Connect with us

Društvo

SRPSKA DOKTORKA SNEŽANA IZNELA ZASTRAŠUJUĆE BROJKE: Tiču se odnosa testiranih i pozitivnih, OVO NIKAKO NIJE DOBRO

Objavljeno

-

Foto: Printscreen/Youtube/Novo Jutro

Očekuje da će u narednom periodu, ukoliko se građani ne budu pridržavali mera, doći do povećanja broja pozitivnih.


U narednom periodu očekuje se dodatno povećanje broja zaraženih, ako se ne budu poštovale epidemiološke mere!

U laboratoriji „Vatreno oko“ u Kliničkom centru Srbije dnevno se obradi od 900 do 1.200 uzoraka, kaže rukovodilac te laboratorije Snežana Jovanović i dodaje da je od prošle nedelje u porastu procenat pozitivnih testova na virus korona u odnosu na ukupan broj obrađenih uzoraka.

Jovanović je rekla da je pozitivnost u proseku oko 30 odsto, što je, ukazuje, značajno više nego prethodnog meseca kada je pozitivnost bila oko 20 odsto.

Navela je da se ukupan broj uzoraka na dnevnom nivou ne povećava, jer su i druge laboratorije počele da rade PCR testove i podsetila da sada postoje i brzi antigenski testovi, koji su i namenjeni za više od 10 odsto pozitivnosti.

Kapacitet laboratorije „Vatreno oko“ je 2.500 uzoraka, a Jovanović napominje da su jedno vreme obrađivali od 3.000 do 3.200 uzoraka.

„U septembru smo u kontinuitetu nedelju dana imali više od 3.000 uzoraka dnevno. U toku dva dana imali smo 3.200 PCR rezultata na dnevnom nivou“, navodi Jovanović.

Kako kaže, o ozbiljnosti i obimu tog posla najboje ukazuje podatak da je služba za mikrobiologiju koja je referentna za HIV infekciju, virusne hepatitise, tuberkulozu na godišnjem nivou obrađivala od 1.200 do 1.400 uzoraka za HIV i oko 450 PCR testova za tuberkulozu.

Ona je navela da više ne stižu uzorci iz cele Srbije, te da u „Vatreno oko“ stižu uzorci iz kovid ambulanti u Beogradu, pojedinih kliničkih centara, ali iz Novog Pazara i okoline.

Od trenutka kada se uzorak primi u laboratoriju, rezultati se izdaju u roku od 24 sata, najkasnije 48 sati, rekla je Jovanović.

Navodi da se očekivalo smanjenje broja novozaraženih, da su u jednom periodu imali 600 do 800 uzoraka, ali da je ponovo došlo do povećanja, nakon, smatra, povratka sa skijališta, mini odmora…

Očekuje da će u narednom periodu, ukoliko se građani ne budu pridržavali mera, doći do povećanja broja pozitivnih.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

MUSTAFA (25) UPALIO SVOG STOJADINA NA +40 I ZAPUCAO NA MORE: Nema ko ga ne zna, PUT PREŠAO BEZ STRAHA! (FOTO)

Objavljeno

-

Objavio

Mustafa, Foto: FACEBOOK/SCREENSHOT/MUSTAFA JUGO


Fotografijama uz Stojadina pohvalio se na Fejsbuku


Mustafa Čobo (25) mladić iz Kaknja, svojim Stojadinom stigao je na hrvatsku obalu. Čobo je poznat po svojoj ljubavi prema starim Zastavama, a vlasnik je i jednog Yugo servisa u Bosni i Hercegovini.

Izgleda da njemu ne smetaju visoke temperature širom Hrvatske. Iako njegov Stojadin nema klimu, na kojoj mnogi ljudi u današnje vrijeme insistiraju tokom vožnje automobilom, Mustafa je seo u svoje vozilo i krenuo na more.

Fotografijama uz Stojadina pohvalio se na Fejsbuku:

“Zastavom po Hrvatskoj. Hvala na prvom susretu u Živogošću. Hvala na lepom druženju. Postoji li iko da me ne poznaje u Hrvatskoj. I da me nije ugostio”, napisao je uz fotografije.

foto: FACEBOOK/SCREENSHOT/MUSTAFA JUGO

Posetio je Makarsku, Bašku Vodu, Živogošće, a put dug 222 kilometara prešao je, kaže, bez problema i straha.

“Svaki automobil zahteva pažnju i redovno održavanje, pa tako i Stojadin. Uopše ne razmišljam hoće li se pokvariti, samo na Jadranu sam prešao 600 kilometara, ne računajući dolazak iz Kaknja, a tu treba računati i povratak, tako da će sve skupa izaći na preko 1.000 pređenih kilometara”, rekao je on za Hayat.

Podsetimo, Mustafa nije prvi ove godine!

„Skidam kapu gospodinu“, „Alal vera, burazeru, to je podvig, bez klime“, samo su neki od komentara ispod fotografije iz Lefkade, a upućeni su vlasniku jednog stojadina koji je ovim autom stigao u Grčku i privukao ogromno interesovanje na Fejsbuku.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h