Connect with us

Ekonomija

SINIŠA MALI OBRADOVAO SVE PENZIONERE: Evo kada će biti povećanje od 9, a kada od 11 ODSTO!

Objavljeno

-

Siniša Mali, Foto: TV Pink Printscreen

Siniša Mali je istakao da je interes srpskog naroda i Srbije na prvom mestu

Ministar finansija Siniša Mali jutros je gostujući uživo na televiziji ukazao na licemerje na temu komentara o javnom dugu Srbije.

– Javni dug Srbije iznosi 31,5 milijardi evra. Francuska 2.901 milijarda evra, Italija 2.755 milijardi, Nemačka 2.482 milijarde. Uvek javni dug gledate u odnosu na vaše bogatsvo, a pokazatelj tog bogatstva je BDP. BDP Srbije će prvi put u istoriji preći 60 milijardi evra. Udeo javnog duga u BDP nam je 53 odsto, ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto – kazao je Mali.

Kaže da je 2012. godine javni dug bio 17,7 milijardi, a udeo javnog duga u BDP je bio 52,5 odsto.

– Ogromna je razlika što je BDP danas 60,2 milijarde, a u njihovo vreme je bio 33,7 – kazao je Mali. Ističe da Srbija nema nikakav problem u upravljanju javnim dugom.

– Kada naš ceo dug uzmete u obzir, prosečna kamatna stopa je 2,4 odsto. U njihovo vreme smo se zaduživali i po 8 odsto. To je ogromna razlika – kazao je ministar. Mali kaže da se svet suočava sa nikad većom krizom, ali Srbija malo bolje stoji od drugih.

POGLEDAJ:  HITNO SE OGLASIO RHMZ: U naredna 2 sata VREME SE MENJA!

– Dve i po milijarde evra imamo na računu – izjavio je Siniša Mali. Ističe da smo dobili savet da imamo dovoljno novca da možemo da reagujemo kako bismo mogli da kupimo struju, gas, hranu… – Potpuno smo odgovorni i vodimo računa o svakom dinaru – rekao je on. Ističe da je pozajmica milijardu dolara od Emirata uz tri odsto kamate odličan posao.

– Novac je sve skuplji i skuplji, a to će smanjivati stopu rasta u celom svetu. Svet ulazi u recesiju. Mi ćemo ovu milijardu iskoristiti da vratimo stare dugove, ali iz nekog razloga opet vidite te ljude koji kritiku, a ne znaju ni sami šta kritiku. Država čvrsto stoji na obe noge. Imamo dovoljno novca da preživimo ovu i sledeću zimu. Kriza će biti sve veća i veća, a mi ćemo se boriti da našim građanima obezbedimo takve uslove da što manje osete negativne posledice krize – rekao je on.

POGLEDAJ:  OBRATITE PAŽNJU NA 3 SIMPTOMA, VEROVATNO JE VEĆ TU: Dr Šekler o delta soju

Ističe da je isti izazov svuda – sačuvati mala i srednja preduzeća i njihove zaposlene.

– Ako oni izađu sa tržišta, teško se vraćaju, a oni su nosilac razvoja – rekao je Mali i zbog toga država subencioniše cenu energenata.

Ističe da imamo istorijski nisku stopu nezaposlenosti, a pozitivnu stopu rasta.

– Ljudi znaju da je država jaka. Svako obećanje koje smo dali smo ispunili. Nijedna investicija nije stala – rekao je on i objasnio da se nastavlja rad na infrastrukturi.

Ističe da interes srpskog naroda i Srbije na prvom mestu.

– Ogroman je pritisak da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji, ali smo jasno definisali svoju suverenu poziciju – kazao je ministar.

O nastupu Aleksandra Vučića u UN

Siniša Mali je istakao da je interes srpskog naroda i Srbije na prvom mestu.

– Ogroman je pritisak da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji, ali smo jasno definisali svoju suverenu poziciju – kazao je ministar. On je rekao da je nastup Aleksandra Vučića u Njujorku pokazao jasno da je Srbija suverena država koja brine o svojim građanima. Ističe da struje nema u Evropi i svaka zemlja će gledati da zatvori izvoz kako bi zaštitila svoje interese.

POGLEDAJ:  PUNJENJE BOLNICA NEPREKIDNO TRAJE: Dr Kon upozorava da nema opuštanja, njegove reči odzvanjaju

Mere štednje i rebalans budžeta

Ističe da struje nema u Evropi i svaka zemlja će gledati da zatvori izvoz kako bi zaštitila svoje interese.

– Srbija će izaći sa dodatnim merama štednje energije – rekao je Mali. On je objasnio da se nalazimo u svetskoj krizi za koju nismo odgovorni.

– Ekonomija nam stoji bolje nego OK – tvrdi ministar finansija i istakao da je potrebno da štedimo energiju i da isključujemo sijalice koje bespotrebno gore. Ja gasim sijalice, oni kažu, „što gasiš“. Hajde ugasi i ti – istakao je Mali.

– Odmah nakon formiranja Vlade očekuje se rebalans budžeta, a od 1. novembra biće povećanje penzija od 9 odsto, a od 1. januara dodatnih 11 odsto, najavio je ministar finansija.

Ministar je najavio i povećanje minimalne zarade i povećanja plata u javnom sektoru, što će našu zemlju i narod održati iznad nivoa inflacije.

Ekonomija

STIGLO ZVANIČNO SAOPŠTENJE, TIČE SE STANJA SA EVROM U SRBIJI: Evo šta NAM SLEDI za manje od 24 SATA

Objavljeno

-

Narodna banka Srbije/Ilustracija, Foto: Stefan Jokić

Dinar će prema evru u ponedeljak vredeti kao pre mesec dana, a 0,2 odsto više nego godinu dana ranije i na početku ove godine

Zvanični srednji kurs biće sutra 117,3358 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Evro danas po zvaničnom srednjem kursu vredi 117,3251 dinar.

Dinar će prema evru u ponedeljak vredeti kao pre mesec dana, a 0,2 odsto više nego godinu dana ranije i na početku ove godine.

POGLEDAJ:  KAZNE ZA VOZAČE SU ENORMNE, JEDNA STVAR KOMPLIKUJE SVE: Skupa greška na odmoru košta vas i novca i pasoša

Najslabija vrednost dinara prema evropskoj valuti ove godine bila je 13. aprila, kada je za evro bilo potrebno 117,7627 dinara, a najveća 22. novembra, kada je evro vredeo 117,2954 dinara.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h