Connect with us

Vesti

Protest ‘Srbija protiv nasilja’ u Beogradu 20. put, tema RTS

Objavljeno

-

U centru Beograda, na početku 20. građanskog protesta „Srbija protiv nasilja“ naglašeno je da RTS mora objektivno i nepristrasno da izveštava a okupljeni su potom krenuli u šetnju do centralne zgrade Javnog medijskog servisa u Takovskoj ulici.

Zelenović: Osnovni zahtev je da RTS bude servis svih građana, a ne produžena ruka vlasti

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović rekao je večeras na protestu „Srbija protiv nasilja“ ispred zgrade RTS-a da je osnovni zahtev da Javni servis bude servis svih građana, a ne produžena ruka vlasti.

On je kazao agenciji Beta i da taj zahtev ne podrazumeva ništa drugo osim onog što je već utvrđeno zakonima i Ustavom Srbije.

Podsetivši na zahteve koje je proevropska uopozicija uputila rukovodstvu RTS-a, on je naglasio da je trženo da Javni servis istinito i objektivno izveštava i da bude otvoren i za „levicu i desnicu iz opozicije ali i vlasti“, i da bude u službi svih građana.

Advertisement

„Tražimo da RTS poštuje sandarde koji postoje u Evropi a ne postoje u Srbiji kao zemlji kandidatu za članstvo u EU“, kazao je on.

Lazović: Neophodno da vlasti ispune preporuke OEBS-a u vezi izveštavanja medija

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izjavio je da je neophodno da vlasti ispune preporuke OEBS-a u vezi izveštavanja medija, te ukazao da večerašnji protest „Srbija protiv nasilja“ posvećen izveštavanju Radio-televizije Srbije (RTS).

On je agenciji Beta, na 20. po redu protestu, kazao i da je neophodno da Javni servis Srbije omogući svim građanima da budu pravovremeno, objektivno i istinito informisani i da, zahvaljujući tome, odlučuju o kome će glasati.

„Razgovarali smo i sa evropskim parlamentarcima i tražili da se uključe u izbore u Srbiji i da Evropski parlament, odnosno nadležne institucije, rade na ispunjavanju njihovih preporuka u vezi medijskog izveštavanja“, kazao je Lazović.

Advertisement

Prema njegovim rečima, ukoliko Srbija želi da bude član EU, onda bi jednostavno morala da ispunjava preporuke onih organizacija koje su rekle da u Srbiji mediji treba da budu slobodni.

Banjac: RTS u potpunosti u službi vlasti

Moderator protesta Smiljan Banjac je istakao da programe Javnog servisa Srbije plaćaju svi građani, i da okupljeni samo traže da radi u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

On je kazao da je 20-tak ljudi na RTS-u u potpunosti stavilo taj medij u službi vlasti, te pozvao ostale kojih, kako je rekao ima na hiljade, da prestanu da ćute.

Optužio je rukovodstvo RTS-a da stavilo u službu vlasti, te ih nazvao poltronima i ulizicama, podsetivši pri tome na naćin na koji izveštavaju, ali ne i o mnogobrojnim aferama.

Advertisement

„Da li ste vi normalni gde vam je integritet i profesionalizam“, kazao je on.

Ocenio je i da među rukovodstvom RTS-a „vlada slepilo na sve što se dešava u Srbiji, osim kada su u pitanju aktivnosti vlasti“.

„Preigrali ste se čak i za vaše profesionalne standarde koji su najniži u proteklih 30 godina, sram vas bilo“, poručio je on.

Okupljeni su se uputili Dečanskom ulicom do zgrade Javnog medijskog sevisa, gde bi trebali da budu tačno u 19.30 sati, u vreme centalnog dnevnika.

(Beta)

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vesti

SSP: Firma čiji zaposleni su prebijali Novosađane dobila posao na izložbi Ekspo 2027

Objavljeno

-

Objavio

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) Novi Sad saopštio je danas da je firma koja je jula 2022. godine bila angažovana da „tuče građane“ ispred Banovine dobila posao u vrednosti od skoro osam miliona dinara na svetskoj izložbi Ekspo 2027 koja se organizuje u Beogradu.

U saopštenju koje potpisuje predsednik novosadskog odbora SSP Vladimir Vrsajkov, precizira se da je u pitanju firma „INTERSEC TEAM DOO NOVI SAD“, koja je dobila posao konsultantskih usluga u oblasti „kontrole kretanja mase i obezbeđenja“.

„To je ista ona firma čiji su zaposlenici 21. jula 2022. godine prebijali aktiviste u prolazu između zgrade Pokrajinske vlade Vojvodine i Skupštine APV-a na skupu koji je održan povodom Usvajanja generalnog urbanističkog plana“, naveo je Vrsajkov.

Dodao je da je tom prilikom podneto više krivičnih prijava koje se gone po službenoj dužnosti i to za krivično delo zlostavljanje i mučenje, protivpravno lišenje slobode, nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu i zloupotreba službenog položaja.

„Uprkos nedvosmislenim dokazima – krivične prijave nisu imale za posledicu osudu u krivičnom postupku. INTERSEC je nastavio da posluje sa uspehom i kao nagradu za vernost, dobija fiktivne poslove od strane organa javne vlasti“, kazao je Vrsajkov.

Advertisement

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h