Connect with us

Vesti

U Novom Sadu obeležena 81. godišnjica Novosadske racije

Objavljeno

-

Foto: Grad Novi Sad

Pomen je, u ime Jevrejske zajednice održao vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel, a pomen Srpske pravoslavne crkve služio je Episkop valјevski g. Isihije

Danas je u Novom Sadu na platou ispred spomenika “Porodica” obeležena 81. godišnjica Novosadske racije.

Vence na spomenik „Porodica“ na Keju žrtva racije položili su i spustili ih u Dunav predstavnici Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade i Skupštine, Vojske Republike Srbije, Jevrejske opštine Novi Sad, Matice romske, ambasade Mađarske i ambasade Izraela, kao i predstavnci potomaka žrtava. U protokolu polaganja venaca, ove godine po prvi put, učestvovali su i predstavnici gradova stadalnika države Srbije, kao i Savez jevrejskih opština.

Foto: Grad Novi Sad

– Postoje datumi koji nisu samo deo istorije i sećanja, već predstavlјaju veliku životnu lekciju za sve nas, i za one posle nas. U te datume spadaju i ovi januarski dani, u kojima u tišini, pored spomenika „Porodica“, održavamo pomen na jezivo stradanje naših sugrađana pre 81 godinu. Sećanje mora večno da živi i to je naš zavet za budućnost. Zato Grad Novi Sad svom snagom pokreće proces izgradnje Memorijalnog centra posvećenog žrtvama januarskog pogroma 1942. Godine – rekao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

– Negovaćemo sećanje na sve žrtve i učiti generacije koje dolaze da zločini nemaju opravdanje, i da ih nikada više ne dozvole. Pozivam sve da budemo jedinstveni u osudi ovog krvavog okupatorskog pira nad našim sugrađanima i želim da nastavimo da negujemo naše zajedništvo, da se borimo da savladamo sve ono što može da nas podeli, da pokažemo da lјude cenimo po tome kakvi su, a ne kog su roda, vere ili nacije. Naš Novi Sad je grad mladih, grad kulture, iznikao na temelјu nevine krvi, srpske, jevrejske, romske i svih ostalih nevino postradalih. On je naša zajednička kuća, koju gradimo u slozi i lјubavi, tako da bude odbrambeni bedem svakoj mržnji i bezumlјu. Neka je večna slava svim nevino stradalima u novosadskom pogromu. To je tuga koju ovaj grad nosi već 81 godinu, i nosiće je večno – zaključio je gradonačelnik Đurić.

Pomen je, u ime Jevrejske zajednice održao vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel, a pomen Srpske pravoslavne crkve služio je Episkop valјevski g. Isihije. U okviru programa na Keju žrtava racije, prigodne kompozicije izveli su Hor Jevrejske opštine „Hašira“ i Hor Saborne crkve „Sveti Georgije“, a članice Kola srpskih sestara poslužile su kolјivo i pogaču. Pomen je tradicionalno održan i kod spomen-ploče na Novosadskoj plaži ‘“Štrand’“.

Advertisement

Politika

Novi poslanik Uglješa Grgur položio zakletvu

Objavljeno

-

Foto: KurirTV

U Skupštini Srbije potvrđen je mandat poslaniku Uglješi Grguru izabranom sa liste „Ivica Dačić-premijer Srbije“.


Ugoješa Grgur je na poslaničkom mestu zamenio poslanika SPS-a Zvonimira Stevića koji je podneo ostavku, nakon što su mediji objavili da je na sednici o Kosovu gledao pornografski sadržaj na telefonu.

Novi poslanik položio je zaklevu, kako bi mogao da učestvuje u radu i glasanju.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h