Connect with us

Ekonomija

POREĐENJE CENA PROIZVODA U MAĐARSKOJ I SRBIJI I DOŠLI DO LUDE RAČUNICE: Šišaju nas od „PUDINGA do SANITARIJA“!

Objavljeno

-

Ilustracija, Foto: Društvene mreže, Profimedia

Prema podacima Narodne banke Srbije, rast cena hrane i bezalkoholnih pića u septembru u odnosu na avgust iznosio je 2,4 odsto…


U Srbiji je inflacija u septembru iznosila 14 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, objavila je Narodna banka Srbije i navela da je dinamiku kretanja inflacije i u septembru opredelio rast cena hrane i energenata.

Međugodišnja bazna inflacija, na koju mere monetarne politike mogu da utiču u većoj meri, i dalje je znatno niža od ukupne i u septembru je iznosila 8,6 odsto, kažu u NBS.

Udruženje potrošača Efektiva je na svom Tviter nalogu objavilo poređenje cena u našim trgovinskim lancima u odnosu na one u Mađarskoj. Rezultat je takav da su u Srbiji navedeni proizvodi duplo skuplji nego u Mađarskoj, a evo i detaljnog spiska.

Kako su dalje naveli, cene u Mađarskoj mogu biti još niže, ako se ostvari pravo na povraćaj PDV-a!

Građani Srbije su ispod ovih objava ostavljali komentare, a ovo su neki od njih:

POGLEDAJ:  Zemljotres pogodio Lazarevac!

– Izgleda da ćemo u opet u Mađarsku u šoping. A biće izgleda te robe i na pijacama. I tehnika im je jeftinija nego kod nas.

– Pre neki dan na Jutjubu lik iz Nemačke upoređivao cene iz Lidla tamo i ovde, otprilike je sve isto, osim što je kod njih meso duplo skuplje.

– Poenta jeste u činjenicama a to su cene, da nas ovde šišaju koliko je sve skupo, a tamo negde gde su veća primanja isti proizvodi su jeftiniji. To konstantno priča Efektiva, a naši hoće da kažu da Efektiva nije u pravu.

POGLEDAJ:  STIGLO NOVO UPOZORENJE RHMZ-a: Na snazi NARANDŽASTI- METEO ALARM, evo do kada će da traje pakao!

Prema podacima Narodne banke Srbije, rast cena hrane i bezalkoholnih pića u septembru u odnosu na avgust iznosio je 2,4 odsto.

U okviru toga, mesečni rast cena prerađene hrane iznosio je 2,2 odsto, dok je u uslovima i dalje visokih svetskih cena hrane, rasta cena ulaznih troškova u proizvodnji i transportu hrane, kao i negativnih efekata suše i na domaćem tržištu, i u većem delu Evrope, njihov međugodišnji rast iznosio 20,8 odsto.

Cene neprerađene hrane u septembru su zabeležile mesečni rast od 2,7 odsto, dok su u odnosu na isti mesec prethodne godine bile više za 19,6 odsto.

Kod cena energije u septembru su smanjene cene naftnih derivata za 0,9 odsto, dok su, s druge strane, korekcija cena električne energije i nastavak rasta cena čvrstih goriva uticali na to da rast cena na nivou cele grupe u septembru iznosi 2,6 odsto.

POGLEDAJ:  HRVAT LIKUJE ZBOG NAPADA NA ANTONIJEVIĆA! "Režiser DARE IZ JASENOVCA dobio po P***I"!

Pod uticajem i dalje snažnih troškovnih pritisaka i visoke uvozne inflacije, u septembru je nastavljen i rast cena u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta).

Ipak, bazna inflacija u Srbiji nastavlja da se kreće na znatno nižem nivou i u odnosu na ukupnu inflaciju i u odnosu na baznu inflaciju u pojedinim zemljama srednje i jugoistočne Evrope, navode iz NBS.

Nižem nivou bazne inflacije nastavlja da doprinosi očuvana relativna stabilnost deviznog kursa u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima, kao i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora koja se kreću u granicama cilja.

Prema avgustovskoj projekciji Izvršnog odbora, u narednim mesecima se može očekivati postepeno usporavanje međugodišnje inflacije, te bi krajem godine trebalo da ona bude niža od trenutne, navodi se u saopštenju.

Nastavak opadajuće putanje inflacije očekuje se i u narednoj godini.

U smeru smirivanja inflatornih pritisaka delovaće dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, kao i niža eksterna tražnja u uslovima nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta.

U kratkom roku smirivanju inflatornih pritisaka doprineće i donete ekonomske mere vlade kojima je ograničen rast cena hrane i energenata na domaćem tržištu, navode iz NBS.

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

STIGLO ZVANIČNO SAOPŠTENJE, TIČE SE STANJA SA EVROM U SRBIJI: Evo šta NAM SLEDI za manje od 24 SATA

Objavljeno

-

Narodna banka Srbije/Ilustracija, Foto: Stefan Jokić

Dinar će prema evru u ponedeljak vredeti kao pre mesec dana, a 0,2 odsto više nego godinu dana ranije i na početku ove godine

Zvanični srednji kurs biće sutra 117,3358 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Evro danas po zvaničnom srednjem kursu vredi 117,3251 dinar.

Dinar će prema evru u ponedeljak vredeti kao pre mesec dana, a 0,2 odsto više nego godinu dana ranije i na početku ove godine.

POGLEDAJ:  HRVAT LIKUJE ZBOG NAPADA NA ANTONIJEVIĆA! "Režiser DARE IZ JASENOVCA dobio po P***I"!

Najslabija vrednost dinara prema evropskoj valuti ove godine bila je 13. aprila, kada je za evro bilo potrebno 117,7627 dinara, a najveća 22. novembra, kada je evro vredeo 117,2954 dinara.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h