Connect with us

Ekonomija

ŠTA JE SAD SA CENAMA KUKURUZA I PŠENICE? Da li Srbi imaju razloga za brigu?

Objavljeno

-

Kukuruz, Foto: Stefan Jokić

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove nedelje je bilo znatno življe

U protekloj nedelji na srpskoj produknoj berzi zabeleženo je veće interesovanje učesnika za novi rod kukuruza i soje. Cenovno, pšenica beleži rast, dok je cena kukuruza rod 2021. u padu.

Ukupno je na Produktnoj berzi prometovano 4.790 tona robe, što je čak za 142 odsto više nego prethodne nedelje a za 32 odsto više nego što je prosek za prethodne četiri nedelje.

Finansijski, obim trgovine je bio 208,5 miliona dinara (1,8 miliona evra), što je četvoronedeljni rast od 27 odsto.

POGLEDAJ:  POKUŠAJ UBISTVA U SUBOTICI! Osumnjičeni koristio ŠILO

Na tržištu kukuruza, najviše upita za trgovinu bilo je za novi rod ove žitarice. Uglavnom se nudio kukuruz sa povišenim procentom vlage, kaže nedeljni izveštaj sa berze.

Stari rod kukuruza trgovao se u cenovnom rasponu od 33,5 do 34 dinara za kilogram bez PDV-a, ali primetno je manje interesovanje za ovom robom, što je dovelo do negativnog cenovnog trenda. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 33,77 dinara (37,14 sa PDV-om), što je pad od 1,38 odsto.

Pšenica se slabo nudi

Slabija ponuda i dalje je prisutna na tržištu pšenice. U odnosu na prethodni period kada je u fokusu interesovanja kupaca bila pšenica sa 11,5-12 odsto proteina, ove nedelje je zabeleženo i veće interesovanje za pšenicom sa višim procentom proteina.

POGLEDAJ:  POGORŠAVA SE STANJE U KOVID BOLNICI U NOVOM SADU: Hospitalizovano 515, na respiratorima 55 pacijenata

U zavisnosti od parametara kvaliteta, pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 36,2 do 37,8 dinara za kilogram bez PDV-a. Upoređujući sa prethodnom nedeljom, cena pšenice beleži rast od 2,20 odsto a ponderisana cena iznosi 36,79 dinara (40,47 sa PDV-om).

Soja samo novog roda

Trgovanje starim rodom soje izostalo je ove nedelje. Ponude na višem cenovnom nivou u odnosu na tražnju nisu rezultirale zaključenjem berzanskog ugovora.

POGLEDAJ:  EVO ŠTA SE DEŠAVA SA ULJEM I PŠENICOM! Vlada je upravo donela novu odluku, biće na snazi do početka jeseni

S druge strane, od početka nedelje primetno je veće interesovanje za rodom 2022. godine.

Sojinim zrnom novog roda trgovalo se na istom cenovnom nivou kao i prethodne nedelje. Ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 80,5 dinara za kilogam bez PDV-a, uz obračun kvaliteta, što je ujedno i ponder cena.

Suncokretom rod 2022. godine trgovalo se po ceni od 67,11 dinara za kilgoram bez PDV-a, na paritetu franko isporučeno kupcu.

Ruska urea, pakovanje 25/1, prometovana je po ceni od 90,08 dinara za kilkogram bez PDV-a, odnosno 108,10 dinara sa PDV-om.

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

VISOKE CENE STRUJE TRAJAĆE GODINAMA? Stručnjaci su ZABRINUTI, a evo ko igra GLAVNU ULOGU

Objavljeno

-

ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/ Vesic, Profimedia

Pošto sukob Rusije i Ukrajine ne nagoveštava smirivanje sve je izvesnije da neće doći do smirivanja cena gasa, što automatski znači i struje


Ako je suditi po situaciji na tržištu poslednjih dana i novih istoroijskih rekorda cena struje i prirodnog gasa na evropskim berzama, jasno je da će naš region i zemlje starog kontinenta papreno plaćati električnu energiju tokom jeseni i zime i da cena po megavatu neće biti niža od 700 evra.

Tako bar tvrde stručnjaci, koji navode da se za četvrti kvartal na Balkanu ne može kupiti za manje od 650 evra za megavat ali i da postoje indicije da tu nije kraj jer situacija u Francuskoj ali i drugim državama nagoveštava ”kataklizmu” jer se mesečni ugovori od novembra do februara sklapaju tako da se za megavat izdvaja i više od 1000 evra.

Da je to mnogo pokazuju i podaci od pre samo mesec dana, tačnije 23.avgusta, kada su Francuzi na svojoj berzi za megavat izdvajali 612 evra dok su u isto vreme Turci i Španci imali nekoliko puta nižu cenu odnosno oko 190 evra. Sva ta situacija nije naivna i u velikoj meri uslovljena je enormnom cenom gasa ali i regulativom po kojoj se u Evropi obranučava cena megavata na jedinstvenoj berzi električne energije. Ta cena, po aktuelnim pravilima,se formira na osnovu marginalnih troškova najskuplje elektrane, što je u aktuelnoj situaciji zbog rata u Ukrajini, vezano za one kilovate koji se proizvode u pogonima koji koriste gas.

Pošto je cena gasa od marta meseca ove godine “otišao u nebo”, u jednom trenutku plaćalo se i 3600 dolara za 1.000 kubika, došlo je do enormnog povećanja koštanja kilovata.

POGLEDAJ:  KOLIKO GODINA MORA DA PROĐE OD PRVE MENSTRUACIJE DA BI DEVOJKE IMALE INTIMNE ODNOSE? Ginekološkinja sve objasnila

Da je to “naduvavanje” enormno pokazuju i podaci po kojima je do 2021. sve više od 75-100 evra za megavat na evropskom tržištu bilo skupo, a na regionalnom pak od 50-75 evra. Kada je reč o gasu, ovaj energent je od sredine 2021., zaključno sa martom ove godine, sa 426 otišao u jednom trenutku i na 3.660 dolara ili neverovatnih 700 posto. Srbija doduše nije bila u tom “košu” za dve trećine svojih količina plavog energenta, koje je plaćala 230 dolara za 1.000 kubika ali za onu jednu trećinu morala je da izdvaja novac po tržišnim parametrima.

Pošto sukob Rusije i Ukrajine ne nagoveštava smirivanje sve je izvesnije da neće doći do smirivanja cena gasa, što automatski znači i struje.

POGLEDAJ:  1 GRAD U SRBIJI ZA SVAKU BEBU KOJA SE DANAS RODI IZDVAJA 300.000 DINARA: Divne vesti za sve NOVOPEČENE RODITELJE

Na takav scenario, pored političara, upozoravaju i stručnjaci koji navode da cene struje u Evropi ali ni na Balkanu, koje se za naš regon trenutno za četvrti kvartal ne mogu nabaviti za manje od 660 evra po megavatu, neće biti niže u ovakvoj situaciji.

– Jedino prekidanje rata u Ukrajini ili odluka Nemačke da uvozi gas na oba gasovoda Severni tok 1 i 2 mogli da obore cenu struje drastično,ali ne i da je vrate na staro.Ako Nemačka, koja dominantno utiče na cene struje na evropskim tržištima, nastavi putem kojim je krenula, a to je prestanak korišćenja ruskog gasa, visoke cene energije će potrajati nekoliko godina- izjavio je nedavno Dejan Stojčevski, tehnički direktor SEEPEX-a za portal Balkan Green Energy News.

Slično mišljenje ima i stručnjak za energetiku Miloš Zdravković ali dodaje i da bi možda izmena evropske regulative za obračun na tržištu mogla donekle da smiri stampedo cena električne energije.

– Cena struje se na jedinstvenom evropskom tržištu formira na osnovu marginalnih troškova najskuplje elektrane koja treba da zadovolji projektovane potrebe za 24 sata rada odnosno 365 dana u godini. U ovakvim uslovima to je jasno da se radi o gasnim elektranama koje u Evropi proizvode samo 20 posto struje a dominantno utiču po ovakvom sistemu na njenu cenu.Razlog za to je što je gas od novembra prošle godine naglo skočio a svoj zenit u poskupljenju doživeo u martu ove godine kada se za 1000 kubika plaćalo i 3.500 dolara. Ta cena je onda konvertovana i u cenu struje koja se u to vreme plaćala za megavat od 800 do 900 dolara, objašnjava Zdravković za “Blic Biznis”.

POGLEDAJ:  SVESNA SAM DA SAM POŽELJNA I NIJE ME SRAMOTA: Apotekarka sa TikToka poručuje ženama da razmisle o svojim brakovima!

On dodaje da zbog toga se u Evropi ozbiljno razmišlja da se promeni regulativa obračuna električne energije.

– Te promene neće biti u narednih pet – šest meseci jer je za te izmene potrebno vreme. Ako do njih dođe one treba da idu u pravcu da se tržišna cena ne bazira dominantno na struji koja je proizvedena iz gasa, koja je najskuplja u ovim uslovima. To je apsurdno jer se u Evropi proizvede 60 odsto električne energije iz termoelektrana i nuklearki, po ceni od 50 dolara za megavat, iz OIE za 70 dolara i to se anulira na tržištu sa onih 20 odsto koji se proizvedu iz gasa i to 500 dolara po megavatu. Ako takve parametre promene moglo bi u budućnosti da se dese neki novi vetrovi, ali u narednih pet šest meseci ne treba očekivati smirivanje cene struje. Mislim da cene struje mogu da odu u nebo ako Evropa ostane bez ruskog gasa, kaže Zdravković.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h