Connect with us

Vesti

Vesović (PKS): Ekonomski odnosi Srbije i Turske beleže uzlaznu putanju

Objavljeno

-

Ekonomski odnosi Srbije i Turske beleže uzlaznu putanju, što je rezultat zajedničkog rada institucija i poslovnih zajednica dve zemlje, izjavio je danas direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović na simpozijumu posvećenom privrednoj saradnji te dve zemlje.

„Poslednjih deset godina fokus trgovinskih odnosa dve zemlje prešao je iz tekstilne industrije u automobilsku, iz metalske u industriju plastike, a danas dominira razvoj sektora finansijskih usluga“, rekao je Vesović.

Dodao je da kada finansijske institucije, poput turske Halkbanke, pokažu interes za prisustvo u nekoj zemlji, to predstavlja signal poslovnoj zajednici da može sigurno i sa smanjenim rizikom da posluje na tom tržištu.

„Za nas je važan i sektor građevinarstva, koji značajno doprinosi rastu bruto-domaćeg proizvoda, a prilika za saradnju srpskih i turskih kompanija biće i specijalizovana izložba Ekspo 2027, koja će doprineti ubrzanom razvoju srpske privrede“, istakao je Vesović.

Predsednik Tursko-srpskog privrednog udruženja i generalni direktor Halkbanke Osman Arslan istakao je da ova banka posluje u Srbiji već devet godina, da ima 41 filijalu, a 90 odsto klijenata su srpske kompanije.

Advertisement

„Srbija i Turska otvaraju nove horizonte u jačanju ekonomske saradnje, što je važno za stabilnost poslovanja, posebno u svetu koji se suočava sa političkim i ekonomskim izazovima“, rekao je Arslan.

Ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj naglasio je da su ekonomski odnosi dve zemlje na izuzetno visokom nivou.

„Više od 1.000 turskih kompanija posluje u Srbiji, a broj investitora stalno raste. Saradnja srpskih i turskih kompanija prisutna je ne samo u tradicionalnim sektorima, već i u sektoru obnovljivih izvora energije i IT sektoru“, istakao je Aksoj.

Dodao je da je značajna saradnja i u sektoru turizma, gde se broj turskih turista u Srbiji povećao za 40 odsto.

„O snažnom sektoru turizma i poslovnim odnosima svedoči i činjenica da između Beograda i Istanbula ima 50 letova nedeljno, kao i da postoji direktan let iz Beograda za Ankaru“, rekao je on.

Advertisement

Prema podacima PKS, prošle godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom iznosila 2.285 miliona evra.

U tom periodu, izvoz je iznosio 554,6 miliona evra, što predstavlja povećanje od 27,7 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Uvoz je dostigao iznos od 1.731 miliona evra, beležeći smanjenje od 14,4 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Prema podacima, Turska je četvrti uvozni partner i osamnaesti izvozni partner Srbije.

(Beta)

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vesti

Tepić (SSP): Zbog nasilja u školama da zaseda skupštinski Odbor za obrazovanje

Objavljeno

-

Objavio

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić je kazala da je u Srbiji nasilje u školama svakodnevno i zatražila da zbog toga odmah zaseda skupštinski Odbor za obrazovanje.

Ona je u saopštenju navela da traži „hitnu sednicu“ tog odbora „zbog galopirajućeg i sada već svakodnevnog nasilja u školama“, prenela je danas SSP.

U školama „deca tuku decu, deca tuku nastavnike, roditelji tuku nastavnike, a nakon godine u kojoj su deca ubijala decu, zahtevam hitnu sednicu Odbora za obrazovanje – dok ne bude prekasno, opet“, kazala je Tepić, koja je i narodna poslanica.

Zatražila je od predsednika tog skupštinskog odbora Marka Atlagića da na sednicu pozove i ministarku prosvete, kao i predsednicu parlamenta i premijera.

„Rasprava, momentalne reakcije sistema i urgentne mere za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama, ne mogu više da čekaju“, navela je.

Advertisement

Kako je kazala, „uvođenje statusa službenog lica za nastavnike više ne može da čeka“ kao ni izmene Krivičnog zakonika i obrazovnih zakona.

„Ako se bude čekalo da raspust pojede ove probleme ili da nova školska godina poništi probleme iz stare, za svaki novonastali slučaj nasilja u školama biće direktno odgovorni navedeni funkcioneri vlasti zbog nečinjenja“, navela je.

Prema njenin rečima, to traži i kao narodna poslanica i kao majka, a u ime svih koji se ne mire sa takvom situacijom u obrazovnom sistemu.

Kazala je da deca i nastavnici moraju biti bezbedni u školama.

„Škole moraju biti njihova druga kuća, obrazovanje ne sme biti polje partijskih kalkulacija, polje gde vlast i opozicija obaraju ruke“, rekla je ona.

Advertisement

„U školama su sva naša deca zajedno, svi nastavnici zajedno“, rekla je Tepić.

„U borbi protiv ovako snažne pošasti, svi moramo biti zajedno. Zadnji je čas“, navela je.

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h