Connect with us

Ekonomija

POZNATE SU NOVE CENE GORIVA U SRBIJI! Primena ove odluke moguća već od 1. FEBRUARA!

Objavljeno

-


Podseća da do nove cene goriva dolazi kada se dinarski iznosi akciza usklađuju se godišnjim indeksom potrošačkih cena u prethodnoj godini.


O poskupljenju benzina i dizela danima se govori, ali još nije objavljen zvaničan podatak kolika će nova cena biti.

Ukupno povećanje cene benzina i dizel goriva ove godine trebalo bi da bude 1,2 dinara po litru, saznaje MONDO.

Tačno povećanje cene biće objavljeno 12. januara, ali da li će se nova cena primenjivati od 01. februra, još uvek nije izvesno.

Generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije profesor dr Goran Radosavljević kaže za MONDO da godišnji indeks potrošačkih cena za 2020. godinu još nije objavljen i da se očekuje za sedam dana.

„Trenutno je akciza na bezolovni benzin 57,10 din po litru, dok je akciza na dizel 58,72 dinara po litru. Podaci za 11 meseci prošle godine govore da je inflacija 1,7 odsto. Ako se rast cena zadrži na istom nivou, sledi da će povećanje akciza biti oko 1 dinar po litru za benzin i isto toliko za dizel goriva. Na to treba dodati 20 odsto PDV, što znači da bi ukupno povećanje cena trebalo da bude oko 1,2 dinara po litru“, kaže Goran Radosavljević.

Ipak, još nije izvesno da će to biti baš od 1. februara, jer Vlada može da odloži primenu ove odluke.

„Zakonom je propisano da početak primene novih cena određuje Vlada aktom kojim se vrši usklađivanje akciza.Vlada može da donese odluku da primena počinje od 1. februara kao što je to bila praksa prethodnih godina, ali i da pomeri primenu kako je to učinila 2020. godine“, kaže Radosavljević.

Prosečne cene goriva na pumpama u Srbiji, prema podacima AMSS:

foto: AMSS/PRINTSCREEN

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže za MONDO da cena najviše zavisi od troškova koje imaju naftne kompanije, a ako država poveća akcize to može, ali ne mora da utiče na cenu.

„Od prvog novembra cena sirove nafte je rasla, ali kod nas nije zabeležen rast. U poslednje dve nedelje se pomalo oseća taj uticaj. To je sve tržište koje ne možete znati unapred, ali svakako da uskoro ne očekujemo nikakve drastične padove ili rast cene. Svakako se nije ni očekivalo da poskupljenje bude veće od dinar, dinar i po po litru“, kaže Tomislav Mićović za naš portal.

Podseća da do nove cene goriva dolazi kada se dinarski iznosi akciza usklađuju se godišnjim indeksom potrošačkih cena u prethodnoj godini.

„Osnovice za usklađivanje su poslednji objavljeni iznosi akciza.Na cene goriva u zemljama u okruženju takođe utiče globalno tržište, ali koliki će biti iznos na kraju to zavisi od državnih dažbina. Kada je u pitanju dizel, imamo cenu višu od proseka, dok smo kada je u pitanju benzin na novu proseka ostalih zemlja“, kaže Mićović.

To potvđuju iz Naftnog komiteta Srbije, gde se na nedeljnom nivou objavljuje kretanje cena dizela, benzina i tečnog naftnog gasa u zemljama regiona.

„Ako posmatramo benzin, cena u Srbiji je na kraju 2020. godine bila na nivou proseka regiona, dok je kod dizela i tečnog naftnog gasa cena bila nešto iznad proseka regiona. Generalno posmatrano, cena je u proseku veća u Grčkoj, Albaniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, kada je reč o benzinu. Cena je veća u Albaniji kada je reč o dizelu, a u Grčkoj i Mađarskoj kada je reč o tečnom naftnom gasu“, kažu iz komiteta.

NE PROPUSTITE


POGLEDAJTE KAKO JE UHAPŠEN UBICA BAKA RADINKE: Pokušao da je SILUJE, ona je imala 84 godine, on je 84. GODIŠTE!


Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

NAJNOVIJE SAOPŠTENJE NARODNE BANKE: Tiče se kursa EVRA za danas

Objavljeno

-

Novac, Foto: Profimedia, Stefan Jokić, Zorana Jevtić


Dinar prema evru vredi jednako kao pre mesec dana, 0,2 odsto više nego na početku ove godine i 0,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,39966 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije. Dinar prema evru vredi jednako kao pre mesec dana, 0,2 odsto više nego na početku ove godine i 0,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Najslabija vrednost dinara prema evropskoj valuti bila je 13. aprila kada je za evro bilo potrebno 117,7627 dinara, dok je najveća vrednost dinara preme evru bila 4. jula, kada se evro mogao kupiti za 117,3896 dinara.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h