Connect with us

Vesti

Premijer Gabona najavio da ta država neće podržati rezoluciju o Srebrenici

Objavljeno

-

Premijer Gabona Remon Ndong Sima, koji je danas stigao u posetu Beogradu, kazao je da ta država neće podržati usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN).

Sima se danas u Palati Srbija sastao sa premijerom Milošom Vučevićem, nakon čega je na zajedničkoj konferenciji za štampu izjavio da Gabon poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

„Gabon poštuje Srbiju i sve što ta država radite a zazuzvrat očekujemo isto. Nalazimo se u logici međusobnog poštovanja. Gabon konstantan u svojim pozicijama prema starim prijateljstvima i želimo da zadržimo te odnose“, kazao je on.

Vučević je rekao da Rezolucija nije samo puka formalnost i da mnogi u Srbiji ne razumeju posledice koje bi njeno eventuano donošenje imalo. On je precizirao bi izglasavanje rezolucije o Serebrenici ostavilo duboke posledice na sudbinu Srbije i srpski narod.

„Veoma cenimo stav Gabona po tom pitanju. Videćemo u četvrtak ko je partner Srbije, a ko nije. Prema onima koji ne postupe partnerski naravno da ćemo pristupiti diplomatično, ali imamo spreman odgovor“, kazao je premijer Srbije.

Advertisement

Premijer Sima je, nakon sastanka sa Vučevićem, održao plenarni sastanak delegacija vlada dveju zemalja.

U njegovom prisustvu potpisani su Memorandum o razumevanju u oblasti sporta i Sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

(Beta)

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vesti

Tepić (SSP): Zbog nasilja u školama da zaseda skupštinski Odbor za obrazovanje

Objavljeno

-

Objavio

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić je kazala da je u Srbiji nasilje u školama svakodnevno i zatražila da zbog toga odmah zaseda skupštinski Odbor za obrazovanje.

Ona je u saopštenju navela da traži „hitnu sednicu“ tog odbora „zbog galopirajućeg i sada već svakodnevnog nasilja u školama“, prenela je danas SSP.

U školama „deca tuku decu, deca tuku nastavnike, roditelji tuku nastavnike, a nakon godine u kojoj su deca ubijala decu, zahtevam hitnu sednicu Odbora za obrazovanje – dok ne bude prekasno, opet“, kazala je Tepić, koja je i narodna poslanica.

Zatražila je od predsednika tog skupštinskog odbora Marka Atlagića da na sednicu pozove i ministarku prosvete, kao i predsednicu parlamenta i premijera.

„Rasprava, momentalne reakcije sistema i urgentne mere za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama, ne mogu više da čekaju“, navela je.

Advertisement

Kako je kazala, „uvođenje statusa službenog lica za nastavnike više ne može da čeka“ kao ni izmene Krivičnog zakonika i obrazovnih zakona.

„Ako se bude čekalo da raspust pojede ove probleme ili da nova školska godina poništi probleme iz stare, za svaki novonastali slučaj nasilja u školama biće direktno odgovorni navedeni funkcioneri vlasti zbog nečinjenja“, navela je.

Prema njenin rečima, to traži i kao narodna poslanica i kao majka, a u ime svih koji se ne mire sa takvom situacijom u obrazovnom sistemu.

Kazala je da deca i nastavnici moraju biti bezbedni u školama.

„Škole moraju biti njihova druga kuća, obrazovanje ne sme biti polje partijskih kalkulacija, polje gde vlast i opozicija obaraju ruke“, rekla je ona.

Advertisement

„U školama su sva naša deca zajedno, svi nastavnici zajedno“, rekla je Tepić.

„U borbi protiv ovako snažne pošasti, svi moramo biti zajedno. Zadnji je čas“, navela je.

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h