Connect with us

Društvo

PRAVO NA DEČIJI DODATAK OSTVARUJU I OVI MALIŠANI: Evo koji su uslovi i koliko parica mogu da dobiju!

Objavljeno

-

Plaćanje, Foto: Nemanja Pančić

Dečiji dodatak za dete koje je ostvarilo pravo iznosi 3.569,30 dinara


Jedan od roditelja koji neposredno brine o detetu, koji je državljanin Republike Srbije i ima prebivalište u našoj zemlji, ostvaruje dečiji dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete po redu rođenja u porodici, od dana podnetog zahteva. Pravo na dečiji dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod porodice, ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev, po članu porodice ne prelazi cenzus.

Pravo na dečiji dodatak može da ostvari i roditelj koji je strani državljanin, a koji ima status stalno nastanjenog stranca u Republici Srbiji. Cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak usklađuje se 1. januara i 1. jula počevši od 2019. godine. Ove godine cenzus, koji je trebalo da bude usklađen 1. januara, još nije objavljen.

„Nismo još uvek dobili cenzus za 1. januar. Čim budemo dobili biće objavljen“, kazali su za MONDO iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu. Cenzus se usklađuje na osnovu podataka republičkog organa nadležnog za poslove statistike, sa kretanjem indeksa potrošačkih cena na teritoriji Republike Srbije u prethodnih šest meseci, a njihove nominalne iznose utvrđuje rešenjem ministar nadležan za socijalna pitanja.

Cenzus, koji je usklađen 1. jula 2022. godine, iznosio je 10.707,90 dinara po članu porodice. Ukoliko je reč o jednoroditeljskoj porodici cenzus iznosi 13.920,28 dinara. Cenzus za jednoroditeljske porodice za decu sa smetnjama u razvoju i dete sa invaliditetom za koje postoji mišljenje interresorne komisije iznosi 12.894,44 dinara.

Advertisement

Podnosilac zahteva može da ostvari pravo na dečiji dodatak i za dete višeg reda rođenja od četvrtog, ukoliko zbog starosne granice za neko od prvo četvoro dece po redu rođenja više ne može da ostvari pravo. Pravo na dečiji dodatak ima i staratelj deteta. Ovo pravo može da ostvari za najviše četvoro sopstvene dece u porodici i za svako dete bez roditeljskog staranja o kome neposredno brine.

Detetu pripada dečiji dodatak ako ima svojstvo učenika osnovne škole, odnosno svojstvo redovnog učenika srednje škole do završetka srednjoškolskog obrazovanja, a najduže do navršenih 20 godina života. Ovo pravo pripada i detetu koje iz opravdanih razloga nije započelo školovanje u osnovnoj i srednjoj školi, odnosno koje započne školovanje kasnije ali u svojstvu redovnog đaka u srednjoj školi. Dete ostvaruje ovo pravo do završetka srednje škole, a najduže do 21. godine života.

Dečiji dodatak pripada za dete sa smetnjama u razvoju i dete sa invaliditetom za koje je doneto mišljenje interresorne komisije, koja je obrazovana u skladu sa propisima iz oblasti prosvete sve dok je obuhvaćeno vaspitno obrazovnim programom i programom osposobljavanja za rad, a za dete nad kojim je produženo roditeljsko pravo najduže do 26 godina.

Dečiji dodatak za dete koje je ostvarilo pravo iznosi 3.569,30 dinara. Dečiji dodatak za dete za koje je ostvareno pravo, za jednoroditeljske porodice i staratelje iznosi 4.640,08. Dečiji dodatak za dete za koje je ostvareno pravo, za roditelje deteta sa smetnjama u razvoju i deteta sa invaliditetom, za koje postoji mišljenje interresorne komisije koja je obrazovana u skladu sa propisima iz oblasti prosvete, i za dete koje ostvaruje dodatak za pomoć i negu drugog lica, a koje ne koristi usluge smeštaja iznosi 5.353,96 dinara. Dečiji dodatak za dete koje ispunjava uslove za uvećanje po više osnova, a najviše do 80 odsto iznosi 6.424,74 dinara.

I ove vrednosti se usklađuju 1. januara i 1. jula.

Advertisement

Rodteljski dodatak

Roditeljski dodatak usklađuje se 1. januara i 1. jula, počev od 2019. godine, na osnovu podataka republičkog organa nadležnog za poslove statistike, sa kretanjem indeksa potrošačkih cena na teritoriji Republike Srbije u prethodnih šest meseci, a njihov nominalni iznos utvrđuje rešenjem ministar nadležan za socijalna pitanja.

Roditeljski dodatak koji je usklađen 1. jula 2022. godine za prvo dete iznosio je 321.900,00 dinara i to jednokratno. Za drugo dete iznosio je 285.544,04. On se daje na 24 jednake mesečne rate po 11.897,67 dinara. Za treće dete iznosio je 1.713.264,24 dinara na 120 jednakih mesečnih rata po 14.277,20 dinara. Za četvrto dete dodatak iznosi 2.569.896,36 dinara na 120 jednakih mesečnih rata po 21.415,80 dinara.

Izvor: Espreso

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

ZA MIR SVOJE DUŠE, SUTRA OBAVEZNO URADITE OVO! Praznujemo jednog od NAJUČENIJIH SVETITELJA

Objavljeno

-

Crkva, Foto: Aleksandra Čolić

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju dan posvećen prenosu moštiju Svetog Jovana Zlatoustog


Sveti Jovan Zlatousti u Srbiji se smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa se veruje da sutra svaki vernik treba da uzme neku dragu knjigu i iz nje pročita makar deo.

U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da žene na praznik Svetog Jovana Zlatoustog ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer ovaj svetitelj ne želi da one na njegov praznik rade već da se svi podjednako, uz neku dobru knjigu, opuste i posvete duhovnom razvoju pre nego materijalnom bogaćenju.

Ako već uspete da pobegnete od obaveza u ovom stresnom vremenu, prošetajte i do crkve. Zapalite sveću u čast Svetog Jovana Zlatoustog i pomolite mu se. Videćete, nakon toga sve će vam u životu ići lakše.

Praznik ovog svetitelja još se obeležava i 26. novembra, a današnji dan je posvećen prenosu njegovih moštiju iz jermenskog sela Komana u Carigrad 438. godine.

Advertisement

Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u celom hrišćanskom svetu. Bio je patrijarh u Carigradu i autor knjige „O sveštenstvu“, kao i nekoliko veoma cenjenih beseda zbog čega je i dobio nadimak „Zlatousti“. Vernici sa naših prostora još ga nazivaju i „zlatnom trubom Pravoslavlja“ zbog upornosti i žara kojima je u svojim govorima ljudima ukazivao na snagu i ispravnost hrišćanstva.

Predanje kaže da je bio veoma cenjen među običnim narodom kome se rado obraćao i tumačio mu Sveto pismo.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h