Connect with us

Društvo

POZNATI METEOROLOG IZNEO NAJNOVIJU PROGNOZU: Evo kakvo VREME nas očekuje NAREDNIH DANA

Objavljeno

-

Sneg, Foto: RINA

Sredinom meseca, navodi on, malo suvo i malo toplije, dok posle 17. 12. ima najava za novo moguće zahlađenje


Marko Čubrilo, profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju, najavo nam je pravi vremenski rolerkoster narednih dana.

Kako je napomenuo, danas će biti hladno, na jugu i jugoistoku sa padavinama, dok će u sredu biti suvo, da bi potom usledilo novo pogoršanje i prolazno otopljenje, a onda opet dolazi zahlađenje.

Kako je naveo, za vikend je moguće jače pogoršanje i zahlađenje uz sneg nad većim delom nizijskih oblasti regiona.

Sredinom meseca, navodi on, malo suvo i malo toplije, dok posle 17. 12. ima najava za novo moguće zahlađenje.

Njegov detaljan izveštaj prenosimo vam u celosti:

– U utorak pre podne nad jugoistočnim, istočnim i južnim predelima pretežno oblačno ponegde uz padavine. Snežna granica od oko 200mnv na zapadom Srbije i istokom BiH do oko 700mnv na istoku Srbije. Nad ostalim predelima uglavnom suvo, a ponegde magovito uz rosulju. Vetar umeren, na istoku povemeno i pojačan, severozpadni. Dnevni maksimum od 0 do +7 stepeni Celzijusa. Uveče delimično razvedravanje te će noć ka sredi biti hladna i nad većim delom regiona treba očekivati mraz do oko -4 stepena Celzijusa, dok bi na planinama bilo mraza i oko -10 stepeni Celzijusa.

– U sredu tokom dana suvo i malo toplije, krajem dana vetar južnog kvadranta u pojačnju (jugo, topla košava). Dnevni maksimum od +3 do +11 stepeni Celzijsua.

– Jačanje južnog vetra biće uslovljeno približavanjem hladnog fronta koji u četvrtak već ujutro na jugu, jugozapadu i zapadu regiona donosi pogoršanje sa kišom, koja će se do kraja dana proširiti nad ceo region. Uz priliv malo toplijeg vazduha snežna granica u podizanju na oko 800mn, dok će na kranjem zapadu Hrvatske i dalje biti na oko 400mnv. U četvrtak duž Jadrana jak jugo, a u košavskom području topla košava.

– U petak nad većim deom regiona oblačno i hladnije, pongde uz padavine, a snežna granica pnovo u paqdu na oko 600mvn. Samo na jugoistoku Srbije veći deo dana relativno topao. Vetar u okretanju na severozapadni smer, a dnevni maksimum od +3 na severozapadu do oko +9 na jugoistoku regiona. Vekend i početak sčledeć nedelje verovatno donose jače pogoršanje uz razvijanje ciklona nad Jonskim morem.

– U zavisnosti od tačnog položaja centra ciklona zavisiće položaj njegovog toplog i hladnog sektora, konkretno granica snega i kiše. Večernji ECMW delovima istočne Hrvatske, središnje i istočne BiH, zapadne Srbije i severu C.Gore donosu veoma obilne snežne padavine, često i preko 15cm ali prosek svih 50 članova niza ja znatno umereniji. Na primer za Novi Sad operativni ima oko 14cm snega, dok je prosek 50 ansamble članova oko 4cm.

– Tek oko petka ćeo znati tačan položaj centra ovog ciklona kao i njegovu snagu, a to će biti ključno za količinu i raspodelu snega. Vetar bi okrenuo na jak severni i severoistočni, na istoku Srbije istočni. Dnevni maksimum bi u hladnom sektoru ciklona verovatno bio oko 0 stepeni Celzijusa, dok bi u toplom bio oko +4.

– Posle ovog pogoršanja oko 15.12. se računa na stabilizaciju i manje otopljenje, dok bi posle 17.12. moglo doći do postvaljanja anticiklona u prostoru između Skandinavije i zapadne Rusije, što bi ka nama moglo pokrenuti hladno strujanje sa istoka.

– Taj period je svakako jako dalek i podložan je velikim izmenama, tako da trunutno stanje sinoptike čini tek početni signal za moguće dalje zahlađenje. Naredni dani donose vrlo promenjljivo vreme uz česte smene toplijih i hladnijih dana dok je oko 11.12. moguće nešto jače zahlađenje – napisao je on.

Izvor: Espreso

Društvo

ŠTA SE TO DEŠAVA U KLINIČKOM CENTRU VOJVODINA? Ovo liči na scenario iz nekog filma naučne fantastike

Objavljeno

-

Objavio

Ovo liči na scenario iz nekog filma naučne fantastike, Foto: ADRIA MEDIA GROUP


Izgradnja dva bloka obuhvata gradnju dve lamele urgentno-dijagnostičkog centra, 16 operacionih sala na preko 30.000 kvadratnih metara, a po završetku radova tu će biti smešteno do 400 ležajeva


Radovi na bloku B i C Kliničkog centra Vojvodine u punom su jeku, a rekonstrukcija ove bolnice u kojoj se godišnje obavi 350.000 pregleda i preko 12.000 hiruških zahvata, omogućiće unapređenje rada celokupne zdravstvene struke i bolje uslove za pacijente.

Izgradnja dva bloka obuhvata gradnju dve lamele urgentno-dijagnostičkog centra, 16 operacionih sala na preko 30.000 kvadratnih metara, a po završetku radova tu će biti smešteno do 400 ležajeva. U okviru lamele B i C predviđen je hirurški blok, jedinica intenzivne i poluintenzivne nege sa ukupno 348 kreveta, 22 kreveta za intenzivnu hiruršku negu, 24 kreveta za poluintenzivnu hiruršku negu i 14 kreveta za jedinicu za transplantacionu hirurgiju u okviru potpuno nove jedinice Kliničkog centra Vojvodine.

Blokovi će imati ukupno deset liftova i četiri stepeništa, prizemlje će sublimirati dijagnostičke procedure radiologiju, laboratoriju i nuklearnu medicinu, dok će drugi, treći i četvrti sprat biti rezervisani za hirurške grane medicine. Glavni projekat je završen 2015. godine, a građevinska dozvola dobijena je u oktobru 2016. godine.

Ovaj projekat samo je još jedan svedok kako su se zdravstveni sistem, ali i Srbija promenili, da ne liči na onaj sistem od pre nekoliko godina jer građani sada imaju bolje uslove za lečenje, a medicinari brzo dolaze do posla.

Prema podacima za poslednji kvartal prošle godine, u specijalističkoj poliklinici KCV-a pomoć je zatražilo 120.000 ljudi, što je jedan manji grad. Obavljeno je 4.000 hirurških zahvata, i to u vreme kada klinika prima i kovid pacijente. Imajući u vidu sve informacije, radovi u KCV-u značiće mnogo za čitavu Vojvodinu, poslove za brojne zdravstvene radnike, ali to gradilište samo je mali deo onoga što se poslednjih godina događa iza zatvorenih vrata ove savremene bolnice, a što nalikuje scenariju iz nekog filma naučne fantastike.

Verovali ili ne, tim lekara Klinike za neurohirurgiju KC Vojvodine jedini u našoj zemlji izvodi operacije tumora mozga na pacijentima u budnom stanju, što smo do sada možda jedino imali priliku da čujemo u seriji Dr House. Pacijenti su tokom zahvata potpuno svesni, pritom sposobni da razgovaraju sa lekarima, pa čak i da čitaju novine!

Operacije za njih nisu bolne jer dobijaju lokalnu anesteziju, a primenjuju se u slučajevima kada je tumor veoma blizu centra za govor. Na taj način, lekar može da razgovara sa pacijentom tokom zahvata čime se smanjuje mogućnost da tokom intervencije bude povređen centar za govor.

Klinički centar Vojvodine dobio je tako epitet jednog od najvećih i najmodernijih kliničkih centara u Evropi koji raspolaže najsavremenijom opremom i stručnim osobljem, a još neverovatniji poduhvat izveli su hirurzi Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju. Oni su prvi put kod nas obavili operaciju tokom koje su pacijentu iz Novog Sada ugradili titanijumski implant kojim mu je nadomeštena jagodična i deo slepoočne kosti. Pacijent je bio mlad čovek, koji je imao urođeni deformitet, a koji sada ima potpuno simetrično lice, dok mu je kvalitet života drastično promenjen. Lekari su prethodno napravili 3D model, na osnovu kojeg je urađena rekonstrukcija dela koji treba da se odstrani i onog koji treba da se nadomesti.

Takođe, krajem godine u Cеntru zа trаnsplаntаciјu ćеliја, tkivа i оrgаnа u tri dana urađene su tri trаnsplаntаciје bubrеgа pоrеklоm оd živоg dаvаоcа оrgаnа. Kod dva pacijenta, uzrasta 26 i 27 godina, davalac je bila majka, a kod trećeg starog 43 godine, davalac je bila supruga. Ove komplikovane procedure izvršene su prema planu operacije i primene režima imunosupresivnih lekova, od strane više nezavisnih transplantacionih timova lekara i medicinskog osoblja KCV, i svi davaoci i primaoci bubrega uspešno se oporavljaju.

U Kliničkom centru Vojvodine otvorena je i kompletno rekonstruisana Klinika za interne bolesti, u kojoj su smeštene Nefrologija i klinička imunologija, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, Gastroenterologija i hepatologija i Klinika za hematologiju.

Ipak, ovde nije kraj planovima i radovima na unapređenju zdravstvenog sistema, Kamenica 3 biće završena do kraja 2022. godine, a u toku je i priprema projektne dokumentacije za Kliniku za stomatologiju KC Vojvodine.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h