Connect with us

Društvo

SRBI MASOVNO BACAJU PROŠLOGODIŠNJU ČUVARKUĆU, A TO JE VELIKA GREŠKA! Evo šta treba da uradite sa tim jajetom!

Objavljeno

-

Ilustracija, Foto: Profimedia

Običaj je da se čuvarkuća u Vaskršnje jutro stavi u činiju sa vodom u koju su potopljeni i bosiljak, zdravac i dren


Čuvarkuća, jaje koje čuva ukućane od svake nevolje tokom cele godine! Čuvarkuća je Vaskršnje jaje koje prvo bude obojeno na Veliki petak.

Još se u našem narodu naziva “čuvar”, “stražar”, “stražnik” i za njega se veruje da ima posebnu moć.Kako mu i samo ime kaže, ono čuva ukućane i donosi sreću i blagostanje, tera zle sile i demone od kuće i ukućana.

Zbog toga se čuva cele godine, dok se ne zameni drugom čuvarkućom.

Po pravilu se čuvarkuća uvek boji u crveno i tako simbolizuje nevino prolivenu Hristovu krv. Jaje je samo po sebi simbol života.

Pile samo iznutra razbija ljusku i izlazi na svetlost dana u život. Takođe, Marija Magdalena je caru Tiberiju poklonila jaje govoreći mu da je Isus vaskrsao i time ukazala na nov život – večni život.

Običaj je da se čuvarkuća u Vaskršnje jutro stavi u činiju sa vodom u koju su potopljeni i bosiljak, zdravac i dren.

Tom vodom umivali bi se ukućani, naročito deca, kako bi bili zdravi i rumeni. Običaj je, takođe, da se na uskršnje jutro deca „pomiluju“ crvenim jajetom po čelu kako bi bila zdrava, a ovaj čin istovremeno simbolizuje krštenje.

foto: Profimedia

Stara čuvarkuća bacala bi se na Veliki petak preko krova kuće, ili bi se često zakopavala u dvorište, polje ili vinograd jer se verovalo da štiti useve od grada i štetočina. Neko je baca i u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Izvor: Espreso

Društvo

ŽELITE DA SE KUPATE U ADI CIGANLIJI? Posle ovoga ćete DOBRO RAZMISLITI da li je TO PAMETNA IDEJA!

Objavljeno

-

Ada Ciganlija, Foto: Emilija Jovanović


JP Ada Ciganlija apeluju na građane da ne ulaze u Savsko jezero dok zvanično ne počne sezona i dok ne budu na raspolaganju spasilačke ekipe


Visoke temperature u maju izmamile su sugrađane i na Adu Ciganliju, pa su tako već zabeleži prvi kupači ove godine.

Ipak, iz JP Ada Ciganlija apeluju na građane da ne ulaze u Savsko jezero dok zvanično ne počne sezona i dok ne budu na raspolaganju spasilačke ekipe.

Otvaranje sezone na Adi Ciganliji očekuje se polovinom juna, a tačan dan zavisi od temperature vode, odnosno minimalna temperatura vode treba da bude 22 stepena Celzijusa.

Navodi se da je kvalitet vode na zavidnom nivou i da će se tokom cele kupališne sezone kontrolisati.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h