Connect with us

Vesti

U Bačkoj Palanci u Domu zdravlja situacija katastrofalna

Objavljeno

-

Foto: Printcreen/Youtube

Oko 100 pregleda dnevno obavi se u kovid ambulanti u Bačkoj Palanci i primećen je porast broja obolelih, kazal je direktorka bačkopalanačkog Doma zdravlja dr Srđana Krstonošić za lokalni portal BAP Vesti


Već duže vreme u opštini Bačka Palanka nedostaje lekara, a situaciju je dodatno zakomplikovalo to što je nekoliko lekara prešlo da radi u novootvorenu kovid bolnicu u Novom Sadu.

POGLEDAJ:  DRAMA U PROKUPLJU! Građani odmah zvali policiju kad su videli stravičnu scenu kod osnovne škole

Direktorka Krstonošić dodaje da je situacija u selima opštine Bačka Palanka još gora, da najviše nedostaje lekara opšte prakse i da u potpunosti razume sve češće nezadovoljstvo pacijenata.

Izvor: BAP Vesti/Srbija Uživo

Društvo

DANAS SPC I VERNICI SLAVE PRVOG JEVANĐELISTU: Ne zaboravite da se pomolite uz ove reči, zaštitnik je ovih ljudi!

Objavljeno

-

Objavio

Matijevdan, Foto: Printscreen/youtube

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve


Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici slave dana Svetog apostola i jevanđelistu Mateja. Ovaj dan u crkvenom kalendaru je označen podebljanim, crnim slovom.

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik i sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Danas je, kažu, dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

POGLEDAJ:  DRAMA U PROKUPLJU! Građani odmah zvali policiju kad su videli stravičnu scenu kod osnovne škole

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

POGLEDAJ:  VERNICI SLAVE USPENJE SVETE ANE, MAJKE BOGORODICE! Danas izgovorite njenu MOLITVU

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej – Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

POGLEDAJ:  VLADA SRBIJE PRODUŽILA ZABRANU EVRO DIZELA EN 590: Evo do kad je na snazi

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Ovu molitvu danas bi trebalo izgovoriti:

– Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h