Connect with us

Vesti

Proizvodnja satelitske navigacije u Kini porasla za sedam odsto u 2023

Objavljeno

-

Ukupna vrednost proizvodnje kineske industrije usluga satelitske navigacije i pozicioniranja dostigla je 536,2 milijarde juana (oko 74,2 milijarde američkih dolara) u 2023. godini, što je povećanje od 7,09 odsto u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u Beloj knjizi objavljenoj 18.maja, prenosi Sinhua.

Kinesko udruženje za globalni satelitski navigacioni sistem (GNSS) i usluge zasnovane na lokaciji (LBS) objavilo je ovogodišnju belu knjigu o razvoju kineske industrije usluga satelitske navigacije i pozicioniranja.

Prema beloj knjizi, stopa rasta industrije u 2023. generalno je bolja od one u 2022. Digitalna transformacija i inteligentne nadogradnje u različitim industrijama počele su da oslobađaju potražnju za opremom za satelitsku navigaciju i prostorno-vremenskim podacima, ubrizgavajući vitalnost u razvoj BeiDou prostorno-vremenskih informacionih aplikacija i tržišta usluga.

Do kraja 2023. godine u Kini je postojalo skoro 20.000 preduzeća i institucija povezanih sa uslugama satelitske navigacije i pozicioniranja, sa skoro milion ljudi koji su radili za tu industriju, rekao je predsednik udruženja Ju Siančeng, dodajući da je 90 kompanija iz ove industrije registrovano u Kini.

Prema Juu, kumulativni broj prijava patenata za satelitsku navigaciju u Kini premašio je 119.000 do kraja 2023. godine, što je povećanje od 4,84 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Advertisement

(Beta)

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vesti

SAD optužuju Beograd za pokušaj destabilizacije regiona

Objavljeno

-

Objavio

Neke odredbe deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru u Beogradu između Srbije i Republike Srpske (RS) predstavljaju nastavak pokušaja da se prekrši Dejtonski sporazum i destabilizuju BiH i region, ocenio je u petak američki Stejt department.

U odgovoru Stejt departmenta za srpske medije se navodi da Sjedinjene Američke Države (SAD) veruju da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, u kojoj regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi vode ka većem miru, bezbednosti i prosperitetu za sve.

„Pozivamo političke lidere u regionu da bolje iskoriste svoje sastanke za promovisanje regionalne stabilnosti i pomirenja. Kao što smo dosledno jasno naglašavali, čvrsto podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, čiji je deo RS. Neke od odredbi u deklaraciji nastavak su pokušaja RS da prekrši Dejtonski mirovni sporazum i destabilizuje BiH i region“, ističe se.

Naglašeno je i da SAD priznaju Kosovo kao suverenu, nezavisnu državu, kao što su činili i od 2008. godine.

Vlade Srbije i RS usvojile su na Svesrpskom saboru deklaraciju sa 49 zaključaka, u kojoj se, između ostalog, konstatuje da srpski narod predstavlja „jedinstvenu celinu“, da je Dejtonski sporazum „trajno i bitno narušen“ i pozivaju se svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju.

Advertisement

Navodi se i da teritorija RS ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona tog entiteta BiH.

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h