Connect with us

Vesti

Praxis: U Srbiji od 44 prijave slučajeve diskriminacije Roma, razmotreno samo sedam

Objavljeno

-

 U Srbiji su u samo sedam slučajeva razmotreni navodi iz 44 prijave slučajeva diskriminacije Roma iz 2019. godine, navodi se u izveštaju domaće nevladine i neprofitna organizacije Praxis, danas predstavljenom u Beogradu.

U izveštaju „Izgradnja poverenja u ravnopravnost: Unapređenje pristupa pravdi za Rome u Mađarskoj i Srbiji“ je navedeno da su prijave bile podnete Komisiji za zaštitu ravnopravnosti.

Dodaje se da bi se na osnovu statistike moglo zaključiti da Romi trpe diskriminaciju „obično i jedino“ u oblasti usluga, ali su razni projekti pokazali da je diskriminacija u drugim oblastima mnogo veći problem.

POGLEDAJ:  PALMA JUTROS IŠAO U TUŽILAŠTVO! Dao je izjavu povodom optužbi da je podvodio maloletnice

Po navodima istraživanja, to su obrazovanje, zapošljavanje, službe za zaštitu dece.

Ocenjeno je da taj problem ostaje skriven od Komisije za zaštitu ravnopravnosti ili, kako je navedno, ako ne ostaje, ipak je predmet razmatranja u mnogim okončanim postupcima bez osuđujuće odluke.

Dodaje se i da do 2019. nisu bili dostupni podaci o podnosiocima pritužbi, te se može utvrditi da su Romi podneli svega 0,5 odsto od ukupnog broja pritužbi.

POGLEDAJ:  Na kovid odeljenjima Zlatiborskog okruga hospitalizovano 484 pacijenata: 18 najtežih bolesnika na respiratorima

„Još manji broj slučajeva među njima okončan je zaključkom da im je povređeno pravo na jednak tretman“, navedeno je u izveštaju.

Po popisu stanovništva iz 2011, u Srbiji je bilo 147.604 Roma, ali se, kako je navedeno, pretpostavlja da je njihov broj veći.

Projekat se sprovodi od septembra 2020, a zajedno ga nadgledaju Evropska grupa za prava manjina (MRGE), Praxis (Srbija) i „Idetartozunk“ („Mi ovde pripadamo”, Mađarska).

POGLEDAJ:  Srbija i Republika Srpska danas slave!

Cilj projekta je promovisanje i zaštita prava Roma koji su izloženi kršenju ljudskih prava i diskriminaciji.

(Beta)

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Vesti

U Beogradu zbog jake kiše problemi u saobraćaju

Objavljeno

-

Objavio

 Velika količina kiše pala je kasno popodne i večeras u Beogradu, što je dovelo do problema u saobraćaju.
Na snimcima na društvenim mrežama vidi se velika količina vode na Autokomandi, u Višnjičkoj ulici, na delu Tošinog bunara u Zemunu.
Do sada, po navodima beogradskih medija, nema zvaničnih informacija o problemima zbog padavina

(Beta)

POGLEDAJ:  Siniša Mali OBJAVIO: Evo kako da se prijavite za 100 + 100 evra i pređete na e-fiskalizaciju (VIDEO)
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy