Connect with us

Vesti

Raskrikavanje: Na naslovnim stranama šest novina u 2023. godini – 1.150 mainpulacija

Objavljeno

-

Portal Raskrikavanje saopštio je danas da je šest dnevnih novina – Informer, Srpski telegraf, Alo, Večernje novosti, Kurir i Politika, na naslovnim stranama u 2023. godini objavio „najmanje 1.154 manipulacija“.

„Uglavnom je reč o neutemeljenim, pristrasnim i manipulativnim naslovima. Ove godine smo u uzorak koji analiziramo dodali i list Politika, zbog povećanog broja manipulativnih vesti na koje nailazimo u ovim novinama“, piše taj portal.

Najviše manipulativnih vesti, prema njihovim rečima, zabeleženo je u Informeru, koji je u 306 izdanja imao 348 manipulacija, odnosno u proseku više od jedne dnevno.

Raskrikavanje navodi da sledi Srpski telegraf sa 252, Alo sa 232, Večernje novosti sa 226, Kurir sa 56 i Politika sa 40.

„I ove godine je Aleksandar Vučić bio najzastupljenija figura, i najčešće predstavljan u pozitivnom (ređe u neutralnom) kontekstu – pojavljivao se na naslovnim stranama gotovo svaki dan“, piše Raskrikavanje.

Advertisement

Portal je naveo i da su izdavači tih šest novina sa državom, preko tendera i lokalnih medijskih konkursa, sklopili poslove vredne više od 1,3 miliona evra.

Ceo tekst portala Raskrikavanje, u kom su analizirali i brojne pojediačne „manipulacije“, može se pronaći na njihovom sajtu.

(Beta)

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vesti

Gutereš: Ni region ni svet ne mogu sebi priuštiti još ratova

Objavljeno

-

Objavio

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je večeras da ni region ni svet ne mogu više sebi da priušte još ratova, posle iranskog napada na Izrael.

„Ni region ni svet ne mogu sebi priuštiti još ratova“, rekao je Gutereš i pozvao na maksimalnu uzdržanost.

Gutereš je na sednici Saveta bezbednosti UN o napadu Irana na Izrael rekao da je Bliski istok na ivici provalije.

„Bliski istok je na ivici provalije. Ljudi u regionu suočeni su sa stvarnom opasnošću od razornog širenja sukoba. Vreme je za smirivanje napetosti i maksimalnu uzdržanost“, rekao je Gutereš.

Sednica Saveta bezbednosti UN sazvana je posle napada Irana na Izrael tokom protekle noći.

Advertisement

Iran je protekle noći pokrenuo veliki napad dronovima i projektilima, i to je prvi direktan napad na teritoriju Izraela koji je izazvao strah od šireg regionalnog sukoba.

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h