Connect with us

Ekonomija

SRPKINJA PRONAŠLA SAVRŠENU PEĆ, SIGURNO JOJ NEĆE BITI HLADNO OVE ZIME: Kaže da će je PONETI SA SOBOM U GROB! (FOTO)

Objavljeno

-

Foto: Društvene mreže

U strahu od nestašice gasa i struje, mnogi su rešili da se ove godine greju na drva, takođe je povećano interesovanje i za kupovinu šporeta i peći na drva…

Zbog najavljenih nestašica gasa i struje, mnogi i u zgradama razmišljaju o grejanju na drva ili kaljevu peć.

U strahu od nestašice gasa i struje, mnogi su rešili da se ove godine greju na drva, takođe je povećano interesovanje i za kupovinu šporeta i peći na drva.

Ipak, mnogi imaju problem da nađu kvalitetnu peć ili šporet, a jedna korisnica Tvitera imala je sreću da iz prvog puta nađe odličnu peć. Kako u šali kaže, u grob će da je ponese.

POGLEDAJ:  ALEKSANDAR VUČIĆ SE OBRAĆA NA SAMITU U GLAZGOVU! (UŽIVO)

„Kupila proletos neka jeftina drva, 11m, bilo me strah da neće zimus držati žar celu noć, kad ono- ispit položila! Peć visine oko 70cm, dubine 60cm, greje 45 m2 prizemlja i 25m2 potkrovlja….troši 6 kubika drva za sezonu. Kad se upali, ne gasi se do proleća. Znači u grob ću je ponesem“, navodi se u objavi.

Na ovu objavu nadovezala se još jedna korisnica Tvitera koja je zadovoljna svojom peći, ali ona ipak ima mali problem, odžak!

POGLEDAJ:  PRONAĐENO BEŽIVOTNO TELO: Tragičan kraj potrage

U novim zgradama su umesto dimnjaka ventilacione cevi i grejanje na drva tehnički nije moguće. Starije zgrade imaju dimnjake, pa svaki stanar umesto centralnog grejanja može da koristi etažne peći ili „smederevac“, ali je potrebno da očisti deo dimnjaka koji vodi do njegovog stana. Takvo čišćenje košta 12.000 dinara, kažu upravnici zgrada. Neki su u međuvremenu dimnjake u stambenim zgradama počeli da koriste i u druge svrhe, pa su se kroz njih provlačile razne instalacije i kablovi.

POGLEDAJ:  METEOROLOG TODOROVIĆ KAŽE DA LETO JOŠ UVEK NIJE GOTOVO: Nakon ovonedeljnog osveženja očekuje nas još TOPLIH DANA

„Slično kod mene. Samo što je u pitanju stan u zgradi i tantalove muke da osposobim odžak. Isplatilo se“, napisala je korisnica Tvitera i objavila snimak svoje peći.

Inače, metar drva je od 8.000 do 12.000, a računi za struju su veći za oko 200 dinara.

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

VISOKE CENE STRUJE TRAJAĆE GODINAMA? Stručnjaci su ZABRINUTI, a evo ko igra GLAVNU ULOGU

Objavljeno

-

ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/ Vesic, Profimedia

Pošto sukob Rusije i Ukrajine ne nagoveštava smirivanje sve je izvesnije da neće doći do smirivanja cena gasa, što automatski znači i struje


Ako je suditi po situaciji na tržištu poslednjih dana i novih istoroijskih rekorda cena struje i prirodnog gasa na evropskim berzama, jasno je da će naš region i zemlje starog kontinenta papreno plaćati električnu energiju tokom jeseni i zime i da cena po megavatu neće biti niža od 700 evra.

Tako bar tvrde stručnjaci, koji navode da se za četvrti kvartal na Balkanu ne može kupiti za manje od 650 evra za megavat ali i da postoje indicije da tu nije kraj jer situacija u Francuskoj ali i drugim državama nagoveštava ”kataklizmu” jer se mesečni ugovori od novembra do februara sklapaju tako da se za megavat izdvaja i više od 1000 evra.

Da je to mnogo pokazuju i podaci od pre samo mesec dana, tačnije 23.avgusta, kada su Francuzi na svojoj berzi za megavat izdvajali 612 evra dok su u isto vreme Turci i Španci imali nekoliko puta nižu cenu odnosno oko 190 evra. Sva ta situacija nije naivna i u velikoj meri uslovljena je enormnom cenom gasa ali i regulativom po kojoj se u Evropi obranučava cena megavata na jedinstvenoj berzi električne energije. Ta cena, po aktuelnim pravilima,se formira na osnovu marginalnih troškova najskuplje elektrane, što je u aktuelnoj situaciji zbog rata u Ukrajini, vezano za one kilovate koji se proizvode u pogonima koji koriste gas.

Pošto je cena gasa od marta meseca ove godine “otišao u nebo”, u jednom trenutku plaćalo se i 3600 dolara za 1.000 kubika, došlo je do enormnog povećanja koštanja kilovata.

POGLEDAJ:  UBIJEN MUŠKARAC (45): Izrešetan je iz vozila u pokretu

Da je to “naduvavanje” enormno pokazuju i podaci po kojima je do 2021. sve više od 75-100 evra za megavat na evropskom tržištu bilo skupo, a na regionalnom pak od 50-75 evra. Kada je reč o gasu, ovaj energent je od sredine 2021., zaključno sa martom ove godine, sa 426 otišao u jednom trenutku i na 3.660 dolara ili neverovatnih 700 posto. Srbija doduše nije bila u tom “košu” za dve trećine svojih količina plavog energenta, koje je plaćala 230 dolara za 1.000 kubika ali za onu jednu trećinu morala je da izdvaja novac po tržišnim parametrima.

Pošto sukob Rusije i Ukrajine ne nagoveštava smirivanje sve je izvesnije da neće doći do smirivanja cena gasa, što automatski znači i struje.

POGLEDAJ:  PRVOG DANA U GODINI PROLEĆNE TEMPERATURE: Najviša dnevna i do 16 stepeni!

Na takav scenario, pored političara, upozoravaju i stručnjaci koji navode da cene struje u Evropi ali ni na Balkanu, koje se za naš regon trenutno za četvrti kvartal ne mogu nabaviti za manje od 660 evra po megavatu, neće biti niže u ovakvoj situaciji.

– Jedino prekidanje rata u Ukrajini ili odluka Nemačke da uvozi gas na oba gasovoda Severni tok 1 i 2 mogli da obore cenu struje drastično,ali ne i da je vrate na staro.Ako Nemačka, koja dominantno utiče na cene struje na evropskim tržištima, nastavi putem kojim je krenula, a to je prestanak korišćenja ruskog gasa, visoke cene energije će potrajati nekoliko godina- izjavio je nedavno Dejan Stojčevski, tehnički direktor SEEPEX-a za portal Balkan Green Energy News.

Slično mišljenje ima i stručnjak za energetiku Miloš Zdravković ali dodaje i da bi možda izmena evropske regulative za obračun na tržištu mogla donekle da smiri stampedo cena električne energije.

– Cena struje se na jedinstvenom evropskom tržištu formira na osnovu marginalnih troškova najskuplje elektrane koja treba da zadovolji projektovane potrebe za 24 sata rada odnosno 365 dana u godini. U ovakvim uslovima to je jasno da se radi o gasnim elektranama koje u Evropi proizvode samo 20 posto struje a dominantno utiču po ovakvom sistemu na njenu cenu.Razlog za to je što je gas od novembra prošle godine naglo skočio a svoj zenit u poskupljenju doživeo u martu ove godine kada se za 1000 kubika plaćalo i 3.500 dolara. Ta cena je onda konvertovana i u cenu struje koja se u to vreme plaćala za megavat od 800 do 900 dolara, objašnjava Zdravković za “Blic Biznis”.

POGLEDAJ:  TAMARI SE TREĆI PUT VRATIO RAK MOZGA! Jedina nada je LEČENJE NA KUBI, hajde da se udružimo i SKUPIMO 32.000 EVRA!

On dodaje da zbog toga se u Evropi ozbiljno razmišlja da se promeni regulativa obračuna električne energije.

– Te promene neće biti u narednih pet – šest meseci jer je za te izmene potrebno vreme. Ako do njih dođe one treba da idu u pravcu da se tržišna cena ne bazira dominantno na struji koja je proizvedena iz gasa, koja je najskuplja u ovim uslovima. To je apsurdno jer se u Evropi proizvede 60 odsto električne energije iz termoelektrana i nuklearki, po ceni od 50 dolara za megavat, iz OIE za 70 dolara i to se anulira na tržištu sa onih 20 odsto koji se proizvedu iz gasa i to 500 dolara po megavatu. Ako takve parametre promene moglo bi u budućnosti da se dese neki novi vetrovi, ali u narednih pet šest meseci ne treba očekivati smirivanje cene struje. Mislim da cene struje mogu da odu u nebo ako Evropa ostane bez ruskog gasa, kaže Zdravković.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h