Connect with us

Društvo

U BEOGRADSKIM RADNJAMA ŠEĆERA GOTOVO DA NEMA: Svi se pitaju u čemu je problem?!

Objavljeno

-

Šećer u prodavnici, Foto: Espreso

Ovih dana šećer u pakovanju od kilograma ne može se pronaći ni za lek, a kamoli za džem.


Problem nemaju oni koji imaju gde da stave džak, ali taj šećer je skuplji, ne samo zbog količine nego i po kilogramu. Malih pakovanja skoro da nema u prodaji. Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije kaže da ne može doći do nestašice šećera, ali da je činjenica da mora doći do rasta cene.

Šećera ima i nema. Nema ga u mnogim gradovima, javljaju gledaoci RTS-a, a u samom Beogradu teško se pazari na periferiji, i u malim, ali i u radnjama trgovinskih lanaca. Lakše je pronaći velika, skuplja pakovanja.

Supermarket kod Mirijevske pijace ga ima, bar na kilogram, a u dobro opremljenom marketu na Karaburmi, šećer je izložen stidljivo, u masi drugih artikala. Snabdevač dozvoljava vrlo malu nabavku, kaže poslovođa Kruma Trojanov.

„Ograničeno je na po jedan paket od 10 komada dnevno“, kaže Trojanov.

Dva prehrambena lanca nisu želela da komentarišu situaciju na tržištu, tvrdeći da je sve u rukama proizvođača.

Direkor Fabrike šećera u Crvenki Petros Gemintzis kaže da imaju dovoljno šećera do kraja avgusta i početka septembra i da normalno isporučuju po svim ugovorima, kako radnjama tako i industrijskim kupcima. Povećana je tražnja šećera i u svetu, ali kaže da oprezno izvoze, ne u punom obimu.

Agrarni analitičar Milan Prostran smatra da očas zavlada panika ako nešto poskupi, ograniči se prodaja ili ga nema. Potrebno je odmah intervenisati iz robnih rezervi ili dozvoliti slobodno formiranje cena, kaže Prostran, jer šećer i nije najvažnija životna namirnica.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da šećera ima na tržištu u apsolutno dovoljnim količinama i da je snabdevanje potpuno stabilno. Najavljuju pojačanu kontrolu inspekcije kako bi se sprečile zloupotrebe ili preprodaje pakovanja šećera od kilogram po cenama višim od Vladine uredbe.

Stanić: Ne može se dugo držati ograničenje cena

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije kaže za RTS da inspekcija može da reši problem i da kada postoji uredba o ograničenju cena, svakako ne bi trebalo da se krši i da se prodaje šećer po višoj ceni.

„S druge strane, očigledno vidimo da je problem u nabavci, od proizvođača do maloprodajnih objekata. Ne bih ulazio u to koje su nadležnosti tržišne ispekcije, ali svakako i da se vidi da li možda postoje i mesta gde se nestašice veštački prave“, navodi Stanić.

Ističe da tržišni mehanizam slobodno funkcioniše i da je praksa, ne samo u Srbiji, potvrdila da kada postoje ograničenja cena određenih proizvoda, dolazi do njihovog deficita u maloprodaji.

„Kada imate relativno dugo ograničenje cene, a kod nas je tako još od novembra prošle godine, imate situaciju da dolazi od deficita jer je ekonomija relativno racionalna i traži prostor kako da zaobiđe ograničenja. Ne može se dugo držati ograničenje. Srednje rešenje je povremeno ograničiti cene na višem nivou, kao što se primenjuje za gorivo“, objašnjava Stanić.

Ističe da, kada su u pitanju brašno i ulje, ne postoji opasnost da se desi isto jer je proizvodnja šećera iz šećerne repe značajno kompleksnija i kao takva pod većim negativnim uticajem svih dešavanja na međunarodnom tržištu, pre svega povećanja cene energenata.

„Činjenica da inflacija postoji, ne može se očekivati pad cena“

Stanić kaže da i snabdevanje iz robnih rezervi može da bude rešenje, ali samo kratkoročno.

„Činjenica je da inflacija postoji i ne može se očekivati da cene padaju. Takva je slična inflacija i u zapadnoj Evropi i Americi. Moguće je ograničavati cenu na višem nivou. Moguća je i intervencija iz robnih rezervi, međutim, ne možete intervenciju dugo sprovoditi jer ne znate šta će se desiti i kakva će biti godina“, navodi Stanić.

Ističe da može da se koristi i podrška iz budžeta proizvođačima kroz subvencije i premije.

„Ne može doći do nestašice šećera zato što smo mi izvoznik šećera i imamo ga u dovoljnim količinama, ali je činjenica da mora doći do rasta cene, bar za nivo inflacije, a verovatno i više – nekih 20 procenata. Država svakako ima sredstva da spreči da ne dođe do značajnijeg i eksplozivnog rasta cena osnovnih namirnica“, naglašava Stanić.

Izvor: Espreso

Društvo

MUSTAFA (25) UPALIO SVOG STOJADINA NA +40 I ZAPUCAO NA MORE: Nema ko ga ne zna, PUT PREŠAO BEZ STRAHA! (FOTO)

Objavljeno

-

Objavio

Mustafa, Foto: FACEBOOK/SCREENSHOT/MUSTAFA JUGO


Fotografijama uz Stojadina pohvalio se na Fejsbuku


Mustafa Čobo (25) mladić iz Kaknja, svojim Stojadinom stigao je na hrvatsku obalu. Čobo je poznat po svojoj ljubavi prema starim Zastavama, a vlasnik je i jednog Yugo servisa u Bosni i Hercegovini.

Izgleda da njemu ne smetaju visoke temperature širom Hrvatske. Iako njegov Stojadin nema klimu, na kojoj mnogi ljudi u današnje vrijeme insistiraju tokom vožnje automobilom, Mustafa je seo u svoje vozilo i krenuo na more.

Fotografijama uz Stojadina pohvalio se na Fejsbuku:

“Zastavom po Hrvatskoj. Hvala na prvom susretu u Živogošću. Hvala na lepom druženju. Postoji li iko da me ne poznaje u Hrvatskoj. I da me nije ugostio”, napisao je uz fotografije.

foto: FACEBOOK/SCREENSHOT/MUSTAFA JUGO

Posetio je Makarsku, Bašku Vodu, Živogošće, a put dug 222 kilometara prešao je, kaže, bez problema i straha.

“Svaki automobil zahteva pažnju i redovno održavanje, pa tako i Stojadin. Uopše ne razmišljam hoće li se pokvariti, samo na Jadranu sam prešao 600 kilometara, ne računajući dolazak iz Kaknja, a tu treba računati i povratak, tako da će sve skupa izaći na preko 1.000 pređenih kilometara”, rekao je on za Hayat.

Podsetimo, Mustafa nije prvi ove godine!

„Skidam kapu gospodinu“, „Alal vera, burazeru, to je podvig, bez klime“, samo su neki od komentara ispod fotografije iz Lefkade, a upućeni su vlasniku jednog stojadina koji je ovim autom stigao u Grčku i privukao ogromno interesovanje na Fejsbuku.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h