Connect with us

Vesti

Prodata Stara šećerana u Beogradu, ime kupca za sada – tajna

Objavljeno

-

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika prodala je danas na javnom nadmetanju Staru šećeranu u Beogradu za 690 miliona dinara.

Šećerana, čija je početna cena bila nešto veća od 680.000 miliona dinara, prodata je na javnom nadmetanju, na kojem su učestvovala ukupno četiri ponuđača.

Prihvaćena je druga ponuda od 690 miliona dinara, ali iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika novinarima nisu hteli da saopšte ko su bili učesnici licitacije, ni ko je kupac, navodeći da će o tom objaviti saopštenje na svom sajtu.

Ni zastupnica kompanije koja je kupila Staru šećeranu, iz advokatske kancelarije „GS & M“, nije htela da navede koga je zastupala, navodeći da nema ovlašćenje da daje izjave.

Prodaju su pokušali da spreče narodni poslanici Aleksandar Jovanović Ćuta, Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka i profesor Branislav Dimitrijević iz Zeleno-levog fronta, navodeći da je u pitanju kršenje zakona, ali u tome nisu uspeli.

Advertisement

Jovanović je pokušao da prekine licitaciju, navodeči da po zakonu na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika nisu javno objavljeni svi podaci o prodaji šećerane, među kojima su i imena ponuđača.

Aktivisti koji su bili u sali za licitiranje tražili su da se licitacija prekine, ističući da kulturno nasleđe ne može da se rasprodaje.

Oni su vikanjem i uzimanjem licitacijske kartice jednom od učesnilka aukcije pokušali da spreče prodaju.

Predstavnici Agencije za licenciranje stečajnih upravnika su sve vreme isticali da se radi prema zakonu, da su o licitaciji obavešteni svi koji je trebalo da budu obavešteni, kao i da je sajt Agencije bio van funkcije nekoliko sati.

Stara šećerana poseduje 18 nepokretnosti, a među objektima je i onaj pod zaštitom države, u kom je pozorište KPGT, za koje je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić rekao da ga niko neće rušiti, već će moći samo da ga renovira.

Advertisement

 

N1: Stara šećerana u Beogradu prodata firmi ‘Vrenje’, bliskoj vlastima

Kompleks Stare šečerane u Beogradu danas je za 690 miliona dinara na javnom nadmetanju kupila firma „Vrenje“, koja se nalazi na istoj adresi kao i Šećerana – u Radničkoj 3, objavio je N1.

„Vlasnik jedne trećine ‘Vrenja’ je firma ‘Konkord vest’ Željka Drčelića, registrovana za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada. Firma je poznata po nizu poslova koje je radila za državu, među kojima je i rekonstrukcija zgrade policije u Ljermontovoj ulici“, saopštio je N1.

Preostale dve trećine firme, kako je navedeno, poseduje „PAN-ALKO sistem“ iz Beograda, takođe registrovan u Radničkoj 3, a stoprocentni vlasnik „PAN-ALKO sistema“ je Vlado Stanišić.

Advertisement

Početna cena iznosila je 680 miliona dinara, a licitaciju su u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika pokušali da spreče narodni poslanici Aleksandar Jovanović Ćuta, Danijela Nestorović iz ekološkog ustanka i profeser Baranislav Dimitrijević iz Zeleno-levog fronta, navodeći da se prodajom krši zakon, ali u tome nisu uspeli.

Na samoj licitaciji imena učesnika, kao ni ime pobednika nisu zvanično saopšteni, uz obrazloženje da će to biti učinjeno naknadno.

(Beta)

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vesti

Tepić (SSP): Zbog nasilja u školama da zaseda skupštinski Odbor za obrazovanje

Objavljeno

-

Objavio

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić je kazala da je u Srbiji nasilje u školama svakodnevno i zatražila da zbog toga odmah zaseda skupštinski Odbor za obrazovanje.

Ona je u saopštenju navela da traži „hitnu sednicu“ tog odbora „zbog galopirajućeg i sada već svakodnevnog nasilja u školama“, prenela je danas SSP.

U školama „deca tuku decu, deca tuku nastavnike, roditelji tuku nastavnike, a nakon godine u kojoj su deca ubijala decu, zahtevam hitnu sednicu Odbora za obrazovanje – dok ne bude prekasno, opet“, kazala je Tepić, koja je i narodna poslanica.

Zatražila je od predsednika tog skupštinskog odbora Marka Atlagića da na sednicu pozove i ministarku prosvete, kao i predsednicu parlamenta i premijera.

„Rasprava, momentalne reakcije sistema i urgentne mere za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama, ne mogu više da čekaju“, navela je.

Advertisement

Kako je kazala, „uvođenje statusa službenog lica za nastavnike više ne može da čeka“ kao ni izmene Krivičnog zakonika i obrazovnih zakona.

„Ako se bude čekalo da raspust pojede ove probleme ili da nova školska godina poništi probleme iz stare, za svaki novonastali slučaj nasilja u školama biće direktno odgovorni navedeni funkcioneri vlasti zbog nečinjenja“, navela je.

Prema njenin rečima, to traži i kao narodna poslanica i kao majka, a u ime svih koji se ne mire sa takvom situacijom u obrazovnom sistemu.

Kazala je da deca i nastavnici moraju biti bezbedni u školama.

„Škole moraju biti njihova druga kuća, obrazovanje ne sme biti polje partijskih kalkulacija, polje gde vlast i opozicija obaraju ruke“, rekla je ona.

Advertisement

„U školama su sva naša deca zajedno, svi nastavnici zajedno“, rekla je Tepić.

„U borbi protiv ovako snažne pošasti, svi moramo biti zajedno. Zadnji je čas“, navela je.

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h