Connect with us

Vesti

U fabrici Jura u Leskovcu jutros počeo generalni štrajk

Objavljeno

-

Ispred fabrike „Jura“ u Leskovcu jutros u šest sati počeo je generalni štrajk.

Sindikalci tvrde da je broj prisutnih radnika daleko manji u poređenju sa prethodnim protestima upozorenja, što je, kako su naveli, rezultat zastrašivanja.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca u fabrici, Predrag Stojanović izjavio je da su članovi sindikata, njih oko 800, primili pretnje da će biti premešteni na druga radna mesta i da im mogu biti ukinuti stimulativni bonovi.

„Dok protest traje, lideri članove našeg sindikata, koji nisu izašli na protest, pozivaju u prostorije uprave i traže od njih da se iščlane iz sindikata, što je zabranjeno zakonom, a najstrašnije je što im ovo nije prvi put“, kazao je Stojanović.

Na pitanje novinara Bete da li radnici strahuju da će „Jura“ napustiti Leskovac, Stojanović je rekao da se ne boje.

Advertisement

Istakao je da je neophodna intervencija države, podsećajući da je fabrika dobijala subvencije za zapošljavanje radnika, a da su radnici radili bez adekvatnih nadoknada.

Ukoliko država ne reaguje, sindikat planira da podnese krivične prijave protiv uprave „Jure“ zbog zastrašivanja radnika.

Planirano je da celodnevni štrajk nastave i radnici druge smene, do 20 sati, ali će odluka o tome zavisiti od daljih okolnosti, saopšteno je.

Od oko 5.000 radnika, koliko je u „Juri“ bilo zaposleno pre pandemije koronavirusa, danas u fabrici radi oko 3.100 radnika.

(Beta)

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vesti

Lutovac: Od 2019. godine ukazujemo da postoji posebno odeljenje policije

Objavljeno

-

Objavio

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je, komentarišući snimak na kome navodno pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) prate aktivistu kraljevačkog Lokalnog fronta Predraga Voštinića, da su lideri nekadašnjeg opozicionog bloka „Savez za Srbiju“ 2019. upozoravali da postoji posebno odeljenje u policiji i razne službe „koje se bave liderima opozicije“, iako im to nije posao.

„Ono što sam ja lično doživeo je nešto više od običnog praćenja, kao poslanik i potpredsednik Skupštine sam postavio pitanje u parlamentu MUP-u ako je tačno, a znamo da je tačno da nas prate sve vreme, da nam odgovore na pitanje ko je odvrtao šrafove na kolima mog službenog automobila. Od 2018. do danas su mi tri puta odvrtali točkove, dva puta su mi otpadali tokom vožnje“, rekao je Lutovac za list Danas.

Naveo je da odgovor nije dobio, iako bi, kako je kazao, „onaj ko ih prati sve vreme, morao da zna šta je radio sa odvrtanjem točkova“, kao i primer da gde god odu predstavnici opozicije, tu se „odjednom pojave neki usamljeni likovi koji nešto rade na laptopu, ili u 10 noću čitaju novine“.

Kopredsednik stranke Zeleno-levi front Radomir Lazović naveo je za Danas da su njego i telefoni njegovih kolega iz stranke „prisluškivani još od momenta kada su krenuli sa protestima zbog rušenja u Savamali“.

„Dobili smo i zvanično obaveštenje Telekoma Srbije da ne može da nam da informacije da li su nam telefoni prekršeni, jer je to državna tajna, što je skandalozna odluka sama po sebi“, kazao je Lazović.

Advertisement

Prema njegovim rečima, postoji indicija da su im telefoni i danas prisluškivani, ali da nemaju dokaze za to.

„Primećujemo da ljudi bliski SNS-u imaju informacije koje ne bi mogli da imaju nikako drugačije osim ako nam ne prisluškuju telefone. Dovijamo se kako možemo, uglavnom koristeći aplikacije koje pokazuju veći stepen bezbednosti. Nemamo mnogo uspeha jer ifnromacije dolaze do SNS i nemam sumnje da li BIA radi kao stranačka policija“, rekao je Lazović.

Dodao je i da je nedavno primetio ljude koji stoje ispred zgrade u kojoj živi i koji, kako tvrdi, „nadgledaju njegovo kretanje“.

(Beta)

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h