Connect with us

Društvo

PRIJAVITE SVAKO NASILJE, NISTE ODGOVORNE! Postoji nekoliko načina da se reaguje na silovanje ali mora se PRIJAVITI

Objavljeno

-

Foto: Printscreen Youtube

Važno je da žrtva nasilja zna da krivica nije njena.


Za žrtvu nasilja važno je da zna da je krivica uvek na počiniocu i da one nisu odgovorne za postupke onoga ko im je naneo zlo, ističe Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Ona je objasnila da su nekada potrebni meseci, pa i godine terapije da žrtva shvati da ona nije kriva.

Povodom slučaja poznatog učitelja glume Mike Aleksića koga je glumica Milena Radulović javno optužila za silovanje, a navode o nasilničkom ponašanju potvrdili i drugi polaznici škole, Macanović smatra da je potrebno napraviti razliku u ovakvim slučajevima – jer, kaže, nije isto da li je nasilnik nepoznata osoba ili neko kome je žrtva ukazala poverenje.

Navodi da su istraživanja pokazala da postoje tri načina na koja žrtva reaguje u stresnim situacijama.

– Jedan način jeste da se borimo, drugi da bežimo ako možemo i treći da se „zaledimo“. To je nažalost ono što se dešava, naročito mladim osobama, devojkama koje su žrtve silovanja, a to je da se one izmeste kada se to dešava, kao da se njima ne dešava – objašnjava Macanović.

POGLEDAJ:  RETKO KO ZNA TAJNU IZREKE "S KOCA I KONOPCA": Kada čujete PRAVO značenje više nećete ni pomisliti na nju!

Kaže da se tako naš mozak štiti i na neki način prevazilazi stresnu situaciju.

– Mozak takođe zakopa to traumatično sećanje, tako da kada bi žrtve i odmah prijavile nasilje, njihove izjave bi bile vrlo rascepkane – ukazuje ona.

Jedan od razloga zašto žrtva ne prijavljuje nasilje, jeste ucenjivanje nasilnika, kaže Macanović i napominje da nasilnik nije uvek takav, već ima i dobre periode kada je, kaže, divan prema žrtvi iako je pre toga zlostavljao.

Macanović pojašnjava da to mogu biti mehanizmi nasilnika da odgovori žrtvu od prijave.

– Prvi put kada jedna devojka nije prijavila nasilje, ta osoba je nastavila to da radi – ukazuje Macanović.

Ona smatra da je izuzetno važno da deca mogu otvoreno da pričaju sa roditeljima, te da im roditelji pričom ukazuju na primere nasilja i kako da odreaguju u takvim situacijama.

– Roditelji moraju da uspostave takav odnos sa decom da dete može da im kaže šta god mu se desilo u životu, da nema sramote i straha. I taj odnos poverenja roditelj mora da gradi sa detetom od malih nogu – ističe Macanović.

POGLEDAJ:  SASLUŠANI MAJKA I OČUH KOJI JE TUKAO DETE! Maleni ih je SAM PRIJAVIO za nasilje, a ovo je njihova odbrana!

Ona, međutim, ukazuje i da je „napravljen“ takav sistem u društvu koji kontroliše decu i „zabranjuje im“ da se obrate roditeljima, jer bi, oni nakon toga za svoje vršnjake ispali „mlakonje“.

Macanović smatra da je problem i u , kako kaže, višegodišnjim izbegavanjima države da se ozbiljnije posveti pitanju seksualnog nasilja, pre svega u školama.

– Kada se neki slučajevi dese, ni nastavnici ni profesori ne znaju kako da reaguju i to je ono što je loše. Nemamo tu otvorenost da sa decom pričamo o tome i deca nažalost više saznaju na ulici, putem Interneta, nego što saznaju kod kuće – kaže Macanović.

S druge strane, kada žrtva istupi u javnost i otkrije da je doživela neki vid nasilja, važno je da ima podršku institucija, medija…

– Žrtve kada ulaze u krivično-pravne postupke prolaze jednu drugu vrstu traume, gde se od žrtava očekuje da one ponovo ispričaju šta im se desilo i taman što zaleče rane, kreće ponavljanje priče koja vraća u traume – objašnjava ona.

POGLEDAJ:  SLAVIMO ARANĐELOVDAN! Veruje se da ćemo danas moći da predvidimo celu godinu

Ukazuje, međutim, da bi žrtve trebalo da pričaju o tome tek kada sve prođe, kada ona psihički bude spremna.

– Pre toga institicije bi trebale da ih čuvaju od toga, da daju što manje iskaza – kaže.

Ističe da u Autonomnom ženskom centru, posvećen podršci žena koje su pretrpele nasilje, imaju važnu tezu, a to je da se ženama nikada ne postavlja pitanje – zašto.

– Žene stalno imaju potrebu da se pravdaju, zato što su stalno optuživane da su one za nešto krive. Šta god da radite u životu niste zaslužili da budete silovani ni pretučeni, niti da vas bilo ko na bilo koji način zlostavlja – zaključila je Macanović.


SLOBODNO NOSITE SATARU, NOŽ, BOKSER, PALICU, ZAKON VAS ŠTITI: Građani šetaju naoružani, policiji vezane ruke


Izvor: Espreso

Društvo

DANAS SPC I VERNICI SLAVE PRVOG JEVANĐELISTU: Ne zaboravite da se pomolite uz ove reči, zaštitnik je ovih ljudi!

Objavljeno

-

Objavio

Matijevdan, Foto: Printscreen/youtube

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve


Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici slave dana Svetog apostola i jevanđelistu Mateja. Ovaj dan u crkvenom kalendaru je označen podebljanim, crnim slovom.

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik i sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Danas je, kažu, dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

POGLEDAJ:  VREMENSKA PROGNOZA ZA DANAS: Temperatura do 21 stepen, očekuje se i KIŠA!

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

POGLEDAJ:  HITNO, UHAPŠENO JOŠ 6 ČLANOVA KLANA VELJE NEVOLJE: Pogledajte kako ih je policija UHVATILA!

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej – Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

POGLEDAJ:  OVO SU NOVE CENE GORIVA U SRBIJI: Evo koliko ćemo narednih 7 dana plaćati benzin i dizel

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Ovu molitvu danas bi trebalo izgovoriti:

– Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h