Connect with us

Vesti

UMRO JE JAROSLAV PAP: Upravo je saopšteno, iznenada nas je napustio

Objavljeno

-

Foto: Printscreen/Youtube

Pap je dobitnik mnogobrojnih nagrada za svoj rad.


Fotoreporter Tanjuga iz Novog Sada, Jaroslav Pap, iznenada je preminuo danas u 65. godini

Pap je rođen 7.jula 1957. godine u Somboru, a fotografijom se bavi više od tri decenije. Bio je 25 godina fotoreporter novosadskog Dnevnika, a poslednjih sedam je radio za Novinsku agenciju Tanjug. Pap je dobitnik mnogobrojnih nagrada za svoj rad. Više puta je proglašavan za fotoreportera godine, dobitnik je YU PRES FOTO nagrade, pobednik Betinog konkursa 2007. i prestižnog MISLIVOST konkursa Češke Republike 2008, a teme nagrađenih radova su uglavnom bile priroda i životinje. I upravo u tome je Jaroslav Pap najviše uživao, a bio je i osnovač fotografskog pokreta Foto Lov, namenjenog prvenstveno mladim fotografima koji su rešili da žive sa prirodom, a ne pored nje. Imao je više samostalnih i grupnih izložbi fotografija. Vreme i mesto sahrane biće objavljeni naknadno.

POGLEDAJ:  STRAŠNA TRAGEDIJA: Dečak od 10 godina se UDAVIO u jezeru pod SUMNJIVIM okolnostima!

Izvor: Espreso

Društvo

DANAS SPC I VERNICI SLAVE PRVOG JEVANĐELISTU: Ne zaboravite da se pomolite uz ove reči, zaštitnik je ovih ljudi!

Objavljeno

-

Objavio

Matijevdan, Foto: Printscreen/youtube

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve


Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici slave dana Svetog apostola i jevanđelistu Mateja. Ovaj dan u crkvenom kalendaru je označen podebljanim, crnim slovom.

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik i sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Danas je, kažu, dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

POGLEDAJ:  MIROSLAV ALEKSIĆ SUTRA PONOVO PRED SUDOM: Prvi put se izjašnjava o seksualnom zlostavljanju glumica

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

POGLEDAJ:  NA SAVI SE PREVRNUO ČAMAC SA 6 NEMAČKIH DRŽAVLJANA: Policija brzo reagovala

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej – Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

POGLEDAJ:  DANAS SU MIHOLJSKE ZADUŠNICE! Sećamo se svih koji nisu više sa nama, a posebno se izdvajaju 4 zadušna dana

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Ovu molitvu danas bi trebalo izgovoriti:

– Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h