Connect with us

Vesti

Salon čaja u Briselu prikazuje kulturno nasleđe Junana

Objavljeno

-

Posetioci su imali priliku da degustiraju razne čajeve iz Junana nakon što su prisustvovali demonstraciji tehnika pripreme čaja.

„Kulturni salon Jadžija“, ili Čaj za harmoniju, održan 24. maja u Pekingu, prikazao je eleganciju i ukus Junan čaja, uz izložbu njegovog nacionalnog nematerijalnog kulturnog nasleđa, piše Sinhua.

Više od 130 kineskih, belgijskih i evropskih gostiju prisustvovalo je ceremoniji otvaranja u Kineskom kulturnom centru u Briselu.

Smešten u jugozapadnoj Kini, Junan je renomirani region uzgoja čaja, koji proizvodi desetine proizvoda s geografskim poreklom kao što je Pu’er čaj. Posetioci su imali priliku da degustiraju razne čajeve iz Junana nakon što su prisustvovali demonstraciji tehnike pripreme čaja.

Poreklom iz Kine, čaj je postao toliko popularan širom sveta da se 21. maj obeležava kao Međunarodni dan čaja. U tradicionalnoj kineskoj poeziji, čaj simbolizuje gostoprimstvo kineskog naroda.

Advertisement

„Nadamo se da ćemo organizovanjem ovog Salona kulture Jadži, steći više prijatelja kroz čaj, izvodeći sjajne etničke pesme i plesove i jedinstveno nematerijalno kulturno nasleđe Junana“, rekao je Vu Gang, otpravnik poslova kineske ambasade u Belgiji.

Bernard Devit, predsednik Belgijsko-kineske privredne komore, primetio je da je „Kina otvorena za Belgiju, a Belgija je takođe voljna da istražuje nove izglede za saradnju sa Kinom, što je pokazala poseta belgijskog premijera Aleksandra De Krua Kini ranije ove godine“

(Beta)

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vesti

SAD optužuju Beograd za pokušaj destabilizacije regiona

Objavljeno

-

Objavio

Neke odredbe deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru u Beogradu između Srbije i Republike Srpske (RS) predstavljaju nastavak pokušaja da se prekrši Dejtonski sporazum i destabilizuju BiH i region, ocenio je u petak američki Stejt department.

U odgovoru Stejt departmenta za srpske medije se navodi da Sjedinjene Američke Države (SAD) veruju da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, u kojoj regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi vode ka većem miru, bezbednosti i prosperitetu za sve.

„Pozivamo političke lidere u regionu da bolje iskoriste svoje sastanke za promovisanje regionalne stabilnosti i pomirenja. Kao što smo dosledno jasno naglašavali, čvrsto podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, čiji je deo RS. Neke od odredbi u deklaraciji nastavak su pokušaja RS da prekrši Dejtonski mirovni sporazum i destabilizuje BiH i region“, ističe se.

Naglašeno je i da SAD priznaju Kosovo kao suverenu, nezavisnu državu, kao što su činili i od 2008. godine.

Vlade Srbije i RS usvojile su na Svesrpskom saboru deklaraciju sa 49 zaključaka, u kojoj se, između ostalog, konstatuje da srpski narod predstavlja „jedinstvenu celinu“, da je Dejtonski sporazum „trajno i bitno narušen“ i pozivaju se svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju.

Advertisement

Navodi se i da teritorija RS ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona tog entiteta BiH.

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h