Connect with us

Društvo

PORODICA STRAHUJE DA JE UBIJEN ILI OTET: Od Stojadina nema ni traga ni glasa već 4 dana!

Objavljeno

-

Stojadin Đorđević, Foto: Kurir/Privatna arhiva

Od nedelje nema nikakvog traga o njemu


„Rekao je idem do gore da se prošetam i vratiću se da doručkujem. Kada ide dalje ponese hranu, ali sada nije planirao, rekao je da se vraća brzo da doručkuje. Samo je na kratko izašao i više se nije vratio. Od nedelje nema nikakvog traga o njemu“.

Nestali lovac Stojadin Đorđević iz sela Zagužanje kod Surdulice

Ovim rečima počinje ispovest za „Blic“ Snežana Mitić, ćerka Stojadina Đorđevića (79) zvanog Dine iz sela Zagužanje kod Surdulice, koji je nestao 9.januara u jutarnjim časovima nakon što je iz kuće pošao u lov. Potraga za Đorđevićem, čiji je nestanak prijavljen i policiji krenula je istog dana ali nije pronađen apsolutno nikakav trag o njemu!

Stojadin Đorđevićfoto: Kurir/Privatna arhiva

-Vojska, lovci, celo selo traga za njim pošto je to malo mesto i svi ga znaju, svi su u potrazi ali bez ikakvog rezultata već četvrti dan. Ako mu je pozlilo, ako je negde pao nelogično da do sada nije nađeno njegovo telo. Prosto je nemoguće da nema nikakvog traga a svi tragaju od nedelje. Nemoguće je da nema ni dela garderobe, ni tragova u snegu, ni krvi… Puška je sa njim, ranac je imao na leđima, nije pun, kačket narandžasti na glavi. Sam je otišao u lov jer mu je poznat taj kraj, odlično ga poznaje jer je naše imanje iznad kuće a taj deo gde lovi je malo iznad. Tu uobičajeno ide u lov, ode prošeta se. Nije hteo dubko da ide zato što je sam. Kad ide sam on ide prošeta se i vrati se, kada ide sa sinom onda odu i malo dalje, priča Snežana za „Blic“.

Nestali lovac Stojadin Đorđević – Dine iz sela Zagužanje kod Surdulice

Porodica strahuje od najcrnjeg mogućeg scenarija, jer nije do sada pronažen apsolutno nikakv trag o nestalom čoveku.

-Sumnjamo da ga je neko ili ubio pa bacio negde ili da ga je oteo. Čim ga nema leš niti bilo kakav trag. Neko ga je udario, ubio pa bacio negde ili je otet. Treće nema. Ljudi koji učestvuju u potrazi su prekopali sve, u potrazi su korišćeni i psi tragači, Gorska služba, ovo je stvarno misteriozno.

On nije bio dementan, samo je bio asmatičar ali je pumpicu uvek nosio sa sobom. Nikada sam ne ide daleko. Rekao je da se vraća na doručak, očekivano je bilo da se brzo vrati. Samo je na kratko izašao, dodaje Snežana.

Prema navodima porodice nestali čovek je poslednji put je viđen uu nedelju mestu zvanom Vlaški do, pored vojnog objekta, odakle mu se gubi svaki trag. Na sebi je imao maskirnu jaknu, sa sivim prslukom, narandžastim kačketom i nosio je lovačku pušku u ruci. Ukoliko ga je neko video ili ima bilo kakvu informaciju o njemu, najbolje je da javi najbližoj stanici policije kojoj je prijavljen nestanak.

Izvor: Espreso

Društvo

ŠTA SE TO DEŠAVA U KLINIČKOM CENTRU VOJVODINA? Ovo liči na scenario iz nekog filma naučne fantastike

Objavljeno

-

Objavio

Ovo liči na scenario iz nekog filma naučne fantastike, Foto: ADRIA MEDIA GROUP


Izgradnja dva bloka obuhvata gradnju dve lamele urgentno-dijagnostičkog centra, 16 operacionih sala na preko 30.000 kvadratnih metara, a po završetku radova tu će biti smešteno do 400 ležajeva


Radovi na bloku B i C Kliničkog centra Vojvodine u punom su jeku, a rekonstrukcija ove bolnice u kojoj se godišnje obavi 350.000 pregleda i preko 12.000 hiruških zahvata, omogućiće unapređenje rada celokupne zdravstvene struke i bolje uslove za pacijente.

Izgradnja dva bloka obuhvata gradnju dve lamele urgentno-dijagnostičkog centra, 16 operacionih sala na preko 30.000 kvadratnih metara, a po završetku radova tu će biti smešteno do 400 ležajeva. U okviru lamele B i C predviđen je hirurški blok, jedinica intenzivne i poluintenzivne nege sa ukupno 348 kreveta, 22 kreveta za intenzivnu hiruršku negu, 24 kreveta za poluintenzivnu hiruršku negu i 14 kreveta za jedinicu za transplantacionu hirurgiju u okviru potpuno nove jedinice Kliničkog centra Vojvodine.

Blokovi će imati ukupno deset liftova i četiri stepeništa, prizemlje će sublimirati dijagnostičke procedure radiologiju, laboratoriju i nuklearnu medicinu, dok će drugi, treći i četvrti sprat biti rezervisani za hirurške grane medicine. Glavni projekat je završen 2015. godine, a građevinska dozvola dobijena je u oktobru 2016. godine.

Ovaj projekat samo je još jedan svedok kako su se zdravstveni sistem, ali i Srbija promenili, da ne liči na onaj sistem od pre nekoliko godina jer građani sada imaju bolje uslove za lečenje, a medicinari brzo dolaze do posla.

Prema podacima za poslednji kvartal prošle godine, u specijalističkoj poliklinici KCV-a pomoć je zatražilo 120.000 ljudi, što je jedan manji grad. Obavljeno je 4.000 hirurških zahvata, i to u vreme kada klinika prima i kovid pacijente. Imajući u vidu sve informacije, radovi u KCV-u značiće mnogo za čitavu Vojvodinu, poslove za brojne zdravstvene radnike, ali to gradilište samo je mali deo onoga što se poslednjih godina događa iza zatvorenih vrata ove savremene bolnice, a što nalikuje scenariju iz nekog filma naučne fantastike.

Verovali ili ne, tim lekara Klinike za neurohirurgiju KC Vojvodine jedini u našoj zemlji izvodi operacije tumora mozga na pacijentima u budnom stanju, što smo do sada možda jedino imali priliku da čujemo u seriji Dr House. Pacijenti su tokom zahvata potpuno svesni, pritom sposobni da razgovaraju sa lekarima, pa čak i da čitaju novine!

Operacije za njih nisu bolne jer dobijaju lokalnu anesteziju, a primenjuju se u slučajevima kada je tumor veoma blizu centra za govor. Na taj način, lekar može da razgovara sa pacijentom tokom zahvata čime se smanjuje mogućnost da tokom intervencije bude povređen centar za govor.

Klinički centar Vojvodine dobio je tako epitet jednog od najvećih i najmodernijih kliničkih centara u Evropi koji raspolaže najsavremenijom opremom i stručnim osobljem, a još neverovatniji poduhvat izveli su hirurzi Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju. Oni su prvi put kod nas obavili operaciju tokom koje su pacijentu iz Novog Sada ugradili titanijumski implant kojim mu je nadomeštena jagodična i deo slepoočne kosti. Pacijent je bio mlad čovek, koji je imao urođeni deformitet, a koji sada ima potpuno simetrično lice, dok mu je kvalitet života drastično promenjen. Lekari su prethodno napravili 3D model, na osnovu kojeg je urađena rekonstrukcija dela koji treba da se odstrani i onog koji treba da se nadomesti.

Takođe, krajem godine u Cеntru zа trаnsplаntаciјu ćеliја, tkivа i оrgаnа u tri dana urađene su tri trаnsplаntаciје bubrеgа pоrеklоm оd živоg dаvаоcа оrgаnа. Kod dva pacijenta, uzrasta 26 i 27 godina, davalac je bila majka, a kod trećeg starog 43 godine, davalac je bila supruga. Ove komplikovane procedure izvršene su prema planu operacije i primene režima imunosupresivnih lekova, od strane više nezavisnih transplantacionih timova lekara i medicinskog osoblja KCV, i svi davaoci i primaoci bubrega uspešno se oporavljaju.

U Kliničkom centru Vojvodine otvorena je i kompletno rekonstruisana Klinika za interne bolesti, u kojoj su smeštene Nefrologija i klinička imunologija, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, Gastroenterologija i hepatologija i Klinika za hematologiju.

Ipak, ovde nije kraj planovima i radovima na unapređenju zdravstvenog sistema, Kamenica 3 biće završena do kraja 2022. godine, a u toku je i priprema projektne dokumentacije za Kliniku za stomatologiju KC Vojvodine.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h