Connect with us

Hronika

SUĐENJE „SRPSKOJ SAJBER BANDI“ U DALASU: Njih 11 tereti se za digitalnu prevaru tešku 70 MILIONA DOLARA!

Objavljeno

-

Ilustracija, Foto: Profimedia

Prema optužnici, optuženi su navodno pomogli u stvaranju i plasiranju više od 20 lažnih investicionih platformi, uključujući Options Giants, Banking Option, Aeon Options, Option Riders i druge koji su nudili investicije širom sveta, uz garanciju brzog i pouzdane zarade


Federalna porota sa sedištem u Dalasu u SAD podigla je optužnice kako se navodi protiv „srpske sajber bande“ protiv jedanaestoro srpskih državljana koji se sumnjiče za digitalnu prevaru tešku 70 miliona dolara. U celom predmetu okrivljene su još četiri osobe koje nisu iz Srbije.

Pretpretresno suđenje je zakazano za 12. decembar, a glavni pretres sledi dan kasnije 13. decembra ove godine u sudnici broj 1516.

Optužnica je podignuta protiv Кristijana К., Кsenije F.К., Marka P., Uroša S., Nenada К., Antonija S., Andrije S., Blaža R., Nikole D., Nenada M. i Miloša M., Krivično delo koje im se stavlja na teret je zavera za vršenje žičane prevare i zavere za vršenje pranja novca u julu 2020. godine.

Kako saznajemo Federalni istražni biro (FBI) je 4. februara 2021. završio preseljenje Stojilkovića iz Srbije u severni okrug Teksasa dok je američki saučesnik, Haojia Miao, uhapšen je u Кaliforniji u oktobru 2020.

Prema optužnici, optuženi su navodno pomogli u stvaranju i plasiranju više od 20 lažnih investicionih platformi, uključujući Options Giants, Banking Option, Aeon Options, Option Riders i druge koji su nudili investicije širom sveta, uz garanciju brzog i pouzdane zarade. Oni su zapravo, kako se navodi u optužnici, nudili veliku zaradu sa malim rizikom ulaganja.

– Oni su zakazali suđenje što je novost, ali niko ne zna kako će to da se sprovede u delo. Kristijan i njegova supruga kao i još jedan član se vode kao da su u bekstvu jer se nisu u zakazano vreme javili policiji. Ovaj jedan broj optuženih koji je iz Niša, dobio je meru javljanja do 20. januara sledeće godine, a do sada ih naše tužilaštvo nije kontaktiralo. Uz sve to umešao se i sud za ljudska prava u Strazburu koji je naložio u dva navrata da se ekstradicija odloži, ali ne zna se njihova poslednja odluka. U svemu tome malo je nejasna situacija – rekao nam je jedan od advokata upoznat sa slučajem.

U saopštenju za javnost Odeljenja za pravosuđe, Severnog okruga za Teksas(SAD) se navodi da su ovo šesnaestoro osumnjičenih iz svojih matičnih baza u Кini, Srbiji i drugde, optuženi da su navodno ciljali na investitore širom sveta – uključujući nekoliko u severnom Teksasu – tražeći „investicije“ u binarnim opcijama i rudarenje kriptovaluta.

– Na mreži su svoje platforme binarnih opcija naplaćivali kao „lidera na svetskom tržištu binarnih opcija“, hvalili su se prosečnom isplatom od 80 procenata i obećavali povraćaj od 20 procenata za svaku izgubljenu trgovinu. U međuvremenu, na platformama za rudarenje kriptovaluta su tvrdili da investitori mogu „kupiti bitkoin po upola tržišne cene!“ – navodi se u saopštenju.

U optužnici se navodi da su se sčlužili prevarom kako bi ljude koji investiraju doveli u zabludu.

Izvor: Espreso

Hronika

MLADIĆ VOZIO POD DEJTSVOM KOKAINA: Policija je imala šta da vidi

Objavljeno

-

Saobraćajna policija, Foto: MUP


Protiv njega će biti podneta prekršajna prijava iz Zakona o bezbednosti saobraćaja


Pripadnici saobraćajne policije u Čačku, u okviru međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, zaustavili su u ponedeljak uveče u Balkanskoj ulici dvadesetpetogodišnjeg vozača „audija“ koji je vozio pod dejstvom kokaina, prenosi Rina.

Vozač je isključen iz saobraćaja, određeno mu je zadržavanje do 12 sati.

Protiv njega će biti podneta prekršajna prijava iz Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h