Connect with us

Vesti

Šabić: Primer uzbunjivača iz Krušika pokazuje da je Zakon o zaštiti uzbunjivača faktički …

Objavljeno

-

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je danas da primer uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića, protiv koga tri godine traje istraga zato što je preko medija obelodanio zakulisne radnje u toj fabrici odbrambene industrije, pokazuje da je „Zakon o zaštiti uzbunjivača faktički dezavuisan“.

Šabić, koji je i prvi poverenik za informacije od javnog značaja, rekao je za današnji „NIN“ da taj i drugi zakoni, ali i institucije koje bi trebalo da zaštite ljude koji ukažu na kriminal, korupciju, ili javašluk u svojoj sredini „ne funkcionišu“ i da uzbunjivači „nedopustivo često, gotovo po pravilu, prolaze loše“.

POGLEDAJ:  HPV VAKCINA STIGLA U SRBIJU! Ovo je najvažnija vest dana

„Lane sam, na drugu godišnjicu ‘slučaja Krušik’, kao predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava i uzbunjivača, za medije izjavio da smo u nepoštovanju zakona i urušavanju institucija ‘stigli do nivoa od koga je čak i teško zamisliti niži’. Moram konstatovati da sam pogrešio, suočavamo se sa još nižim“, rekao je Šabić.

On je podsetio da je Aleksandar Obradović pre tri godine, uz učešće većeg broja operativaca MUP-a i BIA, „kao da je vodja velike kriminalne ili terorističke organizacije, uhapšen i odveden u zatvorski pritvor“, kao i da su „velikom delu stručne i opšte javnosti legalitet i legitimitet ovog hapšenja bili sporni“.

POGLEDAJ:  POVREĐENI NA SANKANJU NA GUMI U TEŠKOM STANJU: Operisani, jednom izvađena slezina, drugom stavljena šipka u ruku

Akcija je usledila nakon što je Obradović posredstvom novinara obelodanio informacije o poslovanju Krušika sa firmom GIM, u čije je vlasništvo bio uključen otac tadašnjeg ministra policije.

Šabić je dodao da je Obradović na slobodi, ali „u mučnoj situaciji, suspendovan na poslu, ugrožene egzistencije i predmet istražnog postupka za koji je neizvesno koliko će dugo trajati“.

POGLEDAJ:  SMENA 4 DIREKTORA U EPS-U: Pod sumnjom da su direktno odgovorni za havarije na elektro-energetskom sistemu

(Beta)

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Vesti

Belivuk i Miljković negirali ubistva Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića

Objavljeno

-

Objavio

U Specijalnom sudu u Beogradu završeno je današnje pripremno ročište u procesu protiv organizovane grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici terete za sedam ubistva, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Na današnjem ročištu pripadnici grupe su negirali krivicu za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića, svi osim svedoka okrivljenih koji su se izjasnili da su krivi, preneli su novinarima advokati ispred suda.

POGLEDAJ:  VULIN OTKRIO DETALJE HAPŠENJA JOVIČIĆA! Prvi čovek Palilule praćem mesecima

(Tanjug)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy