u sobu, ubadao nožem, udarao kuhinjskim čekićem i pesnicama, te da je nastavio sa napadom i kada je žena bila u besvesnom stanju, ali i nakon njene smrti.

– Obdukcijom je ustanovljeno postojanje velikog broja povreda nanetih različitim oruđima, mehanizmima u različitim položajima žrtve i napadača i u različitim delovima njenog stana. Konstatovane su povrede glave, prelom lobanje i krvarenje u mozgu koje su bile po život opasne. Utvrđena je povreda vrata u smislu iščašenja u nivou četvrtog i petog vratnog pršljenja koja je nastala stezanjem vrata šakama a što je bilo praćeno i istezanjem unazad – objasnio je Karadžić.

– Ustanovljen je i veći broj odbrambenih povreda koje ukazuju da je u vreme njihovog nanošenja žrtva bila živa zbog čega je trpela veliki strah od smrti, ali i intenzivne bolove. Povreda koja je dovela do smrtnog ishoda je ubod u grudni koš koji je doveo do presecanja plućne aorte i arterije i nastupanja smrti u roku od nekoliko minuta. Međutim, ta rana je naneta među poslednjima – dodao je.

Na pitanje Grahovčevog branioca po službenoj dužnosti advokata Jelene Arsić, da li su povrede glave koje je žrtva zadobila mogle dovesti do gubitka svesti, Karadžić je potvrdno odgovorio.

– Međutim, pre gubitka svesti, oštećena je zadobila veliki broj povreda u dužem periodu, branila se nastojeći da zaštiti vitalne delove tela – objasnio je veštak.

Advokat je insistirala na utvrđivanju redosleda zadobijenih povreda ali je Karadžić kazao da je to nemoguće precizno utvrditi.

– Tokom napada pokojna Jelica je bila u različitim položajima, uočeni su i tragovi njenog vučenja sa jednog na drugo mesto. Postoji veliki broj lakših povreda u vidu nagnječenja, sekotina, uboda i krvnih podliva koji su nastupili pre povreda glave. Ustanovljena je ubodna rana na prednjoj strani grudnog koša, ali i rane u predelu ramena od kojih je bar jedna nastala posle smrti – objasnio je obducent.

Karadžić je danas saslušavan na predlog Grahovčeve odbrane da bi se dokazalo da uračunljiva osoba ne bi mogla na ovakav način da napadne nemoćnu staricu. Jedno od poslednjih pitanja advokata Jelene Arsić se direktno odnosilo na ovu činjenicu jer je ona zatražila od Karadžića da odgovori da li se iz broja povreda i načina njihovog nanošenja može suditi o psihičkom stanju napadača. Međutim, sudija Višeg suda u Nišu Mirko Drašković nije dozvolio da veštak na njega odgovori.

– Dr Radovan Karadžić je sudsko medicinski veštak, a ne psihijatar niti psiholog koji su već dali svoj nalaz i mišljenje o psihičkom stanju optuženog – kazao je Drašković, nakon čega je odbio predlog Grahovčeve odbrane da se još jednom veštači njegova uračunljivost.

Pravo da postavi pitanje veštaku iskoristio je i Grahovac koji ga je upitao da li je svoj nalaz “dramatizovao”.

– Govorio sam sa aspekta struke i nisam ništa dramatizovao – odgovorio je Karadžić.

Glavni pretres pratila je i sestričina ubijene starice koja je dok je Karadžić opisivao Jeličino masakriranje, plakala i kršila ruke.

Grahovac od početka suđenja pokušava da se prikaže neuračunljivim ističući da je žrtva seksualnog zlostavljanja i odbacivanja porodice jer je homoseksualac. On je priznao zločin, ali nije objasnio zbog čega je iz Raške došao u Niš i ubio staricu koja mu je bila komšinica dok je studirao u ovom gradu.

Nakon okončanja današnjeg glavnog pretresa Grahovac se zaleteo na gelender stepeništa ispred sudnice, navodno pokušavajući da se ubije.

Za ovaj zločin preti maksimalna kazna doživotne robije s obzirom na to da mu se sudi za teško ubistvo. Iznošenje završne reči zakazano je za 19. mart.

MATURANT PRONAĐEN OBEŠEN! Ostavio je oproštajno pismo, TUGA

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Hronika

HOROR, UBIO KOMŠIJU ZBOG DŽOGERA ZA WC: Otkriveni stravični detalji zločina u Novom Sadu

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Instagram/192_rs


Naime, Mirko M. (66) nožem je napao Jova S. (75) na zajedničkoj terasi


Svađa komšija koja se protekle noći završila ubistvom jednog od njih u Ljermontovoj ulici na novosadskoj Grbavici, počela je još u ranim jutarnjim časovima, da bi uveče iz fizičkog obračuna došla do najgoreg ishoda – smrtnog.

Naime, Mirko M. (66) nožem je napao Jova S. (75) na zajedničkoj terasi, na koju je, prema rečima komšija ubijeni pobegao kako bi se spasao.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su M. M. (66) iz ovog grada, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo teško ubistvo.

„Sve je počelo još ujutru, kada je Jova tražio džogera iz zajedničkog WC-a. Nije imao ključ, a Mirko jeste. Njih dvojica inače nisu bili u dobrim odnosima i često se dešavalo da ne govore“, rekao je za Blic jedan od komšija.

Kako navodi, Mirko nije želeo da da ključ od WC-a, kako bi Jova uzeo briska, a čitava njihova svađa je kulminirala time da Jova pozove policiju.

„Uveče je Mirko sedeo kod komšija, pio je alkohol, a nije tačno da su njih dvojica zajedno pili na terasi“, navodi ovaj komšija.

Prema njegovim rečima, sitne uvrede i provokacije su se nastavile tokom večeri, da bi negde blizu 20.00 časova došlo do fizičkog obračuna kod stepenica na prvom spratu, na kom su obojica stanovali.

„Prvo su se tukli kod stepenica, tačnije Mirko je udarao Jovu, a on je krenuo da beži prema terasi. Verovatno se nadao da će uspeti da pobegne ili da će Mirko odustati. Kako sam ja čuo, tu na terasi ga je napao nožem – a video sam da je Hitna pomoć stigla jako brzo“, navodi za „Blic“ komšija ubijenog i njegovog napadača.

On dodaje da obojica u toj zgradi žive više od 30 godina i da su obojica živeli sami.

„Mirko je često bio pijan, ponekad je dolazila i policija, ali ne znam zbog čega su ga tada privodili. Sa Jovom najčešće nije govorio, a kada jeste, svađali su se oko sitnih stvari“, zaključuje.

Da je Hitna pomoć bila gotovo odmah na licu mesta, potvrdio je za „Blic“ i portparol Hitne pomoći dr Zoran Krulj. On je rekao da je poziv primljen u 20.05 časova, te da je na licu mesta urađena inicijalna reanimacija da bi odmah potom Jovo S. bio prevežen na odeljenje reanimacije Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine. Nakon napora lekara u KC Vojvodine, povređeni je preminuo.

Kako nezvanično saznaje „Blic“, Mirko M. je od ranije poznat policiji jer je imao nekoliko krivičnih i prekršajnih prijava.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h