Connect with us

Vesti

Samofalov za BETU: Sandra Božić nema kvalifikacije za vođenje odbora za vojsku i policiju

Objavljeno

-

Funkcioner Stranke slobode i pravde (SSP) Konstantin Samofalov izjavio je danas da u biografiji Sandre Božić ne postoji ništa što bi je kvakifikovalo za vođenje parlamentarnog odbora za vojsku i policiju.

Samofalov je agenciji Beta kazao da Srpska napredna stranka (SNS) ne prestaje da vređa građane Srbije svojim imenovanjima za najodgovornije pozicije u državi, a da je razaranje sistema odbrane i obaveštajno-bezbednosnog sektora na samom vrhu liste prioriteta SNS-a i njenih satelita. 

„Destrukcija sistema bezbednosti u Republici Srbiji započela je imenovanjem na najviše državne pozicije vedeta poput Nebojše Stefanovića, odbačenog od sopstvene matice zbog optužbi za veze s organizovanim kriminalom, zatim postavljenjem Igora Bečića za predsednika odbora za kontrolu službi bezbednosti, čiji će poslanički staž biti zapamćen jedino po izvrtanju prezimena predsednika Republike Italije u ‘gospodin Mortadela’“, naveo je Samofalov. 

Dodao je da je i Bratislav Gašić bez ikakvih kvalifikacija zauzimao pozicije ministra odbrane, ministra policije i direktora BIA, kao i Aleksandar Vulin. 

„Vulin, kao udarna pesnica režima i uzdanica JUL-a i pinkove Srbije, svojim dvonedeljnim ‘vojnim rokom’ unizio je vojničku uniformu i ovaj časni poziv do neslućenih granica. Stoga nije ni čudo što nam vojsku časni i nadareni mladi profesionalci napuštaju“, kazao je Samofalov.

Advertisement

Prema njegovim rečima, vrhunac erozije civilne kontrole vojske i parlamentarnog nadzora sistema bezbednosti predstavlja izbor Sandre Božić za predsednika skupštinskog odbora za odbranu i unutrašnje poslove. 

„Ukoliko su ostrašćeni i antidemokratski nastupi u odavno od strane SNS-a degradiranoj Skupštini Srbije najbolja preporuka za predsednika odbora za odbranu i unutrašnje poslove, onda bi ovakav izbor bio i donekle razumljiv. U biografiji Božićke ne postoji ništa što bi je kvalifikovalo za vođenje parlamentarnog odbora za vojsku i policiju“, istakao je Samofalov. 

Naveo je da je intencija koju je država imala prilikom reforme parlamentarne kontrole uoči 2012. godine bila da se osposobe poslanici u Skupštini Srbije da efektno, stručno i pravovremeno, u skladu sa Ustavom i zakonom, kontrolišu rad Vojske Srbije, policije i svih službi.

„Dalje osnaživanje skupštinske kontrole sistema odbrane i bezbednosti izostalo je zahvaljujući delovanju SNS-a i imenovanju nekompetentnih i neobrazovanih kadrova, nesposobnih da ispune zadatak unapređenja sveukupnog sistema odbrane, policije i službi bezbednosti. Tako smo umesto patriotizma i stručnosti dobili udvorništvo, poltronstvo, nestručnost i povod za podsmeh i nepoštovanje na svakom koraku“, ocenio je Samofalov, koji je kao poslanik u tri mandata bio član skupštinskog odbora za odbranu i bezbednost.

(Beta)

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vesti

Gutereš: Ni region ni svet ne mogu sebi priuštiti još ratova

Objavljeno

-

Objavio

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je večeras da ni region ni svet ne mogu više sebi da priušte još ratova, posle iranskog napada na Izrael.

„Ni region ni svet ne mogu sebi priuštiti još ratova“, rekao je Gutereš i pozvao na maksimalnu uzdržanost.

Gutereš je na sednici Saveta bezbednosti UN o napadu Irana na Izrael rekao da je Bliski istok na ivici provalije.

„Bliski istok je na ivici provalije. Ljudi u regionu suočeni su sa stvarnom opasnošću od razornog širenja sukoba. Vreme je za smirivanje napetosti i maksimalnu uzdržanost“, rekao je Gutereš.

Sednica Saveta bezbednosti UN sazvana je posle napada Irana na Izrael tokom protekle noći.

Advertisement

Iran je protekle noći pokrenuo veliki napad dronovima i projektilima, i to je prvi direktan napad na teritoriju Izraela koji je izazvao strah od šireg regionalnog sukoba.

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h