Connect with us

Društvo

VAŽNA INFORMACIJA ZA SVE VOZAČE U SRBIJI: Ministarstvo unelo izmene, ubuduće i tri nova znaka

Objavljeno

-

Foto: Ilustracija, Filip Plavčić

Vozač koji vozilom nailazi na pružni prelaz mora da ustupi prvenstvo prolaza šinskom vozilu


Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donelo je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji.

Izmenama se preciznije terminološki definišu promene režima saobraćaja tokom izvođenja radova na putevima, odvijanje saobraćaja u zoni pružnih prelaza i pojašnjavaju odredbe koje se odnose na kretanja pešaka i biciklista u naseljenim mestima.

Vozač koji vozilom nailazi na pružni prelaz mora da ustupi prvenstvo prolaza šinskom vozilu koje se kreće prugom, a to se sada tretira kao naredba.

Izmenama se navodi i da je pešačka staza posebno izgrađena staza za kretanje pešaka po kojoj je zabranjeno kretanje drugim učesnicima u saobraćaju. Staza rezervisana za bicikliste i pešake je put po kome se odvojeno kreću biciklisti i pešaci svako u svojoj stazi, a pešačko-biciklistička staza je put namenjen za kretanje pešaka i biciklista. Sve tri staze dobile su svoje saobraćajne znake.

Izmenama su obuhvaćeni i saobraćajni znaci za „ograničenje najveće dozvoljene brzine na putevima“ za koje se sada navodi da označavaju „opšte ograničenje najveće dozvoljene brzine kretanja vozila prema kategoriji puta i obavezi upotrebe svetla na teritoriji Republike Srbije“.

Izmene se u velikoj meri odnose na pojašnjavanje i preciziranje terminoloških odredbi Pravilnika. Tako se recimo termini „odredišta“ i „karakteristični objekat“ zamenjuju sa „naseljeno mesto“ i slično.

TO SE ČEKALO: Ministar Mali otkrio kada kreće prijavljivanje za novčanu pomoć od države! Sve što treba da znate

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

RHMZ IZDAO UPOZORENJE ZA NAREDNA 3 DANA: U Srbiji se nastavljaju VELIKE VRUĆINE, a onda preokret

Objavljeno

-

Objavio

Vrućina, Foto: Dragana Udovičić


U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i veoma toplo


Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je danas da će se do srede, 6. jula, na području Srbije zadržati veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom u većini mesta od 33 do 36 stepeni.

U drugoj polovini sledeće sedmice temperatura će biti u padu, posebno od petka, saopštio je RHMZ.

U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i veoma toplo, a od sredine dana u jugozapadnim, južnim, jugoistočnim i istočnim predelima uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju se kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.

Najniža temperatura od 17 do 23, a najviša od 34 do 36 stepeni Celzijusa.

Vetar slab, uglavnom severni.

I u Beogradu sutra pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab, uglavnom severni. Najniža temperatura od 20 do 23 °C, a najviša oko 36 °C.

Do srede, 6. jula, na području Srbije će se zadržati veoma toplo vreme, a u utorak posle podne uz lokalni razvoj oblačnosti kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.

Od srede osveženje ponegde sa pljuskovima i grmljavinom u svim krajevima, a lokalno se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode, samo u četvrtak i subotu uglavnom suvo.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h