Connect with us

Vesti

UNS: Privremeni organ nije prihvatio incijativu da Peternek bude sahranjen u Aleji zaslužnih građan

Objavljeno

-

 Privremeni organ Beograda nije prihvatio inicijativu da poznati fotograf Tomislav Peternek, koji je nedavno preminuo u 91. godini, bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana, prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Po navodima udruženja, inicijativu su podneli predstavnici koalicije Srbije protiv nasilja ali ona nije uvrštena u dnevni red sednice Privremenog organa Beograda pošto su predsednik tog tela Aleksandar Šapić i predstavnici SNS i SPS bili uzdržani.

Predstavnik koalicije Srbija protiv nasilja u Privremenom organu Beograda Vladimir Obradović rekao je za sajt UNS da njihova inicijativa nije prihvaćena jer navodno nije u skladu s pravilima.

„Prema Šapićevom obrazloženju, postoji dokument kojim je propisano ko može biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana. Gospodin Peternek, prema njegovom tumačenju, ne ispunjava kriterijume po tom dokumentu da bude sahranjen na ovom mestu. Dakle, odluka nije lična ili da neko ceni da li treba ili ne treba, već, kako je rekao, nije u skladu sa pravilima“, rekao je Obradović.

Odlukom o uređivanju groblja i sahranjivanju predviđeno je da u Aleji zaslužnih građana može biti sahranjena osoba „koja je u toku života dobila najviši stepen odlikovanja Republike Srbije, koja je stekla zvanje akademika Srpske akademije nauka i umetnosti i lice kome je dodeljeno zvanje počasni građanin Beograda“ ali i da gradonačelnik Beograda „može odlučiti“ da i osoba koja je bila „istaknuta“ u nekon oblasti delovanja, može biti sahranjena na tom groblju.

Advertisement

„UNS je danas pitao Aleksandra Šapića zbog čega inicijativa da Tomislav Peternek bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana nije uvrštena u dnevni red i podsetio ga da u Odluci o uređivanju groblja i sahranjivanju piše da gradonačelnik Beograda može odlučiti da u Aleji zaslužnih građana bude sahranjeno i lice koje je u toku života bilo istaknuto u oblasti u kojoj je delovalo. Odgovor do objavljivanja ovog teksta nismo dobili“, saopštilo je Udruženje.

Tomislav Peternek preminuo je u nedelju u Beogradu u 91. godini. Fotografijom se bavio od 1954. godine a novinskom fotografijom počinje da se bavi u „Svetlosti“ (Kragujevac).

Od 1970. je bio urednik fotografije u beogradskom nedeljniku NIN. Na toj dužnosti ostaje do penzionisanja 1993. godine. U tom periodu objavljeno je oko sedamsto naslovnih stranica tog časopisa sa njegovim fotografijama. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada a 1991. godine dobio je nagradu UNS za životno delo.

(Beta)

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vesti

Gutereš: Ni region ni svet ne mogu sebi priuštiti još ratova

Objavljeno

-

Objavio

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je večeras da ni region ni svet ne mogu više sebi da priušte još ratova, posle iranskog napada na Izrael.

„Ni region ni svet ne mogu sebi priuštiti još ratova“, rekao je Gutereš i pozvao na maksimalnu uzdržanost.

Gutereš je na sednici Saveta bezbednosti UN o napadu Irana na Izrael rekao da je Bliski istok na ivici provalije.

„Bliski istok je na ivici provalije. Ljudi u regionu suočeni su sa stvarnom opasnošću od razornog širenja sukoba. Vreme je za smirivanje napetosti i maksimalnu uzdržanost“, rekao je Gutereš.

Sednica Saveta bezbednosti UN sazvana je posle napada Irana na Izrael tokom protekle noći.

Advertisement

Iran je protekle noći pokrenuo veliki napad dronovima i projektilima, i to je prvi direktan napad na teritoriju Izraela koji je izazvao strah od šireg regionalnog sukoba.

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h