Connect with us

Vesti

Svečano otvaranje Ledene šume u petak u Dunavskom parku

Objavljeno

-

Foto: Ledena šuma

Šesta po redu, zimska manifestacija “Ledena šuma” biće svečano otvorena u petak, 17. decembra, u Dunavskom parku, u Novom Sadu sa početkom u 18 časova.


Na programu otvaranja publici će se svojim umećem i spektakularnim nastupima na ledu predstaviti novosadski “Haos animatori”, talentovane mlade klizačice klizačkog kluba “Vojvodina” kao i deca iz hokejaškog kluba “NS Stars”. Na centralnoj muzičkoj-scenskoj bini nastupiće i muzički sastav “Banda drvena” a atmosferu će dodatno upotpuniti i tradicionalni vatromet, kojim se svake sezone obeležava svečano otvaranje najduže zimske manifestacije u Srbiji.

Posetiocima će i ove godine u “Ledenoj šumi” biti na raspolaganju “Snežni grad”, zimski bazar i mesto dobrih ukusa u okviru koga će biti predstavljena ponuda lokalnih umetnika, zanatlija i novosadskih proizvođača hrane, slatkiša i zimskih delikatesa.

Ljubitelji klizanja moći će da se oprobaju na modernom i lepo uređenom otvorenom klizalištu koje se prostire na 1.300 kvadratnih metara, gde je posetiocima omogućena zabava i rekreacija na ledu i na temperaturama do 15 stepeni.

U večeri otvaranja “Ledene šume” prvi klizači u ovoj sezoni će imati priliku da posete klizalište već u terminima od 19 i 21 čas kada su omogućene besplatne ulaznice za decu do 12 godina. Posetioci koji imaju sopstvene klizaljke mogu ih poneti a za one koji ih nemaju, postoji mogućnost iznajmljivanja na puktovima klizališta. Već od subote, smene su raspoređene u sedam termina koji traju po sat i po vremena, počevši od 9 časova pre podne pa sve do 21 čas u večernjim satima.

U cilju popularizacije rekreativnog klizanja kao zabavnog zimskog sporta, “Ledena šuma” kroz program saradnje sa predškolskim i školskim ustanovama i ove godine omogućuje besplatne grupne posete.

Zahvaljujući podršci grada Novog Sada ovogodišnjim programom manifestacije biće zastupljeno mnoštvo raznovrsnih besplatnih sardžaja u okviru kojih će biti afirmisano više od 50 lokalnih izvođača.

Posetioci će svakog vikenda biti u prilici da uživaju u umetničkim performansima, edukativnim radionicma za decu i odrasle, animacijama na ledu, svirkama i di-džej nastupima, izložbama i dr.

Na oduševljenje najmlađih Novosađana tradicionalni doček Dečije Nove godine održaće se 31. decembra u dnevnom terminu kada će uz brojna iznenađenja i gradski karneval pod maskama posetioci u “Ledenoj šumi” biti u prilici da puste hiljadu balona dečijih želja iz Dunavskog parka.

Istovremeno, u okviru programa društvene odgovornosti, “Ledena šuma” će i ove godine učestvovati u brojnim humanitarnim akcijama koje imaju za cilj da u prazničnom periodu prikupe sredstva za najugroženiju decu iz Vojvodine i Srbije. U saradnji sa udruženjem “Tate Novosađani” tokom celokupnog trajanja manifestacije prikupljaće se sredstva i donacije za lečenje naših najmlađih sugrađana koji su oboleli od cerebralne paralize.

Ovogodišnja manifestacija će trajati do 16. januara 2022. godine.

Svi programski sadržaji tokom trajanja “Ledene šume” održavaće se uz uvažavanje preporuka i propisanih epidemioloških mera koje budu na snazi.

Radno vreme “Ledene šume”, cene i satnice klizanja kao i program manifestacije dostupni su na zvaničnom sajtu manifestacije.

Izvor: NS Uživo

Advertisement

———-

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

ŠTA SE TO DEŠAVA U KLINIČKOM CENTRU VOJVODINA? Ovo liči na scenario iz nekog filma naučne fantastike

Objavljeno

-

Objavio

Ovo liči na scenario iz nekog filma naučne fantastike, Foto: ADRIA MEDIA GROUP


Izgradnja dva bloka obuhvata gradnju dve lamele urgentno-dijagnostičkog centra, 16 operacionih sala na preko 30.000 kvadratnih metara, a po završetku radova tu će biti smešteno do 400 ležajeva


Radovi na bloku B i C Kliničkog centra Vojvodine u punom su jeku, a rekonstrukcija ove bolnice u kojoj se godišnje obavi 350.000 pregleda i preko 12.000 hiruških zahvata, omogućiće unapređenje rada celokupne zdravstvene struke i bolje uslove za pacijente.

Izgradnja dva bloka obuhvata gradnju dve lamele urgentno-dijagnostičkog centra, 16 operacionih sala na preko 30.000 kvadratnih metara, a po završetku radova tu će biti smešteno do 400 ležajeva. U okviru lamele B i C predviđen je hirurški blok, jedinica intenzivne i poluintenzivne nege sa ukupno 348 kreveta, 22 kreveta za intenzivnu hiruršku negu, 24 kreveta za poluintenzivnu hiruršku negu i 14 kreveta za jedinicu za transplantacionu hirurgiju u okviru potpuno nove jedinice Kliničkog centra Vojvodine.

Blokovi će imati ukupno deset liftova i četiri stepeništa, prizemlje će sublimirati dijagnostičke procedure radiologiju, laboratoriju i nuklearnu medicinu, dok će drugi, treći i četvrti sprat biti rezervisani za hirurške grane medicine. Glavni projekat je završen 2015. godine, a građevinska dozvola dobijena je u oktobru 2016. godine.

Ovaj projekat samo je još jedan svedok kako su se zdravstveni sistem, ali i Srbija promenili, da ne liči na onaj sistem od pre nekoliko godina jer građani sada imaju bolje uslove za lečenje, a medicinari brzo dolaze do posla.

Prema podacima za poslednji kvartal prošle godine, u specijalističkoj poliklinici KCV-a pomoć je zatražilo 120.000 ljudi, što je jedan manji grad. Obavljeno je 4.000 hirurških zahvata, i to u vreme kada klinika prima i kovid pacijente. Imajući u vidu sve informacije, radovi u KCV-u značiće mnogo za čitavu Vojvodinu, poslove za brojne zdravstvene radnike, ali to gradilište samo je mali deo onoga što se poslednjih godina događa iza zatvorenih vrata ove savremene bolnice, a što nalikuje scenariju iz nekog filma naučne fantastike.

Verovali ili ne, tim lekara Klinike za neurohirurgiju KC Vojvodine jedini u našoj zemlji izvodi operacije tumora mozga na pacijentima u budnom stanju, što smo do sada možda jedino imali priliku da čujemo u seriji Dr House. Pacijenti su tokom zahvata potpuno svesni, pritom sposobni da razgovaraju sa lekarima, pa čak i da čitaju novine!

Operacije za njih nisu bolne jer dobijaju lokalnu anesteziju, a primenjuju se u slučajevima kada je tumor veoma blizu centra za govor. Na taj način, lekar može da razgovara sa pacijentom tokom zahvata čime se smanjuje mogućnost da tokom intervencije bude povređen centar za govor.

Klinički centar Vojvodine dobio je tako epitet jednog od najvećih i najmodernijih kliničkih centara u Evropi koji raspolaže najsavremenijom opremom i stručnim osobljem, a još neverovatniji poduhvat izveli su hirurzi Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju. Oni su prvi put kod nas obavili operaciju tokom koje su pacijentu iz Novog Sada ugradili titanijumski implant kojim mu je nadomeštena jagodična i deo slepoočne kosti. Pacijent je bio mlad čovek, koji je imao urođeni deformitet, a koji sada ima potpuno simetrično lice, dok mu je kvalitet života drastično promenjen. Lekari su prethodno napravili 3D model, na osnovu kojeg je urađena rekonstrukcija dela koji treba da se odstrani i onog koji treba da se nadomesti.

Takođe, krajem godine u Cеntru zа trаnsplаntаciјu ćеliја, tkivа i оrgаnа u tri dana urađene su tri trаnsplаntаciје bubrеgа pоrеklоm оd živоg dаvаоcа оrgаnа. Kod dva pacijenta, uzrasta 26 i 27 godina, davalac je bila majka, a kod trećeg starog 43 godine, davalac je bila supruga. Ove komplikovane procedure izvršene su prema planu operacije i primene režima imunosupresivnih lekova, od strane više nezavisnih transplantacionih timova lekara i medicinskog osoblja KCV, i svi davaoci i primaoci bubrega uspešno se oporavljaju.

U Kliničkom centru Vojvodine otvorena je i kompletno rekonstruisana Klinika za interne bolesti, u kojoj su smeštene Nefrologija i klinička imunologija, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, Gastroenterologija i hepatologija i Klinika za hematologiju.

Ipak, ovde nije kraj planovima i radovima na unapređenju zdravstvenog sistema, Kamenica 3 biće završena do kraja 2022. godine, a u toku je i priprema projektne dokumentacije za Kliniku za stomatologiju KC Vojvodine.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h