Connect with us

Društvo

TITO JE BIO OČARAN KADA JE UGLEDAO VOJVOĐANSKU LEPOTICU: Odmah je izdao naređenje (VIDEO)

Objavljeno

-

Tito, Foto: Profimedia

Vetrenjača u Melencima, poznatija kao Bošnjakova vetrenjača, pretrpela je katastrofalnu obnovu, zbog koje je počela da se obrušava

Vojvodina je zahvaljujući vetru od davnina bila u zagrljaju vetrenjača. Nažalost, danas ih je preostalo jedanaest. Zapuštene su i u veoma lošem stanju.

Vetrenjače se na području današnje Vojvodine grade intenzivno krajem 18. i početkom 19. veka, u trenutku kada su suvače (mlinovi na konjski pogon) uveliko radile, a neke od njih i prestajale s radom. Prvu vetrenjaču u Vojvodini sagradio je Agošton Kiš 1794. godine u Elemiru, nakon povratka iz Holandije.

Nekada su na području Vojvodine postojale 282 vetrenjače. Krejićeva dodaje da su najčešći vlasnici ovih panonskih divova bili imućniji ljudi u kraju, koji su spremno provodili i po nekoliko meseci na terenu, tražeći kvalitetan materijal za njihovu gradnju, a visokokvalitetno drvo dopremano je iz Erdelja.

POGLEDAJ:  UPOZORENJE DOKTORA IZ KLINIČKOG CENTRA: Gojazne osobe da se čuvaju toplog vremena

Vetrenjača u Melencima, poznatija kao Bošnjakova vetrenjača, pretrpela je katastrofalnu obnovu, zbog koje je počela da se obrušava. Većina vetrenjača je u lošem stanju. One su deo naše prošlosti, deo duše naših predaka, koji su im se radovali svaki put kada bi džakove sa žitom nosili na meljavu.

Izgrađena davne 1899.godine na periferiji sela, vetrenjača u Melencima predstavlja nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture od velikog značaja. Od ukupno osam, koliko ih je bilo u selu, ostala je samo jedna da prkosi vremenu, oronula, ali i dalje tu.

POGLEDAJ:  DR STEVANOVIĆ: Narkomanija je jedan od najvećih problema današnjice, ZATVOR ILI BOLNICA?

Stari Banat je od zaborava štitila vetrenjača. Ona je bila dom u kome je živela porodica i kojom se prostirao miris brašna i čuo zvuk vetra. Takođe, vetrenjača je imala i sobu za goste. Vlasnik vetrenjače bio je Ljubomir Bošnjak i ona je došla u njihovo vlasništvo 1955.godine.

20. oktobra 1969.godine, Tito je boravio u Zrenjaninu i u Melencima. Kada je video vetrenjaču bio je oduševljen istom i pitao je: šta se desilo sa njom? Naredio je odmah da se dovede u red. Početkom sedamdesetih godina prošlog veka, kao kulturno-istorijski spomenik, stavljena je pod zaštitu države i tada je zapala za oko jednom Holanđaninu, koji je bio gost u selu. On je odmah hteo da je kupi i odnese u Holandiju. Međutim, kao što se i očekivalo, njegova ideja je odbijena, kao i ideje mnogih drugih ugostitelja koji su nudili silne pare da vetrenjaču pretvore u restoran.

POGLEDAJ:  NAJNOVIJI KORONA PRESEK: U poslednja 24 sata preminule još 53 osobe, zaraženo 2.211

Izvor: Espreso/Srbijauzivo.com

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

Srbin podelio fotografiju iz pekare u Bačkoj Palanci: OVO JE KROFNA? Društvene mreže se usijale zbog komentara

Objavljeno

-

Objavio


Na društvenoj mreži Fejsbuk veliku polemiku izazvala je fotografija krofne koju je kupac pazario u jednoj pekari u Bačkoj Palanci.


Iako je želeo krofnu sa kremom, ispostavio se da krema u njoj ima veoma malo.

-Krofna sa kremom u jednoj Bačkoj Palanci – piše u objavi uz fotografiju presečene krofne na kojoj krem jedva i nazire u samoj sredini krofne.

-Dva okrajka od hleba – piše u prvom komentaru, dok u drugima stoji:

POGLEDAJ:  NEĆEMO BITI VAKCINISANI PRE KRAJA LETA: Sećate li se izjave RADOVANOVIĆA? E on se VAKCINISAO a napolju SNEG (VIDEO)

-Ajde što nema krema nego što ovo nije videlo krofnu;

– To nije krem nego bubašvaba napola;

– Ovo su dve krajke hleba;

– Krem sa krofnom;

– Ovo ne liči na krofnu, čist lebac, a krema samo malo da se zamažu oči. Šećer ćemo da dobijemo ako namažu više;

– Od ovoliko krema može stomak da zaboli;

Vesna Perinčić, predsednica Upravnog odbora Republičke unije potrošača, rekla je da deklaracija mora biti jasno definisana i naglasila je da pravilnici postoje za sve.

FOTO: PRINTSCREEN

– Deklaracija je detaljno definisana sa više propisa, pravilnika. Pre svega tu je centralni zakon o trgovini koji propisuju da roba u trgovini na malo mora sadržati deklaraciju koja je jasno definisana, nedvosmislena da ne bi dovodila potrošača u zabludu. Ne sme da sadržati podatke da ima posebna lekovita svojstva i tako dalje – objasnila je Perinčić gostujući u jutarnjem programu televizije.

POGLEDAJ:  ZATVOR SVIMA KOJI SRPSKU I SRBE NAZOVU GENOCIDNIM! Upravo saopšteno

– Za pekarske proizvode, na primer, takođe postoji pravilnik o kvalitetu proizvoda odnosno peciva. Ako trgovac deklariše da je proizvod od ražanog brašna mora imati minimum 70% ražanog brašna, ukoliko je reč o heljdinom minimum 30%, a ukoliko je reč o bureku sa sirom minimum 20% punjenja – dodala je Perinčićeva.

Izvor: pink.rs

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h