Connect with us

Ekonomija

ŠTA ĆE BITI SA KAMATAMA, HOĆE LI I DALJE RASTI? Svi čekaju ČETVRTAK, evo i ZBOG ČEGA

Objavljeno

-

Referentna kamatna stopa, Foto: Nemanja Pančić, Profimedia

S novim rastom euribora posle 15. decembra, kada se očekuje da će dostići skoro tri odsto, rata ovog kredita biće veća još za 30 ili 40 evra

Sve oči ove nedelje uprte su u Evropsku centralnu banku (ECB), koja će u četvrtak, 15. decembra odlučivati o daljoj sudbini referentne kamatne stope, a tako posredno uticati i na cenu evra i svih kredita u valuti EU.

Kako je danas objavio Euraktiv, Evropska centralna banka (ECB) razmatra usporavanje povećanja kamate, u nadi da je inflacija u EU dostigla svoj pik. Nakon dva uzastopna povećanja kamatne stope od 75 baznih poena, piše Euraktiv, tržišta su napeta da vide da li će ECB zadržati agresivan tempo ili će se spustiti na 50 baznih poena, dok se region priprema za zimsku recesiju.

Inflacija i dalje jezivo visoka

Inače, ovonedeljni sastanak 25-članog upravnog saveta ECB-a u Frankfurtu biće poslednji u 2022. godini, koja će biti upamćena po neviđenim šokovima potrošačkih cena. Kao i druge centralne banke, ECB je uzvratila nizom povećanja kamatnih stopa kako bi ukrotila galopirajuću inflaciju.

Advertisement

Prema navodima Euraktiva, inflacija je i dalje jezivo visoka, na 10 odsto, što je pet puta više od cilja ECB, a predsednica ECB Kristin Lagard je više puta rekla da su potrebna dodatna povećanja kamatnih stopa. Ipak, u novembru je rast cena malo popustio…

Olakšanje u 2023. godini…

Ipak, ekonomski analitičari smatraju da će od januara ECB prilično usporiti sa podizanjem kamata, odnosno da će ih zadržati na istom nivou u toku 2023. godine.

– Kamatna stopa ECB ostaće na istom nivou, nakon ove korekcije 15. decembra, sigurno jedan period. Ne verujem da će u januaru podizati kamatu, možda za samo 0,25 odsto, ali to će biti poslednje povećanje. Držaće je na istom nivou do daljeg, a to znači da i naši građani zaduženi u evrima mogu da odahnu – ističu stručnjaci.

Prema rečima jednog od bankara, koji vodi sektor privrede u stranoj banci, ne bi trebalo da dođe do daljeg rasta kamata ECB.

Advertisement

– Postoje neki parametri koji nam ukazuju na to da smo na pragu perioda „zatišja“, kada će kamatne stope „mirovati“. Verujem da će tokom 2023. kamate ostati na istom nivou, bez pomeranja gore-dole – zaključuje ovaj bankar.

Ekonomija

KOLIKO ĆE SADA RASTI KAMATE NA KREDITE? Ovo su najnovije INFORMACIJE koje svi TREBA DA ZNAJU

Objavljeno

-

Objavio

Kamata, Foto: Nemanja Pančić, Profimedia

Svi kojih se ova promena tiče, biće blagovremeno obavešteni od svojih zajmodavaca.


ECB je 2. februara održala dugoočekivani sastanak na kome je podigla ključne kamatne stope za 50 baznih poena, pa euribor trenutno iznosi tačno 3,011 odsto. Ovo je jedan od ključnih poteza u borbi za smanjenje inflacije, ali će takođe uticati na rate kredita građana koji su ovaj kreditni proizvod uzeli po varijabiljnoj kamatnoj stopi, a evo kakava je tačna računica za prosečan kredit u Srbiji.

Ovim građanima će naredne tri rate kredita biti skuplje jer se u Srbiji euribor usklađuje prema datumima, a ne direktno nakon donošenja odluke ECB. Svi kojih se ova promena tiče, biće blagovremeno obavešteni od svojih zajmodavaca.

Centralne banke sveta su ukupo povećale kamate tačno 54 puta prošle godine, a time je međubankarska kamata dostigla istorijske nivoe. Današnju vrednost euribor je poslednji put imao 30. 12. 2008. godine.

ECB, Evropska centralna banka, Bankafoto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Višegodišnje kretanje Euribora

Advertisement

Euribor je 2000. godine imao vrednost od 3.213 odsto. Posle toga je usledio nagli skok na 5.34 procenta i onda je nekoliko godina padao. Skok se dešava 2008. godine i to na 5,48 odsto, a 30.12.2008. dostiže vrednost koja se ove godine ponovila.

Od tada do 2022. godine euribor ima negativan kontinuitet da bi 2018. imao stagnaciju na najnižoj vrednosti od – 0,189 odsto.

Od 2022. do danas vrednost mu je porasla za malo više od 3,5 odsto, što je većini udvostručilo kamatne stope, a samim tim i ukupnu kamatu (cena kredita), koju plaćaju na kraju.

U periodima kada je padala vrednost euribora klijenti koji su uzimali kredite s varijabilnom kamatom su plaćali manje rate jer im je Euribor računat kao nula, od onih koji su uzeli kredite s fiksnom kamatnom stopom, ali se sada situacija promenila.

Primer rasta kredita

Advertisement

Ako je neko uzeo kredit od 50.000 evra na 20 godina, sa kamatom od 3,5 odsto, vezanu za šestomesečni Euribor, njemu je početkom 2022. godine rata iznosila oko 309 evra. Ako uzmemo u obzir da se rate sa šestomesečnim euriborom usklađuju dva puta godišnje, u julu i decembru, i uračunamo skok euribora, on od jula ratu plaća mesečnu ratu 296, a od 1. januara oko 380 evra.

Sa najnovijim rastom Euribor-a, rata na ovaj kredit, iako će se to osetiti nakon sledećeg usklađivanja, su porasle na 394,4 evra.

Kada se sve usklađuju kamate?

U slučaju tromesečnog euribora, on se usklađuje 4. puta godišnje: 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra. Rate na kredite sa šestomesečnim euriborom se usklađuju dva puta godišnje, tj. 30. juna i 31. decembra.

Početkom ove godine, tromesečni euribor je bio u minusu i imao je vrednost od minus 0,57 odsto. U vreme prve korekcije, njegova vrednost se popela na -0,461 odsto. Krajem juna on se kretao oko vrednosti -0,176 odsto. Trenutno on iznosi 1,193 odsto, a s’obzirom na trend poskupljenja kamata u decembru će on neminovno biti veći.

Advertisement

Koliko će još trajati rast kamata?

Profesor Musabegović smatra da će doći do smirivanja inflacije, ali ostaje da se vidi u kom pravcu će se kretati ova ekonomska pojava.

– Ako u ECB vide da monetarne mere od prošle godine nemaju efekta do sada, onda će opet povećavati. Lično mislim da će doći do smirivanja cena inflacije i da će u sledećih nekoliko meseci do juna znati u kom pravcu će inflacija ići. Inflacija kada jednom uđe u sistem, ona jako teško izlazi, to nije jedna odluka, već proces koji traje godinama – ističe on.

Odluke ECB o povećanju kamatne stope najviše odraziti na one koji su relativno skoro uzeli kredite sa varijabilnom kamatnom stopom.

– Sve zavisi od toga koliko će ECB povećati, da li će 0, 25 ili 0,50 baznih poena, ali svakako će se odraziti na sve kredite sa varijabilnom kamatnom stopom, odnosno oni koji zavise od euribora. Svako povećanje u zavisnosti od toga koliki je kredit, u kom je periodu otplate, da li je početak, sredina ili kraj jer će se kamata najviše odraziti na one koji su relativno skoro uzeli kredite, nešto manje na one koji su na polovini, a najmanje na one koji su pri kraju otplate kredita – kaže profesor.

Advertisement

On dodaje primer takvog rasta prosečnog kredita:

– Obično se uzima 50.000 hiljada da je rata bila letos 240-250 evra, ona je posle povećanja došla na 300 evra. Svako povećanje je u zavisnosti od toga koliki je kredit, otprilike može biti između 25 i 45 evra po kreditu.

Prema procenama stranih stručnjaka ECB će do maja kamate uskladiti za još 0,75 odsto.

Šta je Euribor?

Euribor je skraćenica koja na engleskom jeziku znači Euro Interbank Offered Rate, i to je prosečna kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka međusobno pozajmljuje novac. Euribora ima više, u zavisnosti od njihove ročnosti, a najpoznatiji su tromesečni, šestomesečni i dvanaestomesečni. Objavljuje ih Tomson Rojters, a nadgleda Evropska bankarska federacija.

Advertisement

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h