Connect with us

Vesti

Vašington: Stotine propalestinskih demonstranata obeležilo Nakbu

Objavljeno

-

Više stotina demonstranata se danas okupilo ispred zgrade američkog Kapitola u Vašingtonu kako bi obeležili Nakbu (katastrofu) dan kada je osnovan Izrael i proterano više od 700.000 Palestinaca, protestom zbog podrške administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena ratu u Gazi i Izraelu.

Čuli su se pozivi za podršku palestinskim pravima i hitan prekid izraelskih vojnih operacija u Gazi. Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo „Nema mira na ukradenoj zemlji“ i „Prekinite ubistva, zaustavite zločin“ i „Izrael van Palestine“.

Demonstranti su svoj bes usmerili i na predsednika Džozefa Bajdena, koga optužuju da glumi zabrinutost zbog broja poginulih u Gazi.

Takođe je prisutno veliko nezadovoljstvo zbog nasilnog gušenja više propalestinskih protestnih kampova na univerzitetima širom zemlje. Poslednjih nedelja policija je razbila protestne kampove u više od 60 visokoškolskih ustanova.

Pored pritiska na Izrael i Bajdenovu administraciju da odmah prekinu rat u Gazi, aktivisti zagovaraju pravo na povratak palestinskih izbeglica.

Advertisement

(Beta)

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vesti

Lutovac: Od 2019. godine ukazujemo da postoji posebno odeljenje policije

Objavljeno

-

Objavio

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je, komentarišući snimak na kome navodno pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) prate aktivistu kraljevačkog Lokalnog fronta Predraga Voštinića, da su lideri nekadašnjeg opozicionog bloka „Savez za Srbiju“ 2019. upozoravali da postoji posebno odeljenje u policiji i razne službe „koje se bave liderima opozicije“, iako im to nije posao.

„Ono što sam ja lično doživeo je nešto više od običnog praćenja, kao poslanik i potpredsednik Skupštine sam postavio pitanje u parlamentu MUP-u ako je tačno, a znamo da je tačno da nas prate sve vreme, da nam odgovore na pitanje ko je odvrtao šrafove na kolima mog službenog automobila. Od 2018. do danas su mi tri puta odvrtali točkove, dva puta su mi otpadali tokom vožnje“, rekao je Lutovac za list Danas.

Naveo je da odgovor nije dobio, iako bi, kako je kazao, „onaj ko ih prati sve vreme, morao da zna šta je radio sa odvrtanjem točkova“, kao i primer da gde god odu predstavnici opozicije, tu se „odjednom pojave neki usamljeni likovi koji nešto rade na laptopu, ili u 10 noću čitaju novine“.

Kopredsednik stranke Zeleno-levi front Radomir Lazović naveo je za Danas da su njego i telefoni njegovih kolega iz stranke „prisluškivani još od momenta kada su krenuli sa protestima zbog rušenja u Savamali“.

„Dobili smo i zvanično obaveštenje Telekoma Srbije da ne može da nam da informacije da li su nam telefoni prekršeni, jer je to državna tajna, što je skandalozna odluka sama po sebi“, kazao je Lazović.

Advertisement

Prema njegovim rečima, postoji indicija da su im telefoni i danas prisluškivani, ali da nemaju dokaze za to.

„Primećujemo da ljudi bliski SNS-u imaju informacije koje ne bi mogli da imaju nikako drugačije osim ako nam ne prisluškuju telefone. Dovijamo se kako možemo, uglavnom koristeći aplikacije koje pokazuju veći stepen bezbednosti. Nemamo mnogo uspeha jer ifnromacije dolaze do SNS i nemam sumnje da li BIA radi kao stranačka policija“, rekao je Lazović.

Dodao je i da je nedavno primetio ljude koji stoje ispred zgrade u kojoj živi i koji, kako tvrdi, „nadgledaju njegovo kretanje“.

(Beta)

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h