Connect with us

Društvo

SVINJOKOLJ JE ISPLATIVIJI OD KUPOVINE MESA: Ali u Srbiji postoji JEDAN VELIKI PROBLEM

Objavljeno

-

Svinje, Foto: EPA/Markus Heine

Druga polovina novembra je tradicionalno vreme za svinjokolj u Srbiji

Za samo po jedan kilogram svinjskog buta, karea, pečenice, pršute, slanine, čvaraka i masti u trgovinama i mesarama potrebno je izdvojiti 9.600 dinara. Obezbeđivanje mesne zimnice svinjokoljem ponovo se pokazuje isplativije, ali na početku sezone posečenja u Srbiji problem je nedostatak svinja.

Druga polovina novembra je tradicionalno vreme za svinjokolj u Srbiji, a tovljenici su sada skuplji nego što su bili pre godinu dana, kada im se cena kretala od 180 do 250 dinara za kilogram žive vage.

Sada je na stočnim pijacama Srbije cena svinja težine preko 180 kilograma od 260 do 280 dinara, dok se svinje u klasi “bekon”, koje su manje telesne mase, prodaju od 280 do 300 dinara za kilogram žive vage. Iako su tovljenici poskupeli, po izveštajima sa stočnih pijaca tražnja je sasvim solidna ali, kako priča doktor stočarstva Radosav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, postoji drugi problem.

– Tradicionalni svinjokolj, na žalost, dočekujemo gotovo praznih obora. To su posebno odnosi na nedostatak svinja u klasi “bekon”, jer je prethodno došlo do rasprodaje priplodnih krmača zbog niske otkupne cene i neisplativosti gajenja usled poskupljenja stočne hrane i svih ostalih troškova proizvodnje. Broj svinja je svake godine u Srbiji minimum dva do tri procenta manji. Dok se pre 30 godina govorilo o pet miliona tovljenika, sada je taj broj duplo manji. Farme se gase gotovo svakodnevno, a kako pokazuju neke nezvanične procene, njihov broj je pao za oko 30 odsto – kaže Vujić.

Advertisement

S obzirom na cene svinjskog mesa u trgovinama, stručnjaci kažu da je svinjokolj i ove godine isplativa investicija

Kako objašnjava, od jednog tovljenika težine 150 kilograma, ako je reč o beloj svinji plemenite rase koja ima 60 mesnih jedinica, domaćinstvo može dobiti 70-80 kilograma mesa, dok je ostatak, kada se izbace iznutrice, slanina i mast. To je, kako smatra, apsolutno isplativa investicija u ovom trenutku, u odnosu na kupovinu mesa i suvomesnatih svinjskih proizvoda u trgovinama ili mesarama.

– Jer cena slanine je već preko 2.200 dinara za kilogram, čvarci su 1.500-1.600 dinara kilogram, kilogram masti je preko 300 dinara. Čak i ako se prodaju po akcijskim cenama, svinjski but nije jeftiniji od 650, a kare bez kostiju od 900 dinara kilogram. Za kilogram pečenice je potrebno izdvojiti minimum 950, dok cena pršute ide preko 3.300 dinara kilogram – navodi naš sagovornik.

Ilustracije radi, svinjsko meso i suvomesnati proizvodi su uoči prošlogodišnjeg svinjokolja biti znatno jeftiniji – but je koštao 580, kare 650, pečenica 650, pršuta 2.500, slanina 1.800, čvarci 900, a mast 240 dinara kilogram.

– Tako da nije reč samo o tradicionalnom obezbeđivanju mesne zimnice, jer ako se poredi cena svinja sa cenama mesa i suvomesnatih prerađevina u trgovinama, za čiji kvalitet nisam siguran da bilo ko može da garantuje, ko god ima uslove kupiće bar jednog tovljenika i izvesno tako uštedeti – zaključuje dr Vujić.

Advertisement

Po sadašnjim cenama, ako bi u mesarama i trgovinama kupili samo po jedan kilogram svakog od navedenih artikala koji se dobija posle svinjokolja, trošak bi iznosio 9.600 dinara. Tovljenik od 150 kilograma se u ovom slučaju pazari za 45.000 dinara.

Društvo

ZA MIR SVOJE DUŠE, SUTRA OBAVEZNO URADITE OVO! Praznujemo jednog od NAJUČENIJIH SVETITELJA

Objavljeno

-

Crkva, Foto: Aleksandra Čolić

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju dan posvećen prenosu moštiju Svetog Jovana Zlatoustog


Sveti Jovan Zlatousti u Srbiji se smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa se veruje da sutra svaki vernik treba da uzme neku dragu knjigu i iz nje pročita makar deo.

U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da žene na praznik Svetog Jovana Zlatoustog ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer ovaj svetitelj ne želi da one na njegov praznik rade već da se svi podjednako, uz neku dobru knjigu, opuste i posvete duhovnom razvoju pre nego materijalnom bogaćenju.

Ako već uspete da pobegnete od obaveza u ovom stresnom vremenu, prošetajte i do crkve. Zapalite sveću u čast Svetog Jovana Zlatoustog i pomolite mu se. Videćete, nakon toga sve će vam u životu ići lakše.

Praznik ovog svetitelja još se obeležava i 26. novembra, a današnji dan je posvećen prenosu njegovih moštiju iz jermenskog sela Komana u Carigrad 438. godine.

Advertisement

Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u celom hrišćanskom svetu. Bio je patrijarh u Carigradu i autor knjige „O sveštenstvu“, kao i nekoliko veoma cenjenih beseda zbog čega je i dobio nadimak „Zlatousti“. Vernici sa naših prostora još ga nazivaju i „zlatnom trubom Pravoslavlja“ zbog upornosti i žara kojima je u svojim govorima ljudima ukazivao na snagu i ispravnost hrišćanstva.

Predanje kaže da je bio veoma cenjen među običnim narodom kome se rado obraćao i tumačio mu Sveto pismo.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h