Connect with us

Društvo

Temperatura viša za stepen nego juče: „Pakao“ se nastavlja, teši činjenica da nas očekuje zahlađenje

Objavljeno

-


Jutarnja temperatura oko 23, najviša dnevna oko 36 stepeni

U Srbiji će pre podne biti sunčano. Posle podne, uveče i tokom noći promenljivo i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a lokalno su moguće i vremenske nepogode (jak pljusak, grad, jak i olujni vetar).

Vetar pre podne slab promenljiv, posle podne i umeren zapadni i severozapadni. Jutarnja temperatura od 16 do 23 , najviša dnevna od 32 do 36 stepeni.

U Beogradu će biti pretežno sunčano i veoma toplo. Posle podne i uveče promenljivo i nestabilno s pljuskovima i grmljavinom.

Jutarnja temperatura oko 23, najviša dnevna oko 36 stepeni.

RHMZ je ranije najavio da su moguće lokalne kratkotrajne vremenske nepogode – jak pljusak sa velikom količinom padavina za kratko vreme, grad, jak i olujni vetar, sa najvećom verovatnoćom na severu, zapadu, jugozapadu Srbije.

Društvo

JAKO BITAN PRAZNIK SLEDI SRBIMA, VEĆINA NE ZNA ŠTA TREBA DA SE URADI: Evo kada nam dolazi i šta NIKAKO NE SMEMO!

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Katherine Sanders

Postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava pa se kaže – preobražava se i voda i gora


Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato i kao letnje Bogojavljenje, jer su se i tada, kako piše u Jevanđelju, otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca – „Ovo je Sin moj ljubezni… njega poslušajte“.

Isus, koji se preobrazio na Gori u prisustvu Mojsija i proroka Ilije, najavio je nebesku snagu nove vere i svoju ulogu Cara nad carevima koja nadilazi starozavetne zakone i proroke.

Na ikonama Preobraženja, koje se nalaze na svakom ikonostasu pravoslavnih hramova, slika se Gospod Isus Hristos na Gori okružen svetlošću, sa Ilijom, Mojsijem i trojicom apostola koji uplašeni leže na zemlji.

Preobraženje pada uvek u vreme Gospojinskog posta, pa su zato posne i pravoslavne trpeze.

U velikom broju pravoslavnih hramova u Srbiji, koji je posvećen ovom prazniku, iznosi se i blagosilja novi rod grožđa, koje se prema pravoslavnom srpskom običaju, prvi put jede na ovaj praznik.

U narodu se smatra da je Preobraženje dan kada se posljednji put kupa u rekama, jer se za ovaj praznik vezuje i smena godišnjih doba.

Postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava pa se kaže – preobražava se i voda i gora.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h